SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Perşembe 23 Ekim 2025 13:47

TARIMDA YENİ NESİL GİRİŞİMCİLER YETİŞİYOR

Türkiye, 50 milyar dolar gıda ihracatı hedefi doğrultusunda gençleri tarım sektörüne kazandırıyor. EYMSİB öncülüğünde hayata geçirilen "Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi" ile 200'ü aşkın genç kapsamlı eğitim aldı. Program, üretimden pazarlamaya, lojistikten AR-GE'ye kadar sürdürülebilir ve teknoloji odaklı beceriler kazandırıyor

Tarımda yeni nesil girişimciler yetişiyor

Türkiye, yıllık 36 milyar dolar tarım ürünü ihracatıyla öne çıkarken, gıda ihracatında 50 milyar dolar hedefine ulaşmak ve “dünyanın gıda ambarı” kimliğini korumak için gençleri tarım sektörüne kazandırmaya devam ediyor. Bu amaçla Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) öncülüğünde, Ege Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Sürdürülebilir Tarım Kooperatifi, SÜGEP Akademi ve Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği iş birliğiyle “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitimi” üçüncü kez hayata geçirildi.

EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, programın amacını şöyle özetledi: “Tarımsal üretimin her aşamasında iklim ve ekonomik koşulları değerlendirerek sürdürülebilir üretimi teknolojiyle buluşturmayı, girişimciliğe yatkın gençleri sektöre kazandırmayı hedefliyoruz. Tarım sektöründe yaş ortalaması 55’e ulaşmış durumda; gençlerin üretim bölgelerinden şehirlere göçü sektör için ciddi risk oluşturuyor. Bu eğitimle pazarlamadan üretime, hasattan lojistiğe, girişimcilikten AR-GE’ye kadar kapsamlı bir eğitim veriyoruz.”

Program kapsamında 83 genç ziraat ve gıda mühendisi adayına, 17 uzman tarafından dört hafta sürecek eğitimler veriliyor. Katılımcılar, teorik derslerin yanı sıra firma ziyaretleri ve atölye çalışmalarına katılıyor, eğitimin sonunda sunum ve sertifika ile programı tamamlıyor. Geçmiş programlarda toplam 200’ün üzerinde genç bu eğitimden faydalandı. Uçak, “Türk tarımının 50 milyar dolar ihracat hedefine genç ve vizyoner kadrolarla ulaşacağımıza inanıyoruz. Ege Bölgesi olarak bu ihracata 10 milyar dolar katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Eğitimin ilk gününde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, “Tarım ve Gıda Sistemlerinde Yeni Yaklaşımlar ve Beklentiler” başlıklı ders verdi. Organik ve konvansiyonel tarımda sürdürülebilirlik göstergeleri ve tüketici taleplerine yönelik değerlendirmeler yapıldı. Ecoland Institute Kurucu Ortağı Tolga Erkmen ise “Hayallerin Geleceğe Dönüşümü” eğitimiyle gençlerin geleceğe dair farkındalık kazanmasını sağladı.

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Kızılırmak Esmer, “Biyobozunur Ambalajlar ve Atık Yönetimi” konusunda bilgi aktarırken, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuğba Tuğrul, “Tarım Ürünlerinde Markalaşma ve Dijital Pazarlama” başlıklı eğitimle katılımcılara dijital kampanya tasarlama deneyimi sundu.

Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Kaya, “Pestisitler ve Gıda Güvenliği” dersinde sürdürülebilir üretim ve gıda güvenliği konularını ele aldı. Sürdürülebilir Tarım Bilimsel AR-GE Kooperatifi Kurucusu Prof. Dr. Meltem Onay ise tedarik zincirinde sürdürülebilirlik, karbon ve su ayak izi takibi, blockchain ve izlenebilirlik konularında eğitim verdi.