Dolar $
32.38
%-0.29 -0.09
Euro €
34.62
%-0.3 -0.1
Sterlin £
40.54
%-0.19 -0.07
Çeyrek Altın
3929.58
%-1.4 -55.15
SON DAKİKA
Sigorta Perşembe 18 Ocak 2024 14:05

PRİM ÜRETİMİ YÜZDE 123 ARTTI

2023 yılının ilk dokuz ayında yaşanan birçok olumsuz etken ve krizlere rağmen sigorta sektörü yükseliş gösteriyor. Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO'su Erol Esentürk, yaptığı değerlendirmede sigorta sektörünün bu yılın ilk 9 ayında yüzde 123'lük bir büyüme ile prim üretiminde 328 milyar liraya ulaştığını ancak 2024 yılının sektör açısından zor bir yıl olacağını söyledi.

Prim üretimi yüzde 123 arttı

Sigorta sektörünün büyümesinin enflasyonun üstünde gittiği bilgisini paylaşan Esentürk, “Aynı zamanda doların devalüasyonunun da aşağı yukarı %30-35 bandının üzerinde gidiyor. Sigorta sektöründe çok belirgin şekilde ağırlıklı olarak kasko ve sağlık sigortalarının prim artışlarının taşıdığı bir büyüme var. Bu 2024 yılında reasüras maliyetlerinin artışıyla kurumsal elementer poliçeler tarafında da ciddi bir etki olarak karşımıza çıkacak” diye konuştu. 

2024 sektör için zor olacak

Acentelik mesleği için zor bir yılın beklendiğini ileten Erol Esentürk: “Özellikle kurumsal elementer branş oldukça zorlu geçecek, bunun emarelerini şimdiden görmeye başladık. Reasürans piyasalarının daralması, Türkiye’ye ayırdıkları kapasitenin de oldukça azalması bunda başlıca etken… Bu doğrultuda reasürans tarafındaki arzın azalması, Türkiye’de de talebin artması öncelikle sigorta şirketlerinin reasürans maliyetlerini ciddi seviyede yukarı çekiyor. Son dönemde Türkiye’de üst üste bir sürü doğal afetler de yaşandı. Şubat ayında 11 ilimizi etkileyen deprem, daha öncesinde sel, su baskınları, dolular v.s. Bunları alt alta koyduğumuzda bir taraftan da enflasyon ve devalüasyon etkisi ile artan hasar maliyetlerini bir tarafa koyduğumuzda sonuç ortada… Reasürans şirketlerini geçtiğimiz son 2-3 yıl, özellikle Türkiye Sigorta sektörü memnun etmedi. Bu da primlere yansıma olarak karşımıza çıkacak. Biz de acenteler olarak kurumsal elementer branşta artan fiyatlar, artan maliyetler, zor bulunan teminatlarla karşı karşıya kalacağız. Sigortalılarımıza da bu değişkenliği, bu zorlaşan şartları anlatabilmek durumunda kalacağız. Dolayısıyla özellikle kurumsal elementer branş için zor bir yıl acenteleri bekliyor” ifadelerini kullandı.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR