Dolar $
32.59
%0.19 0.06
Euro €
34.77
%0.08 0.02
Sterlin £
40.61
%0.02 0.01
Çeyrek Altın
4082.06
%0.36 14.56
SON DAKİKA
SEKTÖRLER Perşembe 21 Kasım 2019 02:35

YABANCI YATIRIMCI AKINI

Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) ve TurabExpo tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Türk- Arap Gayrimenkul, Proje, Yatırım, Finansman Fuarı İstanbul'da başladı. 3 gün sürecek fuarda 1500 Arap yatırımcı ile 230 Türk yatırımcı işbirliği imkanları arayacak. TÜRAP Genel Başkanı Sabuhi Attar, "Türk ve Arap yatırımcıların, bu işbirliğini aynı kararlılıkla sürdürmesi için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz" dedi.

Yabancı yatırımcı akını

Sedat YILMAZ

TÜRK Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) ve TurabExpo, bu yıl üçüncüsünü düzenleyeceği “Gayrimenkul Proje Geliştirme ve Finansman Fuarı”nda, bin 500 Arap yatırımcıyı Türkiye’deki gayrimenkul firmalarıyla buluşturdu. İstanbul Yenibosna Pullman İstanbul Airport Otel’de gerçekleştirilen fuar 22 Kasım’da sona erecek.

Türkiye’deki konut üreticilerinin, Arap yatırımcılarla yüz yüze yatırım fırsatlarını değerlendirme imkanı bulacağı organizasyonda, TÜRAP, 19 Arap ülkesinde kurduğu organizasyon aracılığı ile fuara katılan Türk firmaların konutlarının Arap ülkelerinde satışına da aracılık ediyor.

Fuara TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı İsrafil Kurulay, ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Güvercin ve diğer sivil toplum kuruluşları yöneticileri katıldı. Katılımcıların mehteran takımının marşlarıyla karşılanması da fuarda dikkat çekti.

turab-2

1500 Arap yatırımcı ile 230 Türk yatırımcının buluştuğu fuarda Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği Maslahatgüzar’ı Mohammed Saeed Salem Al Neyadi, Tunus Büyükelçisi Mohammed Faysal Bin Mustafa, Lübnan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mazen Kabbara, Kuveyt Devleti İstanbul Başkonsolosu Mohammed F.M.F. Almohammed Arap ve Türk dünyasından önemli isimler de hazır bulundu.

İşbirliğimizi her alana yayalım

Körfez ülkelerinden 1500 gayrimenkul firma temsilci ile yaklaşık 300 Türk yatırımcının bir araya geldiği fuarın açılışında konuşan Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) Başkanı Sabuhi Attar, yüksek katılımdan dolayı yatırımcılara ve ziyaretçilere teşekkür etti. Sabuhi Attar, “Türk ve Arap yatırımcıların, bu işbirliğini aynı kararlılıkla sürdürmesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi. Türk ve Arap dünyasının ayrılmaz bir bütün olduğunu söz konusu bütünlüğün ekonomide ve ticarette de devam ettirilmesi gerektiğini belirten Sabuhi Attar, “Burada somut adımlar atmak için buluştuk. Gayrimenkul sektörü başta olmak üzere diğer alanlarda da işbirliklerimizi artırmayı hedefliyoruz. İşbirliğimizi her alana yayalım” şeklinde konuştu.

Attar’dan büyükelçilere çağrı

Ülkelerin büyükelçi ve konsoloslarına karşılıklı ticaret hacminin artırılması konusunda çağrıda bulunan Sabuhi Attar, “Yatırımcıların yanında devlet erkanı da burada. Herkesi buradan selamlarken bu fuarın ileriye yönelik işbirliklerine örnek olması temennisinde bulunuyorum. Türk ve Arap yatırımcıları bu konuda gerekli özeni ve desteği sunuyor. TÜRAB olarak böyle bir hizmeti sizlere sunmaktan mutluyuz” şeklinde konuştu.

Tunus, Ürdün Kuveyt, KKTC gibi pek çok Arap ve Türk ülkelere yatırım ve işbirliği için ziyaretlerde bulunduklarını hatırlatan Sabuhi Attar, “Ürdün’de işbirliği protokolü yaptık. Ürdün organize sanayi bölgesi yatırımcılarıyla bir araya geldik. Kuveyt’te yine ortak yatırımlar için işbirliği protokolü imzaladık. Aynı şekilde KKTC ile güzel görüşmelere imza attık. TÜRAB olarak elimizden gelen bütün kolaylıkları sağlayacağız. Danışmanlarımız da sizlere her turlu hizmeti sunmaya hazırız. Yeter ki Türk ve Arap yatırımcılar bu işbirliğine sahip çıkmaya ve yatırımlara devam etsinler” ifadelerini kullandı.

turab-3

Fuar büyük sinerji oluşturacak

TÜRAB Başkanı Sabuhi Attar’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Kuveyt temsilcisi TÜRAB Expo’nun hukuki danışmanlığını yapan Meshari M.S. Alenezi, Kuveyt Devleti’nin böyle önemli yatırım ve işbirliği girişimlerini desteklediğini ve İstanbul’daki fuarın gelecek ticari işbirliklerinde önemli bir sinerji oluşturacağını kaydetti.

İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kurulay da sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturdukları fuarların her zaman müspet etkisini gösterdiğini, bu tür ulusal veya uluslar arası etkinliklere her zaman destek olduklarını, fuarda devletin katkısını görmekten de mutlu olduklarını söyledi.

turab-1

TÜRAB etkinliği çok değerli

ASKON Başkanı Orhan Aydın da, fuara geniş bir katılımın olduğunu ve bunun ileriki fuarlar için iyi bir işaret olduğunu belirtti. Aydın, bu tür organizasyonlarda gördükleri güç birliğinin daha da kuvvetlenmesini beklediklerini dile getirdi.

MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Güvercin ise, İslam medeniyetin gelişmesi ve güçlenmesi adına MÜSİAD olarak bugüne kadar önemli projeleri hayata geçirdiklerini ifade ederken TÜRAP’ın yatırım konusunda işbirliği çabalarını değerli bulduklarını belirtti.

Fuara katılan devlet yetkilisi, büyükelçi, konsolos, oda yöneticileri, STK ve firma temsilcilerine plaket verildi. Törenin ardından fuara katılan Türkiye’den ve Ortadoğu’dan yaklaşık 2 bin yatırımcı, gayrimenkulden mobilya dekorasyonuna, sayısız teknoloji ürünün sergilendiği stantları ziyaret ettiler.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR