Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Denizcilik Çarşamba 08 Kasım 2023 13:33

TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİNİN SON DURAĞI

Antalya Kültür Yolu Festivali birbirinden renkli etkinliklerle başladı. Festivalin ilk günü yelken yarışları yapılırken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Nekropol Müzesi açılışı gerçekleşti

Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin son durağı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Akdeniz Yelken Spor Kulübü ile birlikte düzenlenen “Antalya Kültür Yolu Festivali Yelken Yarışları” ile festivale masmavi bir başlangıç yapıldı.  İlk günün akşamında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Arpanatolia konseri ve Side Antik Kent’in muhteşem atmosferinde Devlet Çoksesli Korosu eşliğinde Carmina Burana konseri de gerçekleşti. Antalya Kültür Yolu Festivali 12 Kasım’a kadar, sergiler, tiyatro ve opera temsilleri, konserler, söyleşiler, atölyeler ve daha farklı etkinliklerle şehre renk katmaya devam devam edecek. . Yarışlar 4 Kasım’da Muratpaşa-Lara bölgesinde başladı. Lara Halk Plajı’ndan açılan yelkenler bugün de Akdeniz’in mavi sularında süzülmeye devam edecek. 

Burası Türkiye'nin ilk nekropol müzesi

Antalya Kültür Yolu Festivali’nin ilk gününde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Antalya Nekropol Müzesi’nin açılışı yapıldı. Dünyada birçok nekropol müzesi bulunduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İspanya, Roma, Vatikan ve Bulgaristan'daki nekropol müzelerini örnek gösterdi. Ersoy, "Antalya'da Nekropol Müzesi'ni açtık. Burası Türkiye'nin ilk nekropol müzesi. M.Ö. 3. ve 4. Yüzyıl ile M.S. 5. yüzyıla tarihlenen mezarlar da dahil olmak üzere 866 tane mezar bulundu" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2008 yılında kurtarma kazıları başlatıldığını anlatan Ersoy, “Çalışmalar geçen sene tamamlandı ve temmuz ayı itibarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Biz de hızlı bir şekilde tefriş ihalelerini tamamlayıp, Kültür Yolu Festivaline yetiştirdik" diye konuştu. Müzede sergi salonları da bulunduğunu aktaran Ersoy, festival boyunca sanatçıların eserlerinin sergileneceğini kaydetti. Antalya Nekropol Müzesi; Eski Doğu Garajı-Halk Pazarı mevkii olarak adlandırılan yerde iş merkezi inşaatı temel hafriyatı sırasında tespit edilen antik mezarlarda Antalya Müzesi Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından gerçekleştirilen kurtarma kazılarında ortaya çıkarılan toplam 866 adet mezar ve alanda inşa edilen yapı kompleksinden oluşuyor. Antalya Nekropol Müzesi’nde, alandaki mezarlardan çıkarılan toplam 457 adet eser sergileniyor. 

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Cumhuriyet Meydanı’nda

Festival boyunca Cumhuriyet Meydanı ve Side Antik Tiyatro’da gerçekleştirilecek ücretsiz konserler sanatseverlerle buluşacak. Festivalin ilk akşamı olan 4 Kasım’da ‘Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkrestası ve Arpanatolia Konseri’ gerçekleşti. Cumhuriyet Meydanı Konserleri, 5 Kasım’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Devlet Çoksesli Korosu’nun Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığı ‘Cumhuriyet Konseri’ ile devam etti. Tamamı Türk bestecilerin eserlerinden ve coşkulu marşlardan oluşan konserde, CSO Daimi Şefi Cemi’i Can Deliorman orkestrayı, Devlet Çoksesli Korosu’nu ise Burak Onur Erdem yönetti. 

Antalya Kültür Yolu festivali kapsamında sergi ve konserlerin yanı sıra tiyatro, söyleşi, gastronomi şovları, sahne gösterileri atölyeler ve çocuk etkinlikleri de dokuz gün boyunca ziyaretçilerini bekliyor. Etkinliklerle ilgili detaylı bilgiye “https://antalya.kulturyolufestivalleri.com” adresinden ulaşılabilir.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR