Dolar $
32.22
%-0.19 -0.06
Euro €
35.02
%0.24 0.08
Sterlin £
40.74
%0.13 0.05
Çeyrek Altın
4014.61
%0.78 30.71
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Salı 16 Mayıs 2023 02:07

KOSGEB GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLİYOR

KOSGEB, girişimciliği destekleyen bir kurum. Başlangıçta, kira, donanım, aylık sabit giderler, personel maaşı gibi kalemleri desteklemekteydi ancak, 2019 yılı itibariyle girişimciliği imalatçılar ve ticari işletmeler olarak kategoriye ayırdı.

KOSGEB girişimciliği destekliyor

KOBİ’ler, “Geleneksel Girişimci Destek Programı” ve “İleri Girişimci Destek Programı” şeklinde 2 kategoride destekleniyor. Geleneksel Girişimci Destek Programı; imalat yapmayan tüm işletmeleri kapsıyor. Program kapsamında girişimcilere şirket kuruluşu, performans dönemi destekleri siniliyor. Şahıs (gerçek kişi) işletmesi kuranlar 5 bin 000 TL., tüzel (limited, anonim) şirket kuranlar da 10 bin TL. destek alıyor. Ek olarak, istihdam sağlayan işletmeler ödedikleri SGK prim (4A) gün sayısına göre birinci yıl ve ikinci yıl ayrı ayrı olmak üzere destek alabiliyor. 

İleri Girişimci Destek Programı; imalat yapan veya ileri teknoloji konusunda faaliyet gösteren işletmeleri kapsıyor. Program, kapsamında girişimcilere, şirket kuruluşu, performans dönemi destekleri sunuluyor. Şahıs (gerçek kişi) işletmesi kuranlar 5 bin TL., tüzel (limited, anonim) şirket kuranlar da 10 bin TL. destek alıyor. Ek olarak, istihdam sağlayan işletmeler ödedikleri SGK prim (4A) gün sayısına göre birinci yıl ve ikinci yıl ayrı ayrı olmak üzere destek veriliyor. Ayrıca, makine-ekipman-yazılım desteği de sunulan İleri Girişimci Destek Programında limit, girişimin NACE kodu ile direkt ilgili. İleri Girişimci Destek Programı Faaliyet Konuları Tablosunda desteklenen NACE kodları ve bu kodların teknoloji yoğunluğu belirtilmiştir. Buna göre düşük, orta-düşük teknoloji faaliyet konuları 100 bin TL, orta-yüksek faaliyet konuları 200 bin TL. ve ileri teknoloji faaliyet konuları 300 bin TL. destek alıyor. 

İleri Girişimci Destek Programında destek oranı yüzde 75. Ancak, alınacak makine-ekipman-yazılım yerli malı belgesine sahip bir üreticiden alınırsa destek oranı yüzde 90. 


ABONE OL