Dolar $
32.58
%0.19 0.06
Euro €
34.97
%-0.02 -0
Sterlin £
40.77
%-0.07 -0.03
Çeyrek Altın
4013.94
%0.54 21.45
SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Salı 17 Mayıs 2022 10:40

KONUT SATIŞI YÜZDE 0.8 AZALDI

Türkiye genelinde konut satışları nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,8 azalırken, yıllık bazda yüzde 38,8 arttı.

Konut satışı yüzde 0.8 azaldı

Türkiye genelinde nisanda 133 bin 58 konut satışı gerçekleştirildi. Nisanda satılan konut sayısı mart ayına göre yüzde 0,8 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38,8 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 38,8 artarak 133 bin 58 oldu. Nisanda satılan konut sayısı mart ayına göre ise yüzde 0,8 düştü. Martta 134 bin 170 konut satılmıştı.

Konut satışlarında İstanbul 26 bin 330 konut satışı ve yüzde 19,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Bu ili 12 bin 195 konut satışı ve yüzde 9,2 pay ile Ankara, 8 bin 459 konut satışı ve yüzde 6,4 pay ile İzmir izledi.

Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 25'er konutla Ardahan ve Hakkari, 47 konutla Bayburt olarak kayıtlara geçti.

Konut satışları ocak-nisan döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,2 artışla 453 bin 121 olarak gerçekleşti.

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışları, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58,1 artarak 6 bin 447 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, Türkiye'de nisanda 133 bin 58 konut satışı gerçekleştirildi. Ülke genelinde ipotekli konut satışları nisanda yıllık bazda yüzde 82,9 artış göstererek 32 bin 30 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 24,1 olarak gerçekleşti.

Ocak-nisan döneminde yapılan ipotekli konut satışları da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,1 artışla 100 bin 372 olarak kaydedildi.

Nisan ayındaki ipotekli satışların 7 bin 239'unun, ocak-nisan dönemindeki ipotekli satışların ise 25 bin 724'ünün ilk el satış olarak gerçekleştiği belirlendi.

Ülke genelinde diğer konut satışları nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,9 artarak 101 bin 28'e yükseldi. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 75,9 olarak hesaplandı.

Ocak-nisan döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise yıllık bazda yüzde 19,9 artışla 352 bin 749'a çıktı.

İlk el konut satışının payı

İlk el konut satış sayısı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,7 artarak 36 bin 421'e ulaştı. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 27,4 olarak tespit edildi. İlk el konut satışları ocak-nisan döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4 artışla 130 bin 858 oldu.

Nisanda ikinci el konut satışları yıllık bazda yüzde 45 artış göstererek 96 bin 637'ye yükseldi. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 72,6 olarak belirlendi. İkinci el konut satışları ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29,3 artışla 322 bin 263'ü buldu.

Yabancılara satış

Yabancılara yapılan konut satışları nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58,1 artarak 6 bin 447'ye çıktı. Geçen ay toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,8 oldu.

Yabancılara konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 564 konut satışıyla İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 1970 konut satışıyla Antalya, 333 konut satışıyla Ankara izledi.

Nisanda ülke uyruklarına göre en çok konut satışı 1152 adetle Rusya vatandaşlarına yapıldı. Bu ülke vatandaşlarını sırasıyla 905 konutla İran, 714 konutla Irak vatandaşları izledi.

bucak

"Fiyatlamadaki artış, trendin devamına yol açtı"

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konut satışındaki son durumu değerlendirerek satış rakamlarındaki pozitif duruşa rağmen yeni konut üretiminde sıkıntı yaşandığını bunun da fiyatlamalarda “artış” trendinin devam etmesine yol açtığını kaydetti.

 

Arz Sorunu Çözülmeden Fiyatlarda Dengelenmenin Gerçekleşmesi Olası Değil

Konut arzında yaşanan arz probleminin nedenlerini de anlatan Hakan Bucak, “Emtia fiyatlarında yaşanan artış, tedarik ve lojistik sorunu, yüksek döviz kuru, bütün dünyada seyreden yüksek enflasyon ve ithalatın pahalılaşması konutta ciddi maliyet artışlarına neden oluyor. Bu da arz problemini beraberinde getiriyor. 2017 yılında yeni yapılan konut sayısı, yapı kullanma ruhsatı alan konut sayısı 1,4 milyondu. 2020’de bu 550 binlere kadar düştü. Şu anda 400-500 bin bandında seyrediyor. Oysa Türkiye’nin yıllık ortalama yeni konut ihtiyacı 800 bin. Evlenme ve boşanma, tayin, zorunlu ev değişikliği, öğrencilik hayatı, göç gibi birçok nedenden ötürü konut ihtiyacı hep artarak devam ediyor. Dolayısıyla şu anda çok ciddi bir arz talep dengesizliği söz konusu. Şu anda ‘kira zammında üst sınır’ öneri olarak tartışılıyor. Arz ve talep arasındaki dengeyi sağlamadığınız müddetçe bu tarz öneri ve tartışmalar sorunu gerçek manada çözmeyecektir.”

 

Arz Üretimi İçin İki Öneri

Arz sorununun çözümü için de öneride bulunan Hakan Bucak, “Bu noktada bizlerin iki önerisi bulunuyor. İlki, devletin çeşitli finans paketleriyle arz üretimini desteklemesi ve bu yolla inşaat maliyetleri üzerinde baskı oluşturması, bir diğeri ise kamu kurumlarına ait inşaat şirketlerinin arz üretimini arttırması.  Tabi burada kamuya ait arazilerde yapılacak yeni projelerin fiyatlarının piyasaya göre daha uygun olması gerekiyor. Çünkü onların belirleyeceği fiyatlar bölgelerdeki diğer fiyatları da baskılayacaktır. Dolayısıyla kiralama fiyatları daha stabil ve iyi bir hal alacaktır.”

Türkiye’den 87 Ülke Vatandaşı Gayrimenkul Alıyor

Yabancı yatırımcının Türkiye ilgisini de değerlendiren Hakan Bucak, artan talebi “Türkiye sahip olduğu imkanlar nedeniyle herkes için çok rahatlıkla ‘B planı’ durumuna gelebiliyor” şeklinde özetledi. Hakan Bucak şunları kaydetti: “Türkiye sahip olduğu imkanlar nedeniyle herkes için çok rahatlıkla ‘B planı’ durumuna gelebiliyor. Hatta Rus yatırımcı için Türkiye bugün konut tarafında “A” planı durumuna gelmiş olabilir. Türkiye son yıllarda tanıtım faaliyetlerinin de etkisiyle aslında yatırım için ideal bir nokta durumuna geldi. Örneğin Ruslar tatil için Türkiye’den konut alıyor, Çinliler Avrupa ve Amerika vizesini daha kolay alabilmek ve ticaret için tercih ediyor. Daha rahat bir emeklilik hayatı için Türkiye’den konut alan çok kişi bulunuyor. Yaşam tercihi ve oturum da bir başka gerekçe. 2021’de Türkiye’den konut almaya karar verenler ülkeye doğrudan 6, dolaylı olarak 10 milyar dolar döviz getirdi. 2022’de bunun 10-15 milyar dolar arasında gerçekleşmesi mümkün.”

Türkiye’nin hali hazırda 87 ülke vatandaşına konut satışı gerçekleştirdiği de sözlerine ekleyen Hakan Bucak, “En çok konut alımı yapan ülkelere baktığımızda yaşanan çeşitlenmeyi net bir şekilde görmekteyiz.  Irak, İran, Rusya, Almanya, Kazakistan, Afganistan, Ukrayna, Kuveyt, Yemen, İngiltere, Pakistan, Mısır, Filistin, Amerika Birleşik Devletleri, Ürdün, Azerbaycan, Kanada, Lübnan, Sudan ve Çin en çok konut sattığımız 20 ülke durumunda bulunuyor” dedi

Varlıklı Rusların Radarındaki Bodrum, Emeklilik İçin de İngilizleri Cezbediyor

Hakan Bucak konuşmasında, yabancı yatırımcının tatil bölgelerine artan ilgisini de değerlendirdi ve şunları kaydetti: “Son dönemde özellikle Avrupalı, Amerikalı ve Dubai’deki Avrupa yatırımcı Bodrum’a yönelimini arttırdı. Bodrum’a dünyanın her bölgesinden yatırım yapılıyor; özellikle de Avrupa ülkelerinden yapılan yatırımlar dikkat çekiyor. Bodrum, Avrupalı özellikle de İngilizlerden çok ciddi emeklilik göçü de almaya başladı. Son dönemde özellikle varlıklı Ruslardan yoğun talep gözlemlemekteyiz. Milas, Marmaris, Fethiye, Kemer başta olmak üzere özellikle Ege ve Akdeniz bölgesindeki tatil beldelerinde belirgin bir yoğunluk gözlemliyoruz.”


ABONE OL