Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Denizcilik Çarşamba 10 Mayıs 2023 02:43

KÜRESEL DENİZ TİCARETİ BÜYÜYECEK

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası'nın (DTO) Mayıs ayı Meclis Toplantısı yapıldı.

Küresel deniz ticareti büyüyecek

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, küresel ekonomide yavaşlama sinyallerinin Nisan ayında bir miktar daha güçlendiğini belirterek, yavaşlamanın ağırlıklı olarak imalat sanayi sektörlerinden kaynaklandığının izlendiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin genel gidişatına bakıldığında deprem nedeniyle bir miktar gerileyen büyüme hızının tekrar toparlanma eğiliminde olduğunun görüldüğünü belirten Tamer Kıran, enflasyonun ise düşüşünü sürdürdüğünü kaydetti. Tamer Kıran, “Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 43,68 ile son 16 ayın, yurt içi üretici fiyatlarında da yüzde 52,11 ile son 18 ayın en düşük seviyesine düştü. Ancak yine de hedeflerin oldukça üzerinde olan bu sayılar, ekonomide öncelikli politikalardan birisinin enflasyonla mücadele olduğunu bize bir kere daha göstermiş durumda.” diye konuştu.

Denizcilik piyasalarında durum

Denizcilik piyasalarını da değerlendiren Tamer Kıran, küresel ekonomik eğilimlerdeki belirsizlik devam ederken, küresel deniz ticaretinin 2023 yılında yıllık ton bazında %1,6 büyüyeceğinin tahmin edildiğini kaydetti. 

Tamer Kıran, “Kilit bölgelerde enerji güvenliği önem kazanırken deniz ticaretindeki büyümede enerji ticaretinin etkili olacağı, yıl sonunda ise enerji ticaretinin %3,3 genişleyeceği öngörülüyor. Rusya-Ukrayna çatışmasının etkisiyle değişen ticaret yollarıyla birlikte küresel deniz ticaretinde ton-mil bazında ise %3 güçlü toparlanma bekleniyor” dedi.

Konteyner taşımacılığının, tüketici harcamaları üzerindeki baskı ve artan perakende stokları nedeniyle talebin düşmesi sonucunda baskı altında kalmaya devam ettiğine dikkat çeken Tamer Kıran, denizyolu kuru yük taşımacılığının ise 2023 yılının ilk çeyreğinde yıllık %4 büyüdüğünü kaydetti.

Tamer Kıran, “Aynı dönemde Çin’in artan talebiyle birlikte denizyoluyla demir cevheri taşımacılığı yıllık %5,7 artış gösterirken, kömür taşımacılığı yaklaşık %13, tahıl taşımacılığı ise yaklaşık %2 büyüdü. Zayıf küresel ekonomik eğilimler ve Rusya-Ukrayna savaşı etkisiyle bazı emtialar üzerinde görülen baskı devam etse de enerji güvenliğine odaklanmanın kömür ticaretini desteklemesi ve tahıl ticaretinin geçen yıla göre toparlanma beklentisiyle deniz yolu kuru yük taşımacılığının bu yıl ton bazında %1,8 (ton-mil bazında %2,5) oranında büyümesinin beklendiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.

Sektörel gelişmeler

Nisan ayında sektörü yakından ilgilendiren bir dizi yönetmelik ve mevzuat değişikliği uygulamaya konulduğunu belirten Tamer Kıran, “Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile "Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydetti.

Bir diğer önemli gelişmenin de Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün, 6 Mart tarihli yazısı ile hayata geçirilen “Deniz Turizmi ile ilgili Bazı Gemi Cins Tanımlamalarına” ilişkin düzenlemelerde olduğunu kaydeden Tamer Kıran, söz konusu değişikliklere ilişkin sektörün de talepleri doğrultusunda düzenlemelerin yapılması için girişimlerin sürdüğünü belirtti.

ABONE OL