Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Otomotiv Pazartesi 21 Ağustos 2023 14:09

YÖNETMELİK SIFIRDA ETKİLİ OLDU

Türkiye'nin önde gelen ikinci el araç şirketlerinden Otomerkezi.net, tüketicileri uyardı. Ticaret Bakanlığı'nın yürürlüğe koyduğu yeni yönetmeliklerle birlikte kademeli olarak birçok sıfır kilometre otomobil bayisinin yüksek fiyatla ekstra aksesuar ve kayıt dışı ödeme taleplerinden vazgeçtiğini belirten Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, aksesuar fiyatlarını 50-60 bin TL'ye kadar düşürdüklerini, son bir haftada neredeyse tüm bayilerin aksesuar için ödeme talep etmediklerini dile getirdi. Karakaş, "Bayi tarafında artık gözle görülür şekilde sıkıntıların ortadan kalktığı görülüyor. Ancak tüketicilerin yakın çevresinde veya ilan sitelerinde sıfır araçlar için kapora dolandırıcılıkları ortaya çıkmaya başladı. Vatandaşımız lütfen dikkat etsin." dedi.

Yönetmelik Sıfırda Etkili Oldu

İkinci el araç pazarını direkt şekilde etkileyen sıfır kilometre araç tarafında tüketicileri memnun eden gelişmeler yaşanıyor. İkinci elin merkezi Otomerkezi.net’in CEO’su Muhammed Ali Karakaş, güncel yönetmeliğin etkisiyle tüketicileri zorlayan bayi taleplerinin minimum seviyeye indiğine dikkat çekerken, dolandırıcılara karşı uyarıda bulundu.

Geçtiğimiz aylarda önemli bir sorun haline gelen sıfır araçlardaki stok sorunu bazı marka ve modeller için devam ederken, ekstra aksesuar ve kayıt dışı ödeme taleplerinin kademeli olarak sona erdiğini ifade eden Karakaş, “Ekstra aksesuar adı altında istenen 250-300 bin TL’lik ek ödemeler yerini 50-60 bin TL’ye bırakmıştı, son bir haftada ise artık neredeyse tüm otomobil bayilerinin bu uygulamadan vazgeçtiğini görüyoruz. Yönetmelik sahada karşılığını buldu ve etkili oldu. Ne var ki ikinci el tarafında haksız kazanç elde etmek isteyen yeni dolandırıcılar ortaya çıkmaya başladı.” dedi.

“Sıfır araç bulacağım, sıramı veriyorum diyenlere kapora veya araç peşinatı ödemeyin”

Son günlerde sıfır araçla ilgili dolandırıcılık vakalarının arttığının altını çizen Karakaş, “Yönetmeliğin regüle etmeye başladığı piyasada yeni dolandırıcılık türleri ortaya çıkmaya başladı. Eğer çevrenizde sıfır araç bulacağım, kaparo veya peşinat verirsen aracın gelecek diyen olursa vatandaşlarımız lütfen itibar etmesin. Öte yandan ilan platformlarında araç ilanı açıp sıramı satıyorum diyenler var, her iki şekilde de ödemeleri alıp kayıplara karışıyorlar. Tüketicimiz dikkatli ve gözü açık olsun.” açıklamasını yaptı.


ABONE OL
Renault Nisan

EN ÇOK OKUNANLAR