Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Denizcilik Çarşamba 21 Haziran 2023 17:14

TEKNE SAHİPLERİ YURT DIŞINA YÖNELİYOR

Şubat ayında gerçekleştirilen seçimle Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği'nde göreve gelen yeni yönetim, sektörde yaşanan sorunları, çözüm önerilerini ve gelecek hedeflerini açıkladı. YATED Başkanı Murat Bekiroğlu, "Marina kapasiteleri yetersiz. Arz düşük talep yüksek olunca marinalarda tekne ve yat bağlama fiyatları katlandı" dedi.

Tekne sahipleri yurt dışına yöneliyor

2023 Şubat ayında göreve başlayan Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği’nin (YATED) yeni Yönetim Kurulu yat ve tekne sektöründe yaşanan gelişmeleri, sorunları, gelecek hedeflerini ve projelerini açıkladı. YATED Başkan Yardımcısı Cem Hüroğlu, YATED Sayman Üyesi Uğur Aksan, YATED Genel Sekreteri Orhun Şentürk ve YATED Müdürü İbrahim Evliya’nın katıldığı toplantıda konuşan YATED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bekiroğlu, “Türk denizlerine ve koylarına gösterilen yoğun ilgi marinalarda yer bulunmasını zorlaştırırken, artan tekne ve yat bağlama fiyatları en küçüğünden en büyüğüne tekne ve yat sahiplerini zorlamaya başladı. Birçok tekne yakın ülkelerde bulunan marinalara gidiyor. Hatta Türkiye’nin cennet koyları ‘tekne parklara’ döndü. Tekne ve yat sektörü için önümüzdeki en büyük tehdit marinalardaki kapasitenin yetersiz olması ve fiyatların yükselmesi. Fiyatların yükselmesinin sebebi de arz talep dengesi. Şu anda Türkiye’de 25-30 arasında marina var. Bunların toplam bağlama kapasitesi ise 6 bin 500 civarında. Kapasitenin ilk etapta çok hızlı bir şekilde en az yüzde 50 artırılması gerekiyor. Yeni yatırımların da Türkiye’nin cennet koylarına değil, uygun görülen hazine arazilerine yapılmasında yarar var. Marina yatırımları için de özel sektörün ve yatırımcının teşvike, desteğe ihtiyacı var. Yapılacak yeni yatırımlarla hem arz-talep dengesi sağlanmış olur hem de ülkemizin daha fazla döviz kazanmasının yolu açılır.” ifadelerini kullandı.

MARİNA FİYATLARINI GÖREN GERİ ADIM ATIYOR

Marinalardaki doluluğun ve yükselen tekne bağlama fiyatlarının denizciliğe yeni başlamak isteyenleri de etkilediğini dile getiren Murat Bekiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fransa’nın Monaco şehrinde 42 metrelik bir teknenin yüksek sezonda marinadaki günlük bağlama fiyatı 650 Euro. Aynı tekne Göcek’e geldiğinde marinaya girmek istediğinde bir gün için 1.200 Euro ücret isteniyor. Avrupa’da koylarıyla ünlü Yunanistan, İtalya, Hırvatistan gibi ülkelerdeki marinalara göre de çok yüksek fiyatlara sahibiz. Bodrum’da bir marinaya girmek isteyen tekne günlük 700 Euro öderken, Yunanistan’da günlük 35 Euro’ya kalınabilecek yerler var. İlgili bakanlıklarımızın Antalya'dan başlayarak İstanbul'a kadar olan bölgelerde pilot yerler belirlemesi gerekiyor. Belirlenen yerlere marina yatırımlarının yapılması için girişimleri başlatmalı. Yunanistan’da, Türkiye’de kat kat fazla bağlama kapasitesi var.” 

İHRACAT 1.3 MİLYAR DOLAR OLDU

Tekne ve yat inşasının Türkiye'de uzun yıllardır çok başarılı giden bir sektör olduğunu kaydeden YATED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Hüroğlu da, “Türkiye’de şu anda 77 tersane var. Sektörün istihdama verdiği katkı toplamda 200 bin civarında. Türkiye geçen yıl gemi ve yat hizmetleri ihracatından 1 milyar 350 milyon dolarlık gelir elde etti.” dedi. 

ABONE OL