Dolar $
32.69
%0.31 0.1
Euro €
34.84
%0.09 0.03
Sterlin £
40.66
%-0.01 -0
Çeyrek Altın
4079.36
%0.3 11.89
SON DAKİKA
Gastronomi Cuma 21 Mayıs 2021 02:14

ÖZGÜN LEZZETİYLE MOR EKMEK

30 yıldır, profesyonel ve yönetici olarak "Unlu Mamul ve Dondurulmuş Gıda" sanayiinde hizmet veren, "Endüstriyel Ekmek Üretimi" ve "Anadolu Ekmekleri" konusunda uzman, Fırın ve Pastane sektöründe Ombudsman olan Süleyman Çakır, LEZZET HAREKETİ'ne, MOR EKMEĞİ tanıttı.

Özgün lezzetiyle mor ekmek

Profesyonel Fırıncılık Sektörünün, (Kurabiye Adam & Ekmek Dünyası) olarak tanıdığı

Bakers Gıda San. A.Ş.nin Y.K.Bşk. Süleyman Çakır, LDF ile defalarca Almanya'da yapılan, İKA Dünya Aşçılar Olimpiyatlarına katılmış ve Madalyalar almıştır.

Mor ekmek

Ekmek tüketimine karşı olan görüşlerin, tüm dünyada ve ülkemizde artmasına rağmen, "Ekmek ve Unlu Mamul" tüketimi yine de artmaktadır. Bu alanda bilfiil hizmet veren ve literatür oluşturan, bizlere göre: Glütene karşı duyarlı olmayanlar, rahatlıkla "Ekmek" tüketebilirler. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken husus: Doğru ekmeğin, doğru miktarda tüketilmesidir. 

Bugün dünyada, tüketicileri Ekmekten uzaklaştırmaya çalışmak yerine; Ekmeğin besin değerini artırıcı formüller üretilmeye başlamış olmasına rağmen hiçbiri  "Beyaz Ekmeğin" tüketimdeki yerini, henüz   alamamıştır. 

Bilim adamlarının bu çalışmaları devam ederken Singapur Ulusal Üniversitesin de Dr. Zhou Weibiao beyaz ekmekten %20 daha yavaş sindirilen ‘’Mor Ekmeği’’ icat etti. Mor ekmek, rengini ve diğer özelliklerini siyah pirinçten elde edilen ve suda çözünen flavonoidle yüksek miktarlarda antosiyanine borçludur. Mor ekmek, Alzheimer, Parkinson ve kalp hastalıkların önlenmesine yardımcı olan mükemmel bir doğal antioksidan kaynağıdır. 

Mor ekmeğin temel avantajı, kan şekeri seviyesini büyük ölçüde düşürmesi  ve bunun sonucunda da açlık hissini azaltmasıdır.

Mor ekmeğin sağladığı renk terapisinin çeşidi,  benzer şekilde renkli diğer gıdalarla da sağlanabilir. 

Örneğin: Yaban mersini, kırmızı lahana, havuç, erik, patlıcan, kırmızı pancar, kara dut, nar, goji berry renklerinden dolayı süper gıda olarak kabul edilir.  

Bu meyve ve sebzelerin özlerini kullanarak sizlerde, ekmek veya unlu mamuller üretebilirsiniz. 

Ben yaptığım çalışmalarda kırmızı pancar ve yine çok faydalı olan hibiskus kullanıyorum. 

Mor ekmeğin en çok tüketildiği ülke, Japonya da kırmızı patatesin kullanıldığı bilinmektedir.

Ülkemizde bu konudaki ilk çalışmalar İstanbul Üniversitesi Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi kurucusu Prof. Dr. İhsan Kara tarafından yapılmıştır. 

Daha sonra MORMİX adı altında, Mor Unun Endüstriyel Üretimine geçilmiştir. 

Üretici birkaç firma daha mevcuttur. Arzu edenler, Toptancı ve zincir marketlerde, Mor Ekmeğin hammaddesi: Mor Un'a ulaşılabilir ve her türlü unlu mamulde kullanabilirler.

Mor Ekmeği kullanan vatandaşların, anlattıkları faydaları paylaşan; Prof. Dr. Kara; 

“Günde 1-2 dilim Mor Ekmek yemek, 2 hafta içerisinde kullandığımız insüline gerek bırakmıyor. 2 ay sonra ise  yüksek tansiyonu olan insanlar, tansiyon ilaçlarını bırakıyorlar.

Öğrendiğimiz kadarıyla kan yağları, kolesterol, hiperlipidemi, hiper trigliseritler de düşüyor.

Yani diyabetin komplikasyonları siliniyor. 

Glisemik indeks düşüyor. Bunu bağlı olarak kol, bacaktaki uyuşuklukların, yanmaların 3 aydan sonra azaldığına işaret ediyorlar. Diyabetin neden olduğu cilt problemlerinin ortadan kalktığını söylüyorlar. 

Böyle sonuçları duymak biz araştırmacıları da keyiflendiriyor” açıklamasını yaptı. (05.03. 2020 Edirne Haber)

Mor Un, tüm unlu mamullerde, normal un miktarına %8-%12  ilave edilerek kullanılabilir. 

Ancak: Fırın, pastane, market veya internet üzerinden aldığınız, Mor Ürünlerin hangi şartlarda üretildiğinin, gerçek Mor Unların kullanıldığının sorgulanması, gerekirse belgelenmesini isteyin ve şunu unutmayın, her renkli ekmek; "Fonksiyonel Ekmek" olmayabilir.

Afiyet olsun.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR