Dolar $
32.4
%-0.22 -0.07
Euro €
34.82
%0.25 0.08
Sterlin £
40.62
%0.01 0
Çeyrek Altın
3966.21
%-0.48 -18.97
SON DAKİKA
Madencilik Pazartesi 04 Eylül 2023 02:13

TÜRK ŞİRKETİ MADEN ŞİRKETİNİ SATIN ALDI

Türk şirketleri, son birkaç yıldır yurtdışında maden ruhsatı alıyor, madencilik şirketlerini devralıyor, arama faaliyetlerine katılıyor. Koç Holding'den Eczacıbaşı'na kadar Türk ekonomisine yön veren dev firmalarının yurtdışındaki madencilik faaliyetleri Avrupa, Afrika ve Asya Bölgesi'nde yoğunlaştı.

Türk şirketi maden şirketini satın aldı

Asya’da ise öncelikli pazar ise Orta Asya’yı da kapsayan Eski Sovyet Bloku ülkeleri. Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’da maden arayan Türk şirketleri, şimdi de bölgenin en batısında bulunan Ukrayna’yı da radarına aldı.

Rus işgaline rağmen Ukrayna ekonomisi tarım ve demir-çelik gibi ürünlerle varoluş mücadelesi verirken, toprağın altındaki değeri de Türk firmaları Ukrayna devletine kazandırarak, mücadeleye destek olmaya çalışıyor. Bu konuda son gelişme ise ülkedeki en büyük işverenlerden olan Türk inşaat şirketi Onur’a ait.

Onur İnşaat, 9 maden ruhsatının yanı sıra bir madencilik şirketini satın alarak Ukrayna toprağının altındaki zenginliği ekonomiye kazandıracak. Onur İnşaat, Ukraynalı madencilik şirketi Rokytnivskyi Spetskaryer LLC'yi satın alarak granit üzerine madenleri bünyesine kattı.

Onur Grubu Ukrayna Genel Müdürü Emre Karaahmetoğlu, “Rivne Oblast'taki Rokytne yatağında granit, granodiyorit ve gabro-diyabaz madenciliği yapan Ukraynalı şirket Rokytnivskyi Spetskaryer LLC'yi satın aldık. Bu madenler, bizim ana işimiz olan inşaatı destekliyor. Amacımız grubumuzda madencilik alanında da büyümek” dedi.

Onur Grubu’nun Ukrayna’da 9 maden ruhsatının bulunduğunu, bu konuda da ülke ekonomisine katkı yapacaklarını ifade eden Karaahmetoğlu, “Altın, kaolin, grafit, kum gibi alanlarda ruhsatlarımız var.

Bu ruhsatlarımız genel itibarıyla Dnipropetrovsk Oblastı’nda. Onun dışında da Vinnytsia, Khmelnytskyi, Lviv gibi bölgelerde yer altı zenginliklerini Ukrayna ekonomisine kazandıracağız. Amacımız iki ülke arasında çok fazla öne çıkmayan madencilik ağı oluşturmak. Türkiye, Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden yapılandırma sürecinin de değişmez destekçisi olacaktır” diye konuştu.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR