SURİYE EKONOMİSİ İÇİN START VERİLDİ
Ziraat Bankası liderliğinde, Türk kamu kurum ve kuruluşlarının da dahil olduğu Suriye'nin ekonomik olarak yeniden kalkınması ile ilgili Türkiye'de start verildi. Türkiye, başta bankacılık sektörü olmak üzere Suriye ekonomisini toparlamaya hazırlanıyor

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Türkiye’nin Suriye’de güçlü bir bankacılık sektörünün oluşturulması, Suriye parasının basımı başta olmak üzere çok sayıda ekonomik yatırımları gerçekleştireceğini söyledi. Çakar,
Bölgenin yeniden inşası sürecinde Türkiye'nin oynayabileceği rolün de önemli olduğu belirtiliyor.
Suriye’de altyapının tahrip edilmesi ekonomiyi ciddi şekilde etkiledi. Yolları, enerji santrallerini ve iletişim ağlarını yeniden inşa etmek, ekonomik faaliyeti canlandırmak ve iş yaratmak için gerekli olacak.
Enerji sektörüne yatırım şart
Suriye’nin petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip. Yeniden inşa sürecinde bu rezervler önemli rol oynayabilir. Ülkede üretim çatışmadan önemli ölçüde etkilendi ve petrol ve doğal gaz endüstrisinin yeniden inşası önemli yatırım ve istikrar gerektirecek.
Tarım sektörü de geçmişte Suriye ekonomisinin omurgasını oluşturuyordu. Özellikle Fırat Nehri çevresindeki verimli bölgelerde bu sektörün yeniden inşa edilmesi gerekiyor.
Suriye'nin sanayi sektörü, özellikle tekstil ve gıda işlemede önemli bir gelir kaynağıydı. Bu sektörü canlandırmak istihdam sağlarken ve ihracatı teşvik edebilir.
Türkiye, Suriye'nin yeniden inşasında, inşaat hizmetleri, altyapı uzmanlığı ve yatırım fırsatları sunan kilit bir oyuncu olarak rol oynayabilir. Türk şirketleri, enerji, ulaşım ve telekomünikasyon dahil olmak üzere Suriye'nin altyapısının yeniden inşasına dahil olabilir. Ayrıca, Suriye, Türkiye'nin Katar'dan Avrupa'ya bölgesel enerji geçişi planlarına potansiyel olarak katılabilir ve örneğin Türkiye, bölgesel enerji kaynakları için bir kapı sağlayarak artan ticaret ve enerji iş birliğinden yararlanabilir
Almanya savunmada Türkiye ile çalışmak istiyor
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier da 2 Şubat'ta başladığı Ortadoğu turunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yüz yüze görüşme gerçekleştirerek tamamlıyor.
Steinmeier’ın Cumhurbaşkanı Edoğan ile yapacağı yüz yüze görüşmede, savunma sanayii alanında yapılacak iş birlikleri başta olmak üzere Türkiye-Almanya ilişkilerinin tüm boyutlarıyla ele alınacağına dikkat çekiliyor.
Kısa süreli ziyarette Steinmeier'in ise Ortadoğu'da yaşanan kritik gelişmeler kapsamında özellikle İsrail ve Suriye'deki son durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yüz yüze değerlendirmek istediği belirtiliyor.
Almanya’nın yeni kurulacak Suriye ordusunun savunma altyapısını hazırlamak istediği, ancak bunun için yeterli altyapısının bulunmadığı, bu nedenle Türkiye’ni güçlü savunma altyapısı ile birlikte Suriye’nin güvenliğini sağlamak istediği biliniyor.
Savunmada iş birlikleri
İki ülke arasındaki ilişkileri belirleyen ana gündem maddeleri arasında ekonomik ortaklık, savunmada iş birlikleri, göç politikaları ve Avrupa Birliği (AB) üyelik süreci yer alıyor.
Almanya'nın Türkiye'ye silah ve savunma ekipmanları satışını engellediği uzun süredir gündemde yer alan bir konu. Ancak son zamanlarda ise Berlin hükümetinin bu tavrını yumuşattığı, özellikle stratejik iş birliği alanlarında ilerleme sağlamak istediği biliniyor.
Türkiye'den artan sığınma başvuruları ve göç konusu
Almanya'da siyasi belirsizliğin yaşandığı ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yükselişte olduğu bir dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerde göç bir diğer önemli başlık olarak yer alıyor.
Almanya, yaklaşık 3 milyon kişi ile Avrupa'nın en büyük Türk diasporasına ev sahipliği yapan ülke.
Alman basınında çıkan haberlerde Berlin ve Ankara arasında aylarca süren müzakereler ardından Türkiye'nin her hafta başvurusu reddedilen 500 Türk sığınmacıyı geri almayı kabul ettiği, Almanya'nın da karşılığında mevcut vize işlemlerini hızlandırma sözü verdiği iddia edilmişti. Ancak Ankara, Türklerin Almanya'dan toplu sınır dışı edileceği ile ilgili uygulamaya onay vermediğini açıklayarak, iddiaları yalanladı.
Türkiye'nin gündeminde, Almanya ile yaşana vize sorunu, AB ile yürütülen müzakereler gibi konular yer alıyor.