SON DAKİKA
Lojistik Perşembe 11 Aralık 2025 12:21

OMSAN ENTEGRE LİMAN KURUYOR

Omsan Lojistik, Türkiye'nin küresel lojistik merkezi olmasına katkı sağlayacak entegre mega liman projesi için harekete geçti. Şirket, Tanger Med modelinden ilham alan yeni üsle Türkiye'yi bölgesel ticaretin kavşak noktası yapmayı hedefliyor. OYAK'ın stratejik lojistik yatırımlarıyla desteklenen proje, ülkenin hız, entegrasyon ve tedarik zinciri gücünü büyütmeyi amaçlıyor

Omsan entegre liman kuruyor

Omsan Lojistik, Türkiye’nin küresel lojistik merkezi olma hedefi doğrultusunda Fas’taki Tanger Med modelini örnek alan yeni bir entegre liman projesi için çalışma başlattı. OYAK Grubu’nun önümüzdeki beş yılda lojistiği stratejik odak alanı olarak belirlemesiyle birlikte, Omsan’ın büyüme planlarında liman yatırımları öncelikli sıraya yerleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Arıburnu, Türkiye'nin lojistik kapasitesini küresel ligde üst basamağa taşıyacak yeni yatırımlar ve vizyoner adımlar atmak istediklerini belirtti.

Başta Marmara Bölgesi olmak üzere artan ticaret hacmi, büyüyen otomotiv ihracatı ve demir-deniz yolu entegrasyonu sayesinde Türkiye'nin Tanger Med benzeri bir "lojistik süper merkez" kurma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Arıburnu, "Böyle bir merkez, bölgesinin lojistik üssü olmayı hedefleyen Türkiye için olmazsa olmaz bir proje. Türkiye böyle bir merkezi Omsan öncülüğünde kurma potansiyeline sahip." değerlendirmesinde bulundu.

OYAK'ın, Türkiye ekonomisinin en dinamik kurumsal güçlerinden biri olduğuna değinen Arıburnu, 

"Elbette böylesine büyük vizyon ve projelere OYAK gibi güçlü kuruluşların öncülük etmesi gerekiyor. Tanger Med benzeri bir liman inşa etmeyi arzuluyoruz. Çünkü şu anda Türkiye'nin en büyük ve kıymetli limanlarından Port Yarımca'yı Japon ortaklarımızla işletiyoruz. Bu konuda benzersiz bir deneyime sahibiz. OYAK'ın yön verdiği dönüşüm, ülkemizi bu hedefe taşıyacak en güçlü kurumsal irade. Bu ve benzeri liman projelerini değerlendirmek istiyoruz. Dünyada önümüze çıkacak fırsatlar için de radarımız açık." dedi.

Arıburnu, üretim ve ticaret süreçlerinde ulusal rekabet için lojistiğin önemli bir potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, "Bugün rekabeti belirleyen maliyet değil, hız, entegrasyon ve tedarik zinciri güvenliği. Bu nedenle, Türkiye'nin entegre limanlara, güçlü denizciliğe, demir yolu entegrasyonuna yatırım yapması, stratejik bir zorunluluk. Bu yüzden lojistik artık bir tercih değil, ülke ekonomisinin yaşamsal bir gerekliliği." ifadelerini kullandı.

Tanger Med Limanı'na ilişkin gözlemlerini ve analizlerini paylaşan Arıburnu, 5 bin hektarlık sanayi ve lojistik alanı, 3 bin hektarlık geliştirilmiş yatırım bölgesi, 1400'den fazla yatırımcıyla oluşan 17 milyar doların üzerindeki ekonomik hacmin, Tanger Med'in dünya ligine çıkmasının nedenleri arasında yer aldığını aktardı.

Arıburnu, Tanger Med’in artık sadece bir liman değil, üretim ve lojistiği dönüştüren stratejik bir platform haline geldiğini belirterek, otomotivden elektroniğe geniş bir üretim ekosistemi sunduğunu ve 70 ülkeye uzanan güçlü bağlantılarıyla küresel tedarik zincirinin merkezine yerleştiğini söyledi. Türkiye’nin de Orta Koridor, Kalkınma Yolu, Zengezur Koridoru ve liman yatırımlarıyla benzer bir stratejik yön izlediğini vurgulayan Arıburnu, jeopolitik avantajlar, OYAK’ın yatırımları ve Omsan’ın operasyonel gücüyle ülkenin lojistikte yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu ifade etti. Doğru yatırımlarla Türkiye’nin küresel ticaretin yeni kavşak noktası haline gelebileceğini dile getirdi.

ABONE OL