Dolar $
32.6
%0.22 0.07
Euro €
34.8
%0.13 0.04
Sterlin £
40.54
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
4085.46
%0.45 17.92
SON DAKİKA
Piyasalar Salı 26 Nisan 2022 06:49

PİYASALARDA SON DURUM

Dolar/TL bir aydan uzun süredir 14.5-15 arasında işlem gördüğü dar bant içinde sınırlı yükselirken, ticari kredilerin bir kısmının TCMB tarafından ZK'ya dahil edilmesi sonrası ticari kredi faizlerinde %20'li seviyelerden birkaç puanlık artışlar bekleniyor.

Piyasalarda son durum

TCMB'nin ihracatçılardan ve turizm dahil döviz kazandırıcı hizmetlerden döviz varlıklarını artırıcı adımları da devam ediyor. TCMB'nin bu kesimlerden elde ettiği dövize rağmen döviz rezervleri swap hariç eksi 45 milyar dolar seviyelerinde bulunurken rezerv seviyesi dövizin kamunun belirleyici olduğu kur politikasında yılbaşından beri kullanılmaya devam edildiğini gösteriyor.

Hükümet yüksek enflasyonun ancak kurda istikrarın sağlandığı ve faiz sorunun bittiğini sırada, yıl sonu gibi düşeceğini söylüyor.

Nitekim dün gerçekleşen kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "...enflasyonu da yeneceğiz. Ülkemizi darbelerin utancından kurtardık, hayat pahalılığının da üstesinden geleceğiz. Ülkemizi terör örgütlerinin pençesinden kurtardık, çarşı pazardaki ateşi de söndüreceğiz" dedi.

Hali hazırda %60'ı aşan enflasyonun önümüzdeki aylarda %70-80 bandına kadar yükselmesi beklenirken, yılsonu enflasyon beklentileri de her geçen gün belirginleşen yukarı revizyonlarla %55'i aşmış durumda. Read full story

Bu kapsamda TCMB'nin Perşembe günü enflasyon raporunda %23 civarındaki yıl sonu enflasyon tahminini ne kadar yükselteceği de piyasalarda takip edilecek.

Bugün iç gündemde açıklanacak bir veri bulunmuyor. Ancak, Osman Kavala'ya verilen ömür boyu hapis cezası kararına gelen uluslararası tepkiler ardından gelişmeler piyasalarda takip ediliyor. Bugün 1200'de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak Bilim Kurulu'nda alınacak kararlar da takip edilen gündem maddeleri arasında yer alıyor.

ZK ADIMLARI

TCMB haftasonu attığı adımla bankaların bilançoların varlık tarafına da zorunlu karşılık uygulamaya başlaması ve bazı TL ticari kredileri de ilk kez bu zorunlu karşılığa dahil etmesi ile ticari kredi faizlerinde de artışlar bekleniyor.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan uygulama sonrası %20-21 olan ticari kredi faizlerinin %24 seviyelerine çıkabileceğini belirtmişti. Bankacılar artışların kısmen başladığını ifade ettiler.

TCMB'nin diğer ZK adımlarının da etkileri piyasalarda izlenmeye devam ediliyor. TCMB YP zorunlu karşılık oranlarının gerçek kişi dövizden TL'ye dönüşüm oranına göre farklılaştırılmasına ve dönüşümü %5'in altında kalan bankalara ilave 500 baz puan zorunlu karşılık uygulamasına başladı. Read full story

Küresel piyasalarda ise Çin'de devreye alınan tecrit uygulamaları ve Fed'in para politikasını sıkılaştırmada agresif bir tutum izleyeceği beklentileri nedeniyle risk iştahı zayıf kalmaya devam ediyor.

Fed'in önümüzdeki aylarda gerçekleşecek iki politika toplantısında da faizleri 50'şer baz puan artırması bekleniyor. Fed'in sıkılaştırmasına ilişkin beklentilerin de etkisiyle dolar, euro karşısında yaklaşık iki yılın, sterlin karşısında da 18 ayın zirvesine yükselmiş durumda.

Türkiye ekonomi politikasında ilişkin takip edilen risklerin başında ithal enerji maliyeti yer almaya devam ediyor. Her ne kadar yazın enerji ithalatının bir miktar azalması beklense de Türkiye aylık 8 milyar doları aşan bu maliyeti TCMB rezervlerinden finanse etmeye devam ediyor.

Dolar/TL Rusya'nın Ukrayna işgali ile yerleştiriği 14.5-15 dar bandında kalmaya devam ederken geçen haftaya göre kurda sınırlı da olsa yükselişler de görülüyor. Kur bu sabah 0859'da 14.7725/14.7800 seviyesinde.

TCMB'nin bilançosunun %5'ine kadar devam eden tahvil alımlarının da desteğiyle gösterge 10 yıllık tahvilde ise bileşik getiri geçen ay %28.57' ile test ettiği zirveden gerilemiş durumda. Gösterge 10 yıllık tahvilde geçen hafta %22'in altı test edildi dün son işlem %21.74 oldu.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri Mart'ta 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten sonra gerilemişti. CDS dün günü 10 baz puan yükselişle 598/608 seviyesinden tamamladı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR