Dolar $
32.38
%-0.29 -0.09
Euro €
34.68
%-0.12 -0.04
Sterlin £
40.66
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
3928.1
%-1.44 -56.61
SON DAKİKA
Sigorta Perşembe 04 Ocak 2024 17:18

SİGORTA SEKTÖRÜNDE PRİM ÜRETİMİ YÜZDE 123 ARTTI

Esentürk: "Aynı zamanda doların devalüasyonunun da aşağı yukarı %30-35 bandının üzerinde gidiyor." dedi.

Sigorta sektöründe prim üretimi yüzde 123 arttı

2023 yılı, sigorta sektörü açısından pandeminin etkilerinin sarılmaya çalışıldığı ve yüksek enflasyon ortamında fiyatlama yapılmaya çalışılırken Türkiye’de yaşanan deprem, sel gibi üzücü afetlerle hareketli bir döneme girdiğini söyleyen Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk: “Türkiye Sigorta Birliği’nin son açıkladığı istatistiklere göre ise sektörün yılın yüzde 123'lük bir büyüme ile prim üretiminde 328 milyar liraya ulaştığı görülüyor. Bu değerlendiremeye göre sektör olarak yılın sonunda 500 milyar lira prim üretimini aşabiliriz” dedi. 

Sigorta sektörünün büyümesinin enflasyonun üstünde gittiği bilgisini paylaşan Esentürk: “Aynı zamanda doların devalüasyonunun da aşağı yukarı %30-35 bandının üzerinde gidiyor. Sigorta sektöründe çok belirgin şekilde ağırlıklı olarak kasko ve sağlık sigortalarının prim artışlarının taşıdığı bir büyüme var. Bu 2024 yılında reasüras maliyetlerinin artışıyla kurumsal elementer poliçeler tarafında da ciddi bir etki olarak karşımıza çıkacak” diye ekledi. 

Acentelik mesleği için zor bir yılın beklendiğini ileten Erol Esentürk, “Özellikle kurumsal elementer branş oldukça zorlu geçecek, bunun emarelerini şimdiden görmeye başladık. Reasürans piyasalarının daralması, Türkiye’ye ayırdıkları kapasitenin de oldukça azalması bunda başlıca etken… Bu doğrultuda reasürans tarafındaki arzın azalması, Türkiye’de de talebin artması öncelikle sigorta şirketlerinin reasürans maliyetlerini ciddi seviyede yukarı çekiyor. Şubat ayında 11 ilimizi etkileyen deprem, daha öncesinde sel, su baskınları, dolular v.s. Bunları alt alta koyduğumuzda bir taraftan da enflasyon ve devalüasyon etkisi ile artan hasar maliyetlerini bir tarafa koyduğumuzda sonuç ortada” diye konuştu.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR