Dolar $
32.7
%0.52 0.17
Euro €
35
%0.35 0.12
Sterlin £
40.8
%0.09 0.03
Çeyrek Altın
4080.57
%0.33 13.09
SON DAKİKA
FİNANS Cuma 07 Ağustos 2020 11:45

LİKİDİTE İMKANLARI DÜŞÜRÜLDÜ

Merkez Bankası likidite yönetimi çerçevesinde Piyasa Yapıcı bankalara tanınan likidite imkân limitlerinin yarıya düşürüldüğünü açıkladı.

Likidite imkanları düşürüldü

TCMB açıklamasında, "Likidite yönetimi çerçevesinde 10 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri yarıya düşürülmüştür. Güncellenmiş limitler konusunda bankalara ayrıca detaylı bilgilendirme yapılacaktır" denildi.

Merkez Bankası dün geçmişte de bir çok kez kullanılan ve piyasa tarafından örtülü faiz artışı olarak da adlandırılan likidite sıkılaştırmasına gideceğini açıklamış ilgili ilk adımlar da dün itibarıyla görülmüştü.

Bir bankanın ALM masası yöneticisi, "İlgili limitlerin düşürülmesi PY bankaların sağladığı nispeten daha ucuz fonlama imkanlarının yarı yarıya azaltılması anlamına geleceğinden bankanın dün başlayan sıkılaştırma adımlarını kuvvetlendireceği piyasaya uyguladığı ortalama fonlama maliyetinin artacağı anlamına geliyor" dedi.

TCMB geçmiş başkanlar dönemlerinde de siyasetin faiz artışlarına sıcak bakılmadığı dönemlerde politika faizini sabit tutarak ancak likidite politikasını değiştirerek bir çok kez aslında faiz artışı yapmış ve bu sistem piyasa tarafından "örtülü faiz artışı" olarak adlandırılmıştı.

Uygulama geçmişte bankanın politika faizini değiştirmeden de olsa faiz artışı yapabileceğini gösterdiği için piyasaya her seferinde pozitif etki yaratmıştı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR