Dolar $
32.33
%-0.12 -0.03
Euro €
34.94
%0.26 0.09
Sterlin £
40.91
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
3912.44
%-0.12 -4.75
SON DAKİKA
İnşaat ve emlak Cumartesi 27 Mayıs 2023 07:34

UZUN BAYRAM TATİLİ SATIŞLARI ETKİLEDİ

Emlak piyasasının nabzını tutan sahibinden.com, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırladığı "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporunun yenisini yayınlandı.

Uzun bayram tatili satışları etkiledi

Rapora göre, Nisan ayında satılık konut talebi endeksi Mart’a kıyasla yüzde 13,3 düştü. Bu düşüşte 9 günü bulan ara tatil ve Ramazan Bayramı tatilinin de etkisi olduğu tahmin ediliyor. Benzer şekilde konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen “satılan konutların satılık ilan sayısına oranı” da ülke genelinde ve üç büyükşehirde düştüğü görülüyor. Ayrıca, konut piyasasındaki hareketliliğin bir diğer ölçütü olarak kullanılan, satılık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren “kapatılan ilan yaşı” ise Nisan ayında bir önceki aya kıyasla ülke genelinde, İstanbul’da ve İzmir’de artarken, Ankara’da azaldı. 

Depremden en çok etkilenen illerdeki verilere göre satılık konut sayısının neredeyse üçte bir, konut talebinin ise yarıdan fazla düştüğü görülüyor. Bu illerde hem arz hem de talepte yaşanan azalmanın, fiyatlarda sınırlı bir artışla sonuçlandığı öne çıkan veriler arasında yer alıyor.

Kira artış hızları farklılaştı

Değişen arz talep dengesi doğal olarak kira fiyatlarına da yansıyor. Kira artış oranları incelendiğinde, Nisan ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 117 olurken, büyükşehirlerdeki cari kira artış hızlarının farklılık göstermesi göze çarpıyor. (Tablo 2). Nisan verilerine göre büyükşehirlerdeki yıllık kira fiyat artış oranının, yıllık TÜFE enflasyon oranından yüzde 43,7 daha yüksek olduğu incelenmiştir.  En yüksek fiyat artışı görülen il yüzde 300 ile Trabzon iken, en az artış yaşanan il yüzde 37,2 ile Muğla görülüyor. 

Satış fiyatlarındaki artış yavaşladı

Satılık konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı Türkiye genelinde düşüş seyrine geçti. (Şekil 1). Mart ayında yüzde 122 olan yıllık ortalama fiyat artışının Nisan’da yüzde 104,6’ya gerilediği gözlemlendi. Nisan’da Mart’a kıyasla depremin etkilerinin ortadan kalkmadığı, ancak baz etkisinin yanında okulların bahar tatiline denk gelen Ramazan Bayramının da etkisi olduğu dikkat çekmektedir. Nitekim, bir hafta süren bu tatiller konut piyasasındaki canlılığın azalmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla, satılık konut fiyat artış oranı da belirgin oranda düşmüştür. Geçen yılın aynı ayında 9.723 TL olan Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan m2 fiyatı 19.888 TL'ye yükseldi


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR