Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Perşembe 14 Mart 2024 10:00

PİYASADAN HABERLER

"Borusan Holding A.Ş. ("Borusan Holding") Borusan Yatırım ve Pazarlama A.Ş.'de ("Borusan Yatırım") sahip olduğu ve çıkarılmış sermayenin yaklaşık %1,33'ünü temsil eden 372,692 adet hissenin ("Hisseler") satışını duyurmaktadır.

Piyasadan haberler

BRYAT… Borusan Holding A.Ş. tarafından şirkete iletilen açıklama aşağıda paylaşılmaktadır.

"Borusan Holding A.Ş. ("Borusan Holding") Borusan Yatırım ve Pazarlama A.Ş.'de ("Borusan Yatırım") sahip olduğu ve çıkarılmış sermayenin yaklaşık %1,33'ünü temsil eden 372,692 adet hissenin ("Hisseler") satışını duyurmaktadır.

İşlem, hisse başına 3,272.5 TL'den fiyatlandırılmış ve Borusan Holding tarafından yaklaşık 1.2 milyar TL tutarında brüt hasılat elde edilmiştir ("İşlem").

HSBC Bank plc ("HSBC"), İşlem ile ilgili olarak Borusan Holding'in tek plasman temsilcisi olarak görev almıştır.

İşlem belgelerinin imzalanmasının ardından, satış, ilgili yatırımcının doğrudan yaklaşımını takiben, Türkiye dışında yerleşik uluslararası bir kurumsal yatırımcıya plasman yoluyla bugün itibariyle, gerçekleştirilmiştir. İşlem'in mutat kapanış şartlarına bağlı olarak 18 Mart 2024 tarihinde borsa dışında sonuçlanması beklenmektedir.

Borusan Holding halihazırda Borusan Yatırım'ın çıkarılmış sermayesinin doğrudan yaklaşık %36,6'sına sahiptir ve Borusan Yatırım'ın doğrudan %28,8 oranında payına sahip olan Borusan İstikbal Ticaret T.A.Ş.'nin paylarının tamamı Borusan Holding'e aittir. İşlem'in başarıyla tamamlanmasının ardından Borusan Yatırım'daki doğrudan hissedarlık payının yaklaşık %35,3 olması beklenmektedir. İşlem'in tamamlanmasının ardından Borusan Holding, Borusan Yatırım'ın dolaylı kontrol sahibi pay sahibi olarak kalmaya devam edecektir. Borusan Holding'in, Borusan Yatırım'a bağlılığı ve desteği devam etmektedir. İşlem'in işbu duyuruya uygun olarak başarıyla tamamlanmasına bağlı olarak, Borusan Holding, elinde kalan Borusan  Yatırım hisseleri ile ilgili olarak, mutat istisnalara tabi olmak üzere, HSBC ile mutat 60 günlük bir pay devir kısıtı süresine tabi olacaktır.

Prudential Regulation Authority tarafından yetkilendirilen ve Birleşik Krallık'ta Financial Conduct Authority ve Prudential Regulation Authority'nin düzenlemelerine tâbi olan HSBC, işleme ilişkin olarak sadece Borusan Holding'in plasman temsilcisi olarak görev almıştır ve bu açıklamada yer alan hususlarda Borusan Holding dışında kimseye karşı HSBC müşterilerine sağlanan korumaları sağlamak veya burada belirtilen konularla ilgili tavsiyelerde bulunmakla sorumlu olmayacaktır. HSBC ve HSBC grubunun iştirak veya teşebbüslerinden hiçbiri, bu açıklama veya bu açıklamada atıfta bulunulan herhangi bir konu ile bağlantılı olarak HSBC'nin müşterisi olmayan herhangi bir kişiye karşı herhangi bir görev, yükümlülük veya sorumluluk (doğrudan veya dolaylı, sözleşme, haksız fiil, mevzuat veya başka bir şekilde) üstlenmemiş veya bunları kabul etmemiştir".

Borusan Holding'in açıklamasına ek olarak, işbu açıklamada sözü edilen taraflar arasında ilgili İşlem'e ilişkin olarak yapılan görüşme ve çalışmaların sonuçlandırılamaması durumunda, şirketin ve yatırımcılarının meşru menfaatlerinin korunması amacıyla, taraflar arasında bu konuda bir anlaşma imzalanıncaya kadar, Yönetim Kurulu'nun 7 Mart 2024 tarih ve 4 sayılı kararı ile Özel Durumlar Tebliği'nin (II-15.1) 6'ncı maddesi uyarınca içsel bilginin açıklanmasının ertelenmesine karar verilmiştir. Bu açıklama, erteleme sebeplerinin ortadan kalkması üzerine ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapılmaktadır.

Yukarıdaki işleme ilişkin herhangi bir gelişme olması halinde, söz konusu gelişmeler mevzuat çerçevesinde yatırımcılar ile paylaşılacaktır.

BRSAN… Şirketin 31 Ocak 2023 tarihli özel durum açıklaması ile duyurduğu ve bağlı ortaklık olan Borusan Tube Products SA tarafından 2023 yılının Mart ayında Romanya'da otomotiv müşterilerinin ihtiyacına yönelik ürünlerin üretimi amacıyla başlatılan 4.800 m2 kapalı alana ve 21 milyon adet üretim kapasitesine sahip tesis yatırımı tamamlanmış olup, deneme üretimi faaliyetlerine başlamıştır. Söz konusu tesisin kademeli olarak ticari faaliyetlerine başlamasının ardından yılın ikinci yarısında konsolide finansal tablolara yaklaşık 8 milyon ABD Doları ciro katkısı sağlaması beklenmektedir.

Yine, 31 Mart 2022 tarihli özel durum açıklaması ile duyurulan ve bağlı ortaklık olan Borusan Pipe US'i ABD'de inşaat  ve genel endüstri iş kolunda da yerel üretici konumuna getirecek, Baytown'da halihazırda enerji iş koluna hizmet eden 300 bin ton üretim kapasiteli tesisin kapasitesini 400 bin tona yükseltecek 15 bin m2'lik üretim hattı kurulumuna ilişkin yatırım da tamamlanmış olup, deneme üretimi faaliyetlerine başlamıştır. Söz konusu tesisin kademeli olarak ticari faaliyetlerine başlamasının ardından yılın ikinci yarısında konsolide finansal tablolara yaklaşık 50 milyon ABD Doları ciro katkısı sağlaması beklenmektedir.

BTCIM… 23.11.2023 tarihinde Şirket tarafından gerçekleştirilen KAP duyurusu ile Rekabet Kurulu tarafından Aydın ilinde faaliyet gösteren bazı beton şirketleri hakkında başlatılan ve Şirket  iştiraklerinden Batıbeton Sanayi A.Ş.'nin de yer aldığı bir soruşturma yürütüldüğü kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Rekabet Kurulu tarafından, Şirket Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş.'nin de yürütülen soruşturmaya dahil edilmesine ve her iki soruşturmanın birleştirilmesine karar verilmiştir.

Söz konusu soruşturmaya istinaden Şirket tarafından savunma sunulacak ve bu hususta gerekli olan sair işlemler yasal süreleri içerisinde yerine getirilecektir.

CVKMD… Şirketin 08.03.2024 tarihinde yapmış olduğu Özel Durum Açıklamasında; Bağlı Ortaklık olan Hayri Ögelman Madencilik A.Ş.'ne ait Tunceli ili Pülümür ilçesi dahilinde yer alan Sicil 3537 sayılı IV-c Grubu maden işletme ruhsatlı krom sahasının yurt içinde yerleşik bir şirkete devri konusunda anlaşma sağlandığı, devir işlemleri için yönetim kurulu kararı doğrultusunda resmi işlemlere başlandığı bildirilmişti.

Söz konusu açıklamaya ilişkin olarak Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) nezdinde ruhsat devir işlemleri tamamlanmış olup, ilgili ruhsat sahasının devir bedeli 1,5 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

CUSAN… Daha önce detayları kamuya duyurulan, Kırklareli İli Lüleburgaz İlçesi Evrensekiz Beldesi'ndeki yeni üretim tesisi yatırımıyla ilgili olarak, fabrika binası inşası için, Şirket (İşveren) ile Troya Mühendislik Müşavirlik Yapı Limited Şirketi (Yüklenici) arasında 13/03/2024 tarihinde yapım sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme bedeli KDV hariç 318.236.690,40 TL'dir (Üçyüzonsekizmilyon İkiyüzotuzaltıbin Altıyüzdoksan Türk Lirası Kırk Kuruş).

EUPWR… Şirketin %60 bağlı ortaklığı ve Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş.'nin dolaylı bağlı ortaklığı PEAK PV SOLAR TEKNOLOJİLERİ A.Ş., 11-22 kW AC Araç Şarj Ünitelerinin ve 60-480 kW aralığında DC Araç Şarj  Ünitelerinin, ADDMORE marka olarak, seri üretimine başlamıştır. 2024 yılının 2. yarısında, ülkenin ihtiyacının büyük bir kısmını sağlayacak ve yurtdışı pazarlara da satışı gerçekleştirecek kapasiteye ulaşılacaktır.

PEAK PV SOLAR, AC/DC Araç Şarj Üniteleri üretimi konusunda lider olmayı hedeflemektedir. Şirketin 2025 yılı için ciro beklentisi 40 milyon USD'dir. (Kırk milyon, Amerikan Doları)

GZNMI… Daha önce kamuya açıklandığı gibi, %100 bağlı ortaklık Bizzhouse Otelcilik ve Turizm İşletmeleri A.Ş. (Bizzhouse) 2023 yılında 200.000 TL sermaye ile kurulmuş ve sermayenin tamamı ödenmiştir. Bizzhouse, 2024 sezonundan başlayarak 10 yıl süreyle, Yanıklar-Fethiye lokasyonunda denize sıfır konumda, Lykia Botanika ve Marvida Lykia Botanika markaları altında iki adet otelin işletmesini yürütecektir. Otellerin toplam oda sayısı 275'dir. Bu otellerin oda satışlarının tümünü tek yetkili olarak GEZİNOMİ SEYAHAT TURİZM TİCARET A.Ş. gerçekleştirecektir. Bizzhouse'un yeni otel kiralamalarına dönük görüşmeleri devam etmekte olup, gelişmeler oldukça kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

PATEK… Şirket bağlı ortaklığı Destel Connect Elektrik Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. yurtiçi yerleşik bir şirket ile 2.527.761,55 Amerikan Doları tutarında malzeme satışı sözleşmesi imzalamıştır. Buna ilişkin teslimler 2024 yılı içerisinde tamamlanacaktır.

RALYH… Şirket Bağlı Ortaklıklarından RAL YAPI MÜHENDİSLİK A.Ş.'nin % 51 ortağı olduğu MÇ MÜTEAAHHİTLİK YAPI İNŞAAT A.Ş. ile üçüncü bir taraf olan MUSTAFA EKŞİ İNŞAAT TURİZM SAN. ve TİC.LTD.ŞTİ.'den oluşan İŞ ORTAKLIĞI olarak; T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen "Elazığ İli,  Merkez İlçesi, Bizmişen Mahallesi 2. Etap 809 Adet Konut İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi"ne birinci oturumiçin, 2,65 Milyar TL teklif verilmiş, katılımcılar arasında ikinci en düşük teklif verildiği kamuoyuna açıklanmıştı.

İkinci oturum sürecinde İş Ortaklığı olarak 2.475 Milyon Tl. teklif verilmiş, yapılan sıralamaya göre teklif 6. Sırada yer almıştır. Teklifler değerlendirme aşamasındadır.

IZFAS… BANK OF AMERICA CORPORATION… 11.03.2024 tarihinde, ortaklığın % 100 oranında kontrolüne sahip olduğu iştiraki Merrill Lynch International tarafından, IZMIR FIRCA SANAYI VE TICARET AS payları ile ilgili olarak 18,68  – 19,09 TL fiyat aralığından 1.788.750 toplam nominal tutarlı alış işlemi ve 2.140.773 toplam nominal tutarlı satış işlemi neticesinde net 352,023 adet pay satılmıştır.

Bu işlemle birlikte IZMIR FIRCA SANAYI VE TICARET AS sermayesinde, iştirak olan Merrill Lynch International  vasıtasıyla dolaylı yoldan sahip olunan payların/oy haklarının oranı 11.03.2024 tarihi itibariyle %4,490 seviyesine ulaşmıştır.

OYAYO… AHMET BAKİ ÇAVUŞOĞLU… 11/03/2024 - 12/03/2024 tarihinde OYAK YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. payları ile ilgili olarak 39,50 - 42,20 TL fiyat aralığından 97.530 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi ve/veya 45.547 TL toplam  nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte OYAK YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. sermayesindeki payları/oy hakları 12/03/2024 tarihi itibariyle %7,58 sınırına ulaşmıştır.

Kaynak: A1 Capital

ABONE OL