KÜRESEL PİYASALAR
ABD piyasaları, Fed'in Eylül'de faiz indirimine gidebileceğine yönelik beklentilerle geçen hafta karışık bir görünüm sergiledi.
Cuma günü piyasalarda neler oldu?
ABD piyasaları, Fed'in Eylül’de faiz indirimine gidebileceğine yönelik beklentilerle geçen hafta karışık bir görünüm sergiledi. Geçen hafta, Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri ve ABD'de açıklanan makroekonomik veriler piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili oldu. Bu hafta ise gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verileri ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına çevrildi. Güncel görünümde, para piyasalarındaki Fed’in Eylül’de faiz indirimine gitme ihtimali %61'le fiyatlanıyor.
Makro veriler cephesinde, Cuma günü ABD Hazine Bakanlığı Nisan ayına ilişkin bütçe dengesi raporunu yayımladı. Buna göre, federal hükümetin bütçe fazlası 210 milyar dolar olarak hesaplandı. Federal hükümet, geçen yıl Nisan'da 176 milyar dolarlık bütçe fazlası vermişti. Böylece bütçe fazlası, Nisan'da geçen senenin aynı dönemine kıyasla %19 yükseldi. Bu dönemde bütçe dengesine ilişkin piyasa beklentisi 244,5 milyar dolar fazla yönündeydi. Hükümetin gelirleri, Nisan'da %22 artışla 776 milyar dolara, harcamaları %23 yükselerek 567 milyar dolara çıktı. Ülkede Nisan ayı itibarıyla toplam bütçe açığı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla %8 azalarak 855 milyar dolar oldu. Söz konusu açık, geçen yılın aynı döneminde 925 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Ayrıca, Michigan Üniversitesi, Mayıs ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi öncü verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Güveni Mayıs'ta geçen aya kıyasla 9,8 puan azalışla 67,4'e indi. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen ve altı ayın en düşük seviyesine gerileyen tüketici güven endeksinin bu dönemde 76,2 değerini alması öngörülüyordu. Tüketici güven endeksi Nisan’da 77,2 seviyesinde gerçekleşmişti.
Diğer yandan, AMB Yönetim Konseyi'nin 10-11 Nisan’da Frankfurt'ta düzenlediği ve üç temel politika faizini sabit tutma kararı aldığı para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı. Konsey üyelerinin değerlendirmelerinin yer aldığı tutanaklarda, enflasyonla mücadele sürecinin yolunda gitmesine rağmen iklim değişikliği nedeniyle artan gıda fiyatları ve Orta Doğu’da gerilimle yükselen petrol fiyatlarının, enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü riskler oluşturduğu belirtildi. Tutanaklar, AMB Yönetim Konseyi üyelerinin, bankanın Haziran ayı toplantısında para politikası kısıtlamalarını gevşetmeye başlayabileceğini ortaya koydu. AMB tutanaklarında, elde edilen ek kanıtların AMB ekonomistlerinin mart projeksiyonlarında yer alan orta vadeli enflasyon görünümünü doğrulaması halinde, Yönetim Kurulu'nun Haziran toplantısında para politikası kısıtlamalarını gevşetmeye başlayabilecek bir konumda olmasının makul görüldüğü ifade edildi. AMB Yönetim Konseyindeki bazı üyelerin, faiz indirimlerinin haklı gösterilmesine yönelik sebeplerin ortaya çıktığını dile getirdiğinin aktarıldığı tutanaklarda, genel olarak üyelerin, AMB'nin iletişim ve tepki fonksiyonunu anladığını ve verilerin mevcut görünümü teyit etmesi halinde Haziran toplantısında bir faiz indirimi olasılığına hazırlıklı olduğunu değerlendirdiği belirtildi.
Bu gelişmelerle ABD piyasaları Cuma günü karışık bir görünüm sergiledi. S&P 500 endeksi %0,16 yükselişle 5.222,68 ve Dow Jones endeksi %0,32 yükselişle 39.512,84 seviyelerinden günü tamamlarken, Nasdaq endeksi %0,03 düşüşle 16.340,87 seviyesinden günü tamamladı.
Avrupa piyasalarında ise Cuma günü pozitif bir görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,58 yükselişle 5.083,55, FTSE 100 endeksi %0,63 yükselişle 8.433,76, CAC 40 endeksi %0,38 yükselişle 8.219,14 ve DAX endeksi % 0,38 yükselişle 18.756,86 seviyelerinden günü tamamladı.
ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,49 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,85 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 12,55 seviyesine geriledi.
Bugün ne bekliyoruz?
Asya piyasaları bu sabah, Cumartesi günü Çin’den gelen yüksek Nisan ayı enflasyon verileri nedeniyle ağırlıklı negatif bir seyir izliyor. Çin'in tüketici fiyat endeksi yıllık %0,3 artışla %0,2'lik piyasa tahminlerini aştı. Üretici fiyat endeksi yıllık bazda %2,5 düşüşle %2,3'lük tahminlerin üzerinde gerçekleşti. Bu gelişmelerle Kospi endeksinde %0,39, Shanghai endeksinde %0,02 ve Nikkei 225 endeksinde %0,38 düşüşler takip edilirken, Hang Seng endeksi %0,68 yükselişle pozitif ayrışıyor.
ABD vadelilerinde ise yatay pozitif bir seyir izleniyor.
Bugün ABD’de NY Fed’in 1 yıllık enflasyon beklentisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Mart ayında söz konusu beklenti %3 seviyesinde oluşmuştu.
Gelecek gündemde neler var?
Salı günü NFIB küçük işletme iyimserliği ve ÜFE verileri takip edilecek. Mart ayında aylık bazda 0,9 puan düşüşle 88,5 seviyesinde gerçekleşen NFIB küçük işletme iyimserliği verisinin Nisan’da 88,1 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mart’ta aylık bazda %0,2, yıllık bazda %2,1 olarak gerçekleşen ÜFE verisi için ise piyasa beklentisi Nisan ayı verisinin aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %2,2 artış kaydedeceği yönünde. Çekirdek verinin de aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %2,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde de ZEW beklenti anketi takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere Nisan ayı verisi aylık bazda 10,4 puan artışla Şubat 2022’den bu yana görülen zirve seviye olan 43,9’a yükselmişti.
Kaynak Halk Yatırım