SON DAKİKA
ANALİZ Pazar 12 Ekim 2025 02:52

YAPAY ZEKA RÜZGARI VE METAL FİYATLARINDAKİ REKOR

Geride bıraktığımız hafta, küresel piyasalar yapay zeka rüzgarının etkisiyle hareketli bir seyir izledi. Özellikle teknoloji hisseleri, yapay zeka alanındaki yeni gelişmelerle desteklenerek güçlü bir performans sergiledi

Yapay zeka rüzgarı ve metal fiyatlarındaki rekor

Hakan DİKMEN

ABD’de hükümetin kapalı olması sebebiyle çoğu veri açıklamasının yapılamadığı haftada Fed tutanakları ve Trump’ın Orta Doğu’da ateşkesi sağlamaya yönelik adımları gündemde öne çıktı. Avrupa borsalarında (Fransa hariç) haftaya yataya yakın başlansa da, enerji ve teknoloji sektörleri en iyi performansı gösteren alanlar oldu. Amerika ve Avrupa'da yapay zeka teması, hisse senetlerine pozitif ivme kattı. Geçtiğimiz hafta içinde 4.000 USD/ons seviyesini aşan altın fiyatları yavaşlayarak indirime gidiyor. Trump Barış Nobeli’ni alamadı ama, Orta Doğu’daki ateşkesin de etkisiyle değerli metaller de bulundukları yerden alt basamaklara doğru iniyor. 

Ülkemize dönüp baktığımızda, geçtiğimiz hafta açıklanan beklentilerin üzerinde enflasyon verisinin ardından faiz indirimi beklentileri aşağı yönlü revize ediliyor. Dünya Bankası da Türkiye’ye yönelik büyüme tahminlerini değiştirdi. Bu yıl %3,1 olan tahminini %3,5 olarak değiştirdi. 2026 için %3,7 bekleniyor hatta 2027 için beklenen de %4,4... 

Gümüşün yılı

Piyasalar, 2025 yılının şu ana kadar altın ve gümüşün yılı olduğu yorumlarını yaparken, spot ons altın fiyatı haftanın ilk günlerinde 3.960 Amerikan doları seviyesine yaklaşarak güçlü bir yükseliş trendi sergiledi. Ons altındaki bu güçlü hareket, küresel ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerin etkisiyle güvenli liman talebinin arttığını gösteriyor. TCMB’nin brüt rezervleri altın fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle bir önceki haftaya kıyasla 3,2 milyar USD artarak 186,2 milyar USD ile yeni tarihi yüksek seviyesinde kaydedildi. Net rezervler de 75,2 milyar USD oldu. 

Çin dün nadir toprak elementlerinin ve ilgili üretim teknolojilerine dair ürünlerin ihracatına yönelik tedbirleri genişlettiğini açıkladı. Çin’in küresel üretimin %70’e yakınını gerçekleştirdiği nadir toprak elementleri teknoloji ve savunma sanayi açısından önem taşıyor. 

Değerli metallerin yanı sıra tahvil piyasaları da hareketliydi bu hafta. ABD 2 yıllık tahvil faizleri, haftanın ilk günlerinde %3,60 seviyelerine doğru yükselme eğilimi göstererek piyasalardaki faiz beklentilerini yansıttı. Geçtiğimiz hafta ülkemizde pompa fiyatlarında indirime neden petrol fiyatları yükselmeye başladı. Petrol fiyatlarındaki yükselişler, enerji endeksini destekleyen ana faktörlerden biri oldu.

Bankacılık endeksi düştü

Türkiye piyasaları, küresel gelişmelerin yanı sıra iç dinamiklerle de şekillendi. Haftanın ilk günlerinde Dolar/TL kuru kabaca 41.70 TL seviyelerinde işlem gördü. Euro/Dolar paritesi ise 1.17'nin üzerinde bir seyir izledi. Bankacılık Endeksi, %2,5'luk düşüşle en çok gerileyen sektör endeksi oldu. 

Küresel fon akımları yeniden Asya ve Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara yöneldi. Zayıflayan dolar endeksi ve düşen ABD tahvil getirileri, yatırımcıların portföylerini “yüksek getiri” coğrafyalarına kaydırmasına neden oldu. Yatırım fonları, özellikle enerji ve bankacılık sektöründe yoğunlaşan alımlar yaptı.

Borsa İstanbul'da günlük bazda işlem hacmi 118 milyar TL civarında gerçekleşti. Bankacılık hisselerindeki satış baskısı, endeksin genel seyrini olumsuz etkiledi.

Altın ve dolar kazandırdı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,27 değer kaybederek 10.720,36 puandan tamamladı. Endeks, hafta içinde en düşük 10,654,20 puanı, en yüksek 10.928,38 puanı gördü. Aynı dönemde Borsa İstanbul sanayi endeksi yüzde 1,05 azalışla 13.937,70 puan ve teknoloji endeksi yüzde 0,48 azalışla 27.805,56 puan oldu. Mali endeks yüzde 0,45 artışla 14.416,48 puan ve hizmetler endeksi yüzde 0,63 kazançla 10.957,70 puana ulaştı.

Işıklar Enerji ve Yapı Holding en çok prim yapan hisse

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksine dahil hisse senetleri arasında bu hafta en çok yükselen yüzde 22,30 ile Işıklar Enerji ve Yapı Holding AŞ oldu. Işıklar Enerji ve Yapı Holding AŞ'yi yüzde 17,76 ile Grainturk Holding AŞ ve yüzde 17,38 ile Aksa Enerji izledi. Söz konusu hisseler arasında en çok değer kaybedenler yüzde 18,87 ile Destek Finans Faktoring AŞ, yüzde 9,82 ile Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik ve yüzde 8,47 ile Fenerbahçe Futbol AŞ olarak sıralandı. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler, 973 milyar 560 milyon lirayla ASELSAN, 546 milyar 420 milyon lirayla Garanti BBVA ve 432 milyar 975 milyon lirayla Türk Hava Yolları oldu.

Altın ve dolar yükseldi

24 ayar külçe altının gram fiyatı yüzde 2,73 artışla 5 bin 346 liraya, cumhuriyet altınının fiyatı yüzde 2,72 yükselişle 36 bin 69 liraya çıktı. Doların satış fiyatı yüzde 0,34 artarak 41,8280 lira, auronun satış fiyatı ise yüzde 1,28 gerileyerek 48,3750 lira oldu. Geçen hafta 56,2040 lira olan İngiliz sterlininin satış fiyatı, bu hafta yüzde 1,22 azalışla 55,5170 liraya indi. İsviçre frangı da önceki haftaya kıyasla yüzde 0,97 kayıpla 51,9130 liradan alıcı buldu.

Kısaca, haftanın açık ara en dikkat çeken konusu, teknolojinin geleceğine yönelik iyimserliği körükleyen yapay zeka gelişmeleri oldu. Hem Amerika hem de Avrupa borsaları, teknoloji hisselerinin liderliğinde pozitif bir rüzgar yakaladı. Enerji hisseleri ise yükselen petrol fiyatlarının desteğiyle güçlü performans sergiledi


ABONE OL