Dolar $
32.56
%0.03 0.01
Euro €
35.01
%0.54 0.19
Sterlin £
40.74
%0.23 0.09
Çeyrek Altın
3975.28
%0.44 17.2
SON DAKİKA
Sanayi Perşembe 19 Ağustos 2021 02:57

KİMYA SANAYİSİNE YATIRIM ÇAĞRISI

Türkiye açısından stratejik öneme sahip ürünlerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesini amaçlayan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında, "Sağlık ve Kimya Ürünleri" için başvuru çağrısı yapıldı. Çağrıya 13 Eylül 2021 tarihine kadar başvuru yapılabilecek.

Kimya sanayisine yatırım çağrısı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İKMİB) dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) koordinasyonunda düzenlenen “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı” bilgilendirme semineri, KSP Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Yönetimi Dairesi Başkanı Hakan Erten’in katılımlarıyla 17 Ağustos 2021 tarihinde dijital olarak gerçekleştirildi. 

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında kimya, eczacılık ve tıbbi cihaz ile ilgili ürünler, 27 Şubat 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak öncelikli ürün listesine alınmıştı. İKMİB’in dış ticaret açığının ve hammadde bağımlılığının azaltılmasına, yüksek katma değerli üretimin ve ihracatın artmasına katkı sağlamak amacıyla hazırladığı Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler Raporundaki yerli yatırıma uygun olduğu belirlenen 103 ürünün 98’ine de söz konusu listede yer verildi.  Program, teşvik ve destekler hakkında sektörü bilgilendirmek üzere düzenlenen webinarda kimya, petrokimya ve sağlık sektöründe belirlenen toplam 421 ürün ve 80 yenilikçi teknoloji için yatırım başvurusu yapmak isteyen firmaların hangi teşviklerden nasıl yararlanacağı konusunda detaylı bilgiler paylaşıldı. 

Başvurular 13 Eylül’e kadar devam edecek

Program kapsamında, milli sanayinin gelişmesinde yüksek potansiyele sahip kimya ve petrokimya sektörü ürünlerinin geliştirilmesine destek sağlanacak. Ayrıca, çağrı çerçevesinde önemli miktar ve çeşitlilikte üretimle ihracat imkanı bulunan ve katma değeri yüksek olan ilaç sektörü ile tıbbi cihaz sektöründen seçili ürünlerin yerli üretimi de desteklenecek. Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı'na 13 Eylül 2021 tarihine kadar www.hamle.gov.tr üzerinden başvuru yapılabilecek.

Adil Pelister: “Dünyanın ilk on ekonomisinden sekizi dünyada en çok kimyasal ürün üretip satan ülkeler”

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Kimya ve Sağlık Ürünleri Çağrısı Bilgilendirme webinarının açılışında konuşan Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, ABD, Çin, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, Hindistan, İtalya, Brezilya ve Güney Kore şeklinde sıralanan dünyanın ilk on ekonomisinin İtalya ve İngiltere dışında sekizinin aynı zamanda dünyanın en çok kimyasal ürün üretip satabilen ülkeleri olarak da sıralandığını vurguladı. 10 ülkenin 2020 yılı itibariyle 55 trilyon dolardan fazla değer ürettiklerini belirten Pelister, “Bu ülkelerin dış ticaret dengelerinin pozitif hale gelmesinde ve ekonomilerinde net artı değer yaratılmasında kimya sektörünün çok ciddi bir öneme haiz olduğunu gözlemliyoruz. Kimya sektörü yalnızca kendi sektörel nihai mamullerini üretip satmasından başka uzay teknolojilerinden başlayarak, savunma sanayinden ulaşım ve haberleşmeye, tekstil ve gıda sektörlerine, otomotiv endüstrisinden bilişim teknolojilerine kadar diğer sektörlerin tedarikçisi haline geldi. Bununla birlikte, sağlık endüstrisi, plastik endüstrisi, kozmetik, boya ve temizlik endüstrileri ile biyo kimya endüstrileri ve bunların alt türevleri kimya sektörünün kapsadığı 16 alt sektörü oluşturuyor. Eminim ki, kısa bir gelecekte ‘Yeni Düzen’ içerisinde daha başka alt türev sektörlere daha sahip olacaktır. Dijitalleşen dünya ve bununla birlikte dönüşen ekonomik ve ekolojik hayat kimya sektörünün önemini katbekat artıracaktır. Enerji alanındaki heyecan veren yeni teknolojilerin gelişimi kimya sektörünün yeni alanlarını, yeni füzyon teknolojileri ise fiziksel kimyanın geleceğini şekillendirecektir. Ekolojik gelişmeler, virüsler, salgınlar ise biyo kimya, ilaç ve medikal alanında yepyeni gelişmeler doğuracaktır” dedi. 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR