Dolar $
32.34
%0.29 0.09
Euro €
34.73
%-0.41 -0.14
Sterlin £
40.84
%0.02 0
Çeyrek Altın
3991.62
%0.9 35.07
SON DAKİKA
Piyasalar Pazartesi 07 Haziran 2021 09:26

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL haftaya 8.7'nin hemen altında ve tarihi zirvesi yakınlarında güne başlarken, piyasalarda ABD'deki para politikasının ne zaman sıkılaşacağı hakkında ipucu verecek olan veriler ve doların seyri yakından izlenecek.

Piyasalarda son durum

ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam artışı bir önceki aya göre hız kazanmış olsa da beklentilerin altında kalarak doların kazanımlarını yitirmesini ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerindeki baskının bir miktar azalmasını sağladı.

ABD'de açıklanan istihdam ve enflasyon verileri, Fed'in para politikasını ne zaman sıkılaştırmaya başlayacağı hakkında ipuçları teşkil ettiği için yakından izleniyor. İstihdam veya enflasyonda görülecek hızlı bir artış para politikasının sıkılaştırılacağı ihtimalini yükselttiği için doların değerini artırırken, diğer para birimleri üzerinde de satış baskısı yaratacak.

Dolar endeksi Cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin ardından kazanımlarını geri vererek tekrar 90 seviyesine doğru gerilerken, TL'de buna paralel olarak kayıplarını kısmen toparlayarak 8.75'li seviyelerden geriledi.

Bu hafta ise Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi yakından izlecek.

Dolar/TL bu sabah saat 0852'de Cuma günü kapanışa kıyasla yatay seyrederek 8.6840'tan işlem gördü. Aynı saatte euro/TL 10.5615, sepet bazında TL 9.5969/9.6034 seviyesindeydi.

Yurtiçine bakıldığında ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tekrar ettiği faizlerin indirilmesi çağrısı ve TCMB'nin sıkı para politikasında erken bir gevşeme beklenilmemesi açıklamalarını takiben para politikasına ilişkin gelişmeler yakından izlenecek.

TCMB'nin piyasalarda erken gevşeme beklentisini kaldırma çabalarına rağmen, faiz indirimi olasılığı TL üzerinde değer kaybı baskısı yaratmayı sürdürürüyor. Olası bir indirimin yaklaşıp yaklaşmadığı açısından enflasyon verisi ve fiyat gelişmeleri yakından izleniyor.

Piyasalarda bugün Hazine'nin düzenleyeceği iki borçlanma ihalesi izlenecek. Bu ay 28 milyar lira borçlanma öngören Hazine bugün dört yıl vadeli tahvilin yeniden ihracı ve 10 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvilin ilk ihracı ile borçlanacak.

Ayrıca Hazine Mayıs ayı nakit dengesini 1730'da açıklayacak.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR