SON DAKİKA
Organize Sanayi Bölgeleri Çarşamba 11 Şubat 2026 19:12

SANAYİ BÖLGELERİ ÜÇ YILDA GÜÇLÜ TOPARLANMA GÖSTERDİ

Deprem bölgesindeki OSB'ler, üç yıl süren toparlanma sürecinin ardından üretim kapasitesine hızla yaklaşıyor. 2025 yılında üretim yüzde 6,5 artarak pozitif bir seyre girdi. OSBÜK, elektrik tüketimi verileriyle bu güçlü toparlanmayı teyit ediyor

Sanayi bölgeleri üç yılda güçlü toparlanma gösterdi

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden etkilenen OSB’lerde toparlanmanın sürdüğünü açıkladı. Kütükcü, deprem bölgesindeki 11 şehirde bulunan 60 OSB’den 40’ının üretime devam ettiğini ve toplam 5 bin 244 fabrikanın faaliyet gösterdiğini bildirdi. Türkiye genelindeki OSB’lerde üretim yapan 68 bin 933 fabrikanın yüzde 7,6’sı deprem bölgesinde yer alıyor.

ÇOK BOYUTLU MÜCADELE BÖLGE SANAYİSİNİ ZORLADI

Kütükcü, depremin bölgedeki çalışma hayatını ve üretimi olağanüstü etkilediğine işaret ederek, "Deprem bölgesindeki sanayiciler, depremin açtığı fiziki hasar ve iş gücü kayıplarının yanı sıra, aynı zamanda küresel ekonomideki dalgalanmalar ve ülkedeki sıkı para politikasının getirdiği zorluklarla mücadele etti. Bu çok boyutlu mücadele, bölge sanayisini zorladı. Deprem bölgesindeki 11 şehirde, 60 OSB bulunuyor. Bu OSB'lerin, 40'ı işletme aşamasında. İşletmedeki OSB'lerimizde ağırlığı Gaziantep ve Adana'da olmak üzere, şu anda toplam 5 bin 244 fabrikamız üretim yapıyor. Türkiye genelinde OSB'lerimizde üretim yapan 68 bin 933 fabrikamızın yüzde 7,6'sı deprem bölgesinde." diye konuştu.

OSBÜK olarak üretimin seyrini izlemek için OSB'lerin elektrik tüketimini anlık olarak takip ettiklerinin altını çizen Kütükcü, bu verilerin bölge sanayicilerinin deprem öncesine dönmek için verdiği mücadeleyi teyit ettiğini kaydetti.

2025'TE OSB'LERİMİZ HIZLI BİR TOPARLANMA SÜRECİNE GİRDİ

Kütükcü, depremin gerçekleştiği Şubat 2023'te OSB'lerin üretimin, Ocak 2023'e göre yüzde 42,9 gerilediğini, daha sonra sektörel olarak farklılık gösterse de halen devam eden kademeli bir toparlanma sürecinin başladığını vurgulayarak, "2023'ün tamamında deprem bölgesindeki OSB'lerimizde yüzde 5,35, 2024'te ise yüzde 2,72 üretim kaybı yaşadık. 2025'te ise bölgedeki OSB'lerimizde, üretim bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artarak, hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Bu oranlar da göstermektedir ki, deprem bölgemizdeki OSB'lerimizin yoğun bir üretim iştahı var ve toparlanmak için güçlü bir mücadele veriliyor. OSB'lerimizde, deprem öncesi kapasiteye ulaşmamıza az kaldı. Deprem öncesi 2022'de yaklaşık 13,9 milyon megavat (MW) elektrik tüketen bölgedeki OSB'lerimizde, bu rakam 2025 sonu itibariyle 13,7 milyon MW olarak gerçekleşti. Önümüzdeki dönem, bu üretim kayıpları da telafi edilecek. Ben bölge sanayicilerimizi, üretim kararlılıklarından dolayı tebrik ediyorum. Zira bu üretim çabası, tarihi bir mücadeledir. Ayrıca devletimizin deprem bölgemizdeki verdiği yeniden inşa etme gayreti de tarihe geçecek bir mücadeledir. Devlet, millet el ele vererek, asrın felaketinin açtığı derin yaraları birlikte sarmaya devam edeceğiz." dedi.