Dolar $
32.53
%0.44 0.14
Euro €
34.86
%0.84 0.29
Sterlin £
40.58
%0.21 0.08
Çeyrek Altın
4080.59
%0.62 24.99
SON DAKİKA
FİNANS Perşembe 26 Ağustos 2021 10:21

BAZI YATIRIM KURULUŞLARININ, YTM AİDATLARI ARTIRILDI.

Tezgahüstü türev araçları bazında işlem yapan yatırım kuruluşlarının, Yatırımcı Tazmin Merkezi'ne (YTM) ödemekle yükümlü olduğu aidatlar artırıldı.

Bazı yatırım kuruluşlarının, YTM aidatları artırıldı.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ve Yatırımcı Tazmin Merkezi yönetmeliğinde değişiklikler yapan yönetmeliğine göre, tezgahüstü türev araçlar bazında işlem yapan yatırım kuruluşlarının ödeyeceği yıllık aidatların hesaplanma yöntemine esas tutulan tutarlar; sözleşme büyüklüklerinin toplamı 1 milyon liranın altında olan her bir yatırımcı için 50 TL'den 500 TL'ye, 1 milyon TL'nin üstünde olan her bir yatırımcı için 100 TL'den 1,000 TL'ye çıkarıldı.

Yatırımcı kuruluşların faaliyet izni verilmesinin uygun görülmesi sonrasında yetki belgesi verilmeden önce YTM'ye ödeme zorunluluğu olan 50,000 TL tutarında giriş aidatı miktarında ise değişiklik yapılmadı.

ZAMAN AŞIMINA YÖNELİK DÜZENLEME

Yatırım faaliyetlerin kaynaklanan getirilerin talep ve tahsil edilmemesi durumunda 10 yıl içinde zaman aşımına uğramasına yönelik maddede yapılan düzenlemeyle tasfiye halindeki yatırım ve değişken sermayeli yatırım ortaklıkları madde metninden çıkarıldı.

Maddeye eklenen fıkraya göre, tedrici tasfiye, tasfiye veya iflas sürecindeki yatırım kuruluşlarının müşteri hesapları için zamanaşımı süresi tedrici tasfiye, tasfiye veya iflas kararı tarihinden itibaren işlemeye başlayacak. Hak sahibi tarafından tedrici tasfiye sürecinde gerçekleştirilen işlemler ve yapılan talepler zamanaşımını kesecek.

Hesaba, hesap sahibinin iradesi bulunmaksızın faiz veya kâr payı ödemesi yapılması ile hesap bakiyesinin nemalandırılması, bedelli veya bedelsiz sermaye artırımından pay aktarılması, yeni pay alma hakkı kullanım kupon giriş ve çıkışı, hesap işletim ücreti kesintisi gibi durumlar zaman aşımını kesmeyecek. Yatırımcıların bir yatırım kuruluşu nezdinde birden fazla hesabı bulunması halinde hesaplarından birinde işlem yapılması diğer hesaplar açısından da zaman aşımını kesecek. Payın işlem sırasının kapalı olması zaman aşımı süresini durdurmayacak.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdindeki hesaplara, ilgili yatırım kuruluşunun tasarruf yetkisini sınırlamaya yönelik olarak hak sahipleri tarafından blokaj konulması, on yıllık zaman aşımı süresini kesecek ve zaman aşımı süresi hak sahibi tarafından blokajın kaldırıldığı tarih itibarıyla baştan işletilmeye başlayacak.

FAALİYETİ DURDURULAN YATIRIM KURULUŞLARI

Yönetmelikle, zaman aşımı süresi, faaliyet durdurulan yatırım kuruluşları açısından yeniden düzenlendi. Buna göre, bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, faaliyetleri sürekli olarak durdurulmuş ve hesapları başka bir kuruluşa devredilmiş olan yatırım kuruluşlarının hesaplarındaki emanet ve alacakların zamanaşımına uğrayacağı tarihlerin tespit edilememesi durumunda, zamanaşımı süresinin tespitinde devir tarihi esas alınacak.

Bu kapsamda, 10 yıllık zaman aşımı süresi 22 Nisan'dan önce dolmuş olanlar ilgili yönetmelik hükümlerince YTM'ye gelir kaydedilecek. Zaman aşımı süresi bu tarih ve sonrasında dolmuş olanlar ise YTM'ye emaneten devredilecek ve belirlenen esaslar kapsamında hak sahiplerine talepleri üzerine iade edilecek.

Yatırım kuruluşlarının zaman aşımına uğrayacak emanet ve alacaklar için hesap sahiplerini uyarmak zorunda olduğu tutar ise 100 TL'den 250 TL'ye çıkarıldı. Bu tutarın hesaplanmasında borsada işlem görmeyen paylar nominal değer üzerinden hesaba katılacak. Emanet ve alacakların hak sahiplerinin başvurması halinde, sermaye piyasası araçları Takasbank ve MKK nezdindeki hesaplarda bulunan bakiyeler üzerinden; nakitler ise dağıtılan nema tutarı ile birlikte, başvuran hak sahiplerine iade edilecek.

Yatırım kuruluşları zamanaşımına uğramış emanet ve alacakları Takasbank ve MKK nezdindeki YTM uhdesinde yatırımcı adına açılacak hesaplara en geç zamanaşımına uğradıkları ayın sonuna kadar devredecekler.

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, 22 Nisan ile 1 Aralık arasında zamanaşımına uğrayan emanet ve alacaklarla ilgili olarak, yönetmeliğin 26. madde kapsamındaki devirler ile 27. madde kapsamındaki hesapların tanımlanması işlemleri 31 Aralık'a kadar yapılacak.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR