Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Salı 17 Mayıs 2022 02:59

DİJİTAL İHRACAT DÖNEMİ BAŞLAYACAK

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kilerci, dünyadaki değişime ayak uydurulması gerektiğini belirterek, Yeşil Mutabakat hedefleri, kripto paralar ve metaverse dünyasının farkında olduklarını belirterek, "İhracatçılarımızı yeşil ihracata, dijital ihracata hazırlamak için projelerimiz sürüyor" dedi

Dijital ihracat dönemi başlayacak

Ülkemizde son 3 yıldır ihracatta bir artış görülüyor. Her bölge kendi ürettiklerini dünyanın değişik ülkelerine satıyor. Bu büyük başarı kazanan firmalarımızın bir bölümü de Güneydoğuda bulunuyor.  Zirvedeki 500 firmadan 29'u Gaziantep'ten çıkmış. Üstelik, önümüzdeki yıl İSO 500’de daha fazla firmayla yer almayı hedefliyor bu bölge.  Başarıyı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ile konuştuk. Aslında bu röportajı uzun zamandır yapmayı arzu ediyordum. Sayın Kileci her dönem başkanlığını yaptığı kurumlarla hep başarılı işlere imza atı. Kısmet bugüne imiş. 

Başarının sırrını sorduğumda ise, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Sayın, Ahmet Fikret Kileci, ihracatta elde edilen başarının sürekliliğinin sağlanması için daha doğru, çevreci ve uluslararası standartlarda üretim yapmak gerektiğini söyledi.

• Siz Gaziantep’te yaşamanıza rağmen tüm  bölgenin de Ticaretinde söz sahibisiniz. 

Bize görevinizi ve yaptığınız çalışmaları  anlatır mısınız? Hangi sektörler için hizmet veriyorsunuz? Kaç Başkanlığınız var?

Nazik sözleriniz için teşekkür ederiz. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerimiz, kısa ismiyle GAİB, ülkemizin bu bölgesinde ticari faaliyetlerine devam eden ihracatçı firmalarımızın tek çatı kuruluşu olma özelliğini taşımaktadır. 13.000’den fazla üyesiyle ihracatımızı günden güne artırmaya her geçen ay yeni rekorlar kırmaya devam ediyoruz.

Bu yolda kurum olarak sorumluluklarımızın bilincinde olarak üyelerimize yönelik çeşitli 

faaliyetlerde bulunuyoruz. 

✓ Yerel ve küresel tüm gelişmelerden onları haberdar ediyoruz

✓ Sektörel sorunlarının çözümü için yetkili merciler nezdinde girişimlerde bulunuyoruz

✓ En önemli sermayenin beşeri sermaye olduğunun bilinciyle 2.5 senedir aralıksız eğitim faaliyetlerinde bulunuyoruz.

GAİB Çatısı altında 4 ana Birliğimiz bulunmaktadır.

✓ Tekstil ve Hammaddeleri

✓ Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri

✓ Halı

✓ Kuru Meyve ve Mamulleri

Bu 4 sektörden Hububat ve Halı’da ülkemizin en çok ihracatını GAİB yaptığı 

için bu sektördeki ana iş ve işlemlerini bizler gerçekleştiriyoruz.

• Geçtimiz yıl ve bu yılın ilk 5 ayında ihracat 

rakamları nasıl seyrediyor?

Bu yılın ilk 4 ayında GAİB üyelerince 4,1 Milyar $ ihracat kayda alınmıştır.

✓Tekstilden 1,2 Milyar $,

✓Hububattan 1,1 Milyar $,

✓Halıdan 666 Milyon $,

✓Kuru Meyveden 120 Milyon $,

✓Diğer tüm sektörlerden ise 974 Milyon $ ihracat kayda alınmıştır. 

✓Geçen seneye göre artışımız %14 düzeyindedir.

Bununla birlikte son 365 günlük ihracatımız ise 12,2 

Milyar olarak hesaplanmıştır. 

4 aylık verilere göre GAİB üyeleri ülke ihracatımızın 

%5,5ine imza atmaktadır. 

Burada tabii Gaziantep’e de ayrı bir başlık açmak gerekiyor. Ülkemizin en fazla ihracat yapan 5. Şehri Gaziantep. Ülke ihracatında lokomotif rolünü oynuyoruz. Her türlü jeopolitik ve ekonomik soruna ve bölgedeki siyasi istikrarsızlığa rağmen yılmadan yolumuza devam ediyoruz.

• İhracatta yeni dönemde hedefiniz nedir? 

Dünya değişiyor. Hem de çok hızlı değişiyor. Bu değişime ayak uydurmamız gerekiyor. Bir yandan Avrupa Birliğinin Yeşil Mutabakat hedefleri bir yandan sürdürülebilir firma dizaynları bir yandan kripto paralar-metaverse dünyası bir yandan büyüyen ama küçülen bir dünya. Hepsinin farkındayız ve ihracatçılarımızı yeşil ihracata, dijital ihracata hazırlamak için projelerimiz sürüyor. Bilhassa eğitim faaliyetleri ile birlikte bu konulardan üyelerimizi haberdar ediyoruz. 

Ayrıca çıkardığımız bültenlerle de üyelerimizle en güncel konuları paylaşıyoruz.

• Dünyada son zamanlarda çok konuşulan Kuraklık Güneydoğu’da nasıl bir problem oluşturacak ya da oluşturacak mı?

Maalesef üreticimizi olumsuz etkileyen birçok unsur var bu dönemde. Bunlardan bir tanesi de Kuraklık. Bu sene yağışlar zaman zaman olsa da yeteri kadar yağış varlığından bahsedemiyoruz. Bu durum da gıda üretimimizi olumsuz etkileyebilir. Bu da dışarda ihracat hacminin daralmasına içerde de gıda enflasyonunun artmasına sebebiyet verebilir.

• Ülkemizdeki Tekstil ihracatının neredeyse 

dörtte biri sizin başkanlığını yaptığınız 

bölgede. Bu konuda neler anlatacaksınız. 

Bize rakamlar verebilir misiniz?

Bizim Tekstil Birliğimizin son 12 aydaki ihracatı 3,7 Milyar $’a ulaşmış durumda. Tekstil ve Hammaddeleri sektörü genelinde ihracatın yaklaşık %21’ini GAİB gerçekleştirmektedir. Bu sektörde en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci Birlik bize ait. Bunun gururunu yaşıyoruz.

• Yeniden başkanlığa seçildiğiniz için çok tebrik ediyoruz. Bugüne kadar başarıyla yürüttüğünüz başkanlığınızda, bundan sonra da bölgedeki ticaretteki performansını artırmayı sürdürmek için neler yapacaksınız? Neler planlıyorsunuz?

Göreve geldiğimizden bu yana birçok projeyi başarıyla tamamladık. Bizim en büyük gayretlerimizden birisi ihracatı tabana yaymak. Çok katılımcılı bir ihracat ekosistemi kurmak. En küçük çaptaki tacirimize dahi ihracat yapmayı hayal ettirmek. Büyük firmalarımıza yönelik projelerimiz de var elbette ancak onlar kendi başlarına ayakta durabilecek kapasitedeler. Bizim buradaki görevimiz KOBİ dediğimiz küçük ve orta ölçekteki firmalarımızın da az da olsa düzenli bir ihracat hacmine kavuşmalarını sağlamak. Bunun için Ticaret Bakanlığımızın desteklediği sürdürdüğü Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında (URGE) birçok firmamıza ihracat koçluğu yapıyoruz. Bununla birlikte eğitim faaliyetlerimiz de bir sonraki süreçte devam edecek.Sektörel heyetlerimizle hem firmalarımızı yurt dışına götürüp ithalatçılarla görüştüreceğiz hem de alım heyetleri vasıtası ile ithalatçıları bölgemizde ağırlayacağız. Tasarım yarışmaları ile de önümüzdeki süreçte şehrimiz sanayisine yeni tasarımcıları kazandırmaya devam edeceğiz. Ve eğitim. Eğitim faaliyetlerimiz de aksamadan hem gündüz hem gece devam edecek. Eğitim müfredatı ve teşvikler konusunda da çalışmalıyız. Bu arada konuşmamız gereken iki önemli konu daha var. Birincisi; bahsettiğimiz gibi eğitim müfredatını günümüz ihtiyaçlarına göre tamamen değiştirmek gerek. İkincisi de tüm teşvikler gözden geçirilmeli. Bölgesel, sektörel ve coğrafi şartlara göre kümelenmeler oluşturulup, bölge insanının dinamiklerine göre o bölgenin desteklenmesi gerek. Her yerde her sektörün olmasına gerek yok. Ama belli bölgelerde belli sektörleri desteklemek gerek.

Bugün İhracatta olumlu performansını Nisan ayında da sürdürmeyi başaran Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı sayın Kileci ile ihracatımızı ve Nisan ayını yüzde 5'lik bir artışla 927 milyon 172 bin dolarlık ihracatla tamamlayan Gaziantep şehrinin bu alandaki önemini konuştuk. Bölge ise geçtiğimiz ay yüzde 2,8'lik artışla 1 milyar 35 milyon 439 bin dolarlık ihracat seviyesini yakaladı. İnanıyoruz ki bu ipek yolu üzerinde bulunan güzergahta bundan sonra da ülkemize değişik sektörlerde yatırım yaplılacak ve ülkemize döviz kazandıracak. Başkan sayın Fikret Kileci’ye verdiği bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz.  


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR