SON DAKİKA
KİTAPLAR ARASINDA Çarşamba 29 Ekim 2025 17:21

KIRK KAT BAKLAVA TARİHİ

Yazar: Burak Onaran - Priscilla Mary Işın Mundi Kitap

Kırk Kat Baklava Tarihi

Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın’ın ortak imzasını taşıyan “Saraydan Çarşıya, Gaziantep’ten İstanbul’a: Kırk Kat Baklava Tarihi” kitabı, gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan  Gourmand Awards 2025’te E03 kategorisinde Türkiye birincisi seçildi. Bu büyük başarıyla kitap, Kasım 2025’te düzenlenecek uluslararası törende “Best of the World” (Dünyanın En İyisi) unvanı için yarışacak.

Saraydan Çarşıya, Gaziantep’ten İstanbul’a: Kırk Kat Baklava Tarihi’nde yazarlar Osmanlı arşivlerinden kadı sicillerine, saray mutfağı defterlerinden kent müzelerine, gazete arşivlerinden günümüz ustalarının tanıklıklarına kadar geniş bir kaynak ağına başvurarak, bu kadim tatlının Anadolu ve Osmanlı coğrafyasındaki yolculuğunu bütün yönleriyle ele alıyor. Buğday unundan mamul, incecik açılmış yufkalarla sade yağ ve şerbetin birleşiminden doğan; sarmadan burmaya, şöbiyetten havuç dilimine kadar farklı biçimlerde karşımıza çıkan baklavanın saray mutfağından çarşı tezgâhlarına uzanan hikâyesinin anlatıldığı belgesel niteliğindeki kitap, Karaköy Güllüoğlu’nun desteğiyle, Aralık 2024’te Mundi Kitap etiketiyle okurla buluşmuştu. 

1995 yılında Edouard Cointreau tarafından başlatılan Gourmand Awards, gastronomi kitaplarını teşvik etmek ve dünya mutfak kültürlerini görünür kılmak amacıyla düzenleniyor. Her yıl farklı ülkelerin önde gelen yayınevlerini, yazarlarını ve şeflerini bir araya getiren bu uluslararası program, gastronomi dünyasının en prestijli kitap ödülleri olarak kabul ediliyor. 

 


ABONE OL