Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Cuma 15 Mart 2024 10:00

KÜRESEL PİYASALAR

ABD piyasaları makro veri akışlarının Fed'in faiz indirim sürecinin ötelenmesine sebep olabileceği yönündeki endişelerle satıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları enflasyon endişelerini artıran ÜFE ve perakende satışlar verilerinin, Fed’in faiz indirim sürecinin ötelenmesine sebep olabileceği yönünde öne çıkan endişelerle satıcılı seyir izledi.

Makro veriler cephesinde dün ABD’de ÜFE ve perakende satışlar verileri takip edildi. Tüketici fiyatlarının ardından üretici fiyatlarında da Şubat'ta piyasa beklentilerinin üzerinde artış görüldü. ABD'de ÜFE, Şubat'ta aylık bazda %0,6 artarken, yıllık bazda da %1,6 ile Eylül 2023’ten bu yana en yüksek artışını kaydetti. Piyasa beklentisi aylık artışın %0,3; yıllık artışın ise %1,2 olması yönündeydi. Çekirdek göstergeler de beklentilerin üzerinde bir gerçekleşmeye işaret etti. Şubat ayında gıda ve enerji hariç üretici fiyatları Şubat ayında bir önceki aya göre %0,3 arttı. Beklenti %0,2 olarak belirlenmişti. Yıllık çekirdek enflasyon ise %2 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti ise %1,9 olarak kaydedilmişti. Bu arada Ocak ayı yıllık manşet ve çekirdek ÜFE verilerinin 0,1 puanlık yukarı yönlü revizyonla sırasıyla %1 ve %2,7 seviyelerine güncellendi. Perakende satışlar verisi de manşet bazda aylık olarak %0,6 artışla piyasa beklentisinin hafif altında gerçekleşti. Aynı şekilde çekirdek veri de %0,3 artışla piyasa beklentisinin altında kaldı. Ancak Ocak ayında manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %1,1 ve %0,8 düşüş kaydeden verinin son durumda ivmelenerek pozitif bölgeye geçmesi resesyondan uzak görünüm beklentisini destekledi.

Her iki verinin de enflasyon baskılarının arttığına işaret ederek Fed’in yıl içerisinde faiz indirimlerine başlayabileceği yönündeki görüşün sorgulanmasına neden olabileceği düşünülüyor. Bu çerçevede dün 2 yıllık tahvil faizi %4,69 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizi %4,29 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise dün 0,65 puan artışla 14,40 seviyesine hafif yükseldi. Faiz patikasında ise belirgin bir değişiklik görülmedi. Federal fonlama oranının Mart toplantısında %5,25-5,50 bandında tutulacağına yönelik beklenti piyasalarda %99 oranında fiyatlanıyor. Mayıs ayı toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gidilmesine yönelik olasılık da %8,9’a gerilerken, Fed’in ilk 25 baz puanlık faiz indiriminin Haziran’da gerçekleşeceği yönündeki beklenti piyasalarda %56,8 oranında fiyatlanarak baskınlığını koruyor.

Diğer yandan, "Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası" başlıklı tasarının Temsilciler Meclisinde kabul edildikten sonra Senato’ya gönderilmesinin ardından eski ABD Hazine Bakanı Munchin TikTok'u satın almak için bir yatırımcı grubu kurduğunu açıkladı.

Hisseler özelinde dün Nvidia hissesi %3’ü aşan değer kaybıyla düşüş eğilimini dördüncü güne taşırken, Apple ve Microsoft hisseleri alıcılı seyir izledi. Robinhood hissesi ise şirketin Şubat ayında emanet altındaki varlıklarında önceki aya göre %16 artış görüldüğü yönündeki haber akışlarıyla %7 yükseldi. Elektrikli araç start up’ı Fisker ise, The Wall Street Journal'ın şirketin potansiyel bir iflas başvurusuna hazırlanmak için yeniden yapılandırma danışmanları tuttuğunu bildirmesinin ardından %48 oranında değer kaybetti.

S&P 500 endeksi %0,29 düşüşle 5.150 seviyesine gerilerken, Nasdaq endeksi %0,30 değer kaybıyla 16.128 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi ise %0,35 düşüşle 38.905,66 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında da ABD cephesindeki gelişmelere ek olarak, bölgesel haber akışlarıyla negatif seyrin hakim olduğunu gözlemliyoruz. Japonya’da işçi sendikası ile yapılan görüşmelere ilişkin ilk tahminler henüz açıklanmadı ancak şimdiye kadarki sinyaller güçlü artışlar yönünde. Ülkenin maliye bakanı da artık Japonya’nın deflasyonda olmadığını belirten bir söylemde bulunarak, BoJ’un 2007’den sonra ilk defa sıkılaştırmacı patikaya geçeceğine yönelik beklentileri güçlendirdi. Söz konusu gelişmeler ışığında Nikkei endeksinin %0,65 düşüş kaydettiğini izliyoruz. Çin cephesinde de devlet fonlarının hisse senedi piyasasını desteklemek için başlattığı 50 milyar dolarlık destek programı sonrasında ETF alımlarının yavaşlama işaretleri verdiğini gözlemliyoruz. Ayrıca, Çin’deki bankacılık otoriteleri Hong Kong finans kurumlarından sahip oldukları yerel yönetim finansman araçlarının borçlarına ilişkin detaylı bilgi istedi. Bu arada Çin’de 1 yıllık kredi faizi %2,5 seviyesinde sabit kaldı. Öte yandan, Kasım 2022’den bu yana ilk kez bankacılık sisteminden likidite çekti. Bu çerçevede, Shangai endeksi %0,25 gerilerken, Hang Seng endeksinde kayıplar %2’yi aşmış durumda. KOSPI endeksinde ise düşüşler %2’e yaklaşırken, IDX Composite ve Nifty endeksleri de sırasıyla %0,98 ve %0,78 ekside.

ABD vadelilerinde de hafif satıcılı seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de empire imalat endeksi, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güveni verilerine ek olarak, ithalat ve ihracat fiyatları verileri takip edilecek. Empire imalat endeksi Mart ayı verisinin aylık bazda 4,6 puan düşüşle -7 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Sanayi üretimi verisinin aylık bazda değişim kaydetmemesi bekleniyor. Michigan tüketici güveni verisinin Mart ayında 0,2 puan artışla 77,1’e yükselmesi bekleniyor. İthalat ve ihracat fiyatlarınının da Şubat ayında aylık bazda %0,3 artış kaydettiği öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var?

Pazartesi günü ABD’de NY Fed hizmet sektörü aktivitesi ve NAHB konut piyasası endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Şubat ayı verisi aylık bazda 2,4 puan artışla -7,3’e yükselmişti. NAHB konut piyasası endeksine ilişkin piyasa beklentisi verinin Mart ayında değişim göstermeyerek 48 seviyesindeki seyrini sürdüreceği yönünde. Çin’de perakende satışlar, emlak yatırımları ve sabit sermaye yatırımları verileri takip edilecek. Perakende satışlar verisinin yılın ilk iki ayında kümülatif olarak yıllık bazda %5 artış kaydettiği öngörülüyor. Emlak yatırımlarının bu süreçte %8 düşüş kaydettiği tahmin edilirken, sabit sermaye yatırımlarının %3,2 arttığı öngörülüyor. Sanayi üretiminin de %5,2 arttığı tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım

ABONE OL