Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Haber Merkezi | EKONOMİ Salı 19 Mart 2024 10:03

EKONOMİDE UMUTLAR NİSAN AYINA ERTELENDİ

Hem sektörler hem de vatandaşlar umutlarını Nisan ayına ertelendi. İşçi alımları ve işçi çıkarma hesapları seçim sonrasına ertelenirken, yatırım yapmak isteyenler de yine Nisan ayını bekliyor. Ürünlere yapılacak zamlar da yine aynı aya ertelenirken, vatandaşlar da kişisel yatırımlarını yine seçim sonrasına bıraktı. Ekonomi yönetimi de seçim sonrasını bekliyor.

Ekonomide umutlar nisan ayına ertelendi

Türkiye seçimlere kilitlenmiş durumda. Gerek ekonomi yönetimi gerek reel sektör temsilcileri ve gerekse vatandaşlar, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından nisan ayını umutla bekliyor. Nisan ayında ürünlere zam bekleyenlerin oranı bir hayli fazlayken, konut sektörü de nisan ayındaki gelişmelere odaklanmış durumda. İş dünyası gerek işçi alımı gerekse işçi çıkarmak için nisan ayının gelmesini beklerken, birikim yapmak isteyenler de yine nisan ayını beklemeyi tercih ediyor.

 

Nisan sendromu hala sürüyor

 

Türkiye, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere odaklanırken ekonomide de “nisan sendromu” da yaşanmaya devam ediyor. Tüketiciler özellikle 31 Mart’tan sonra her şeye zam geleceğini düşünerek ihtiyaçlarını bugünden yapmaya çalışırken, reel sektör de yatırımlarını nisan ayına erteliyor.

Bu arada zam bekleyen tüketiciler de kredi kartlarına yüklenmeye devam ediyor. Nisan ayında ürünleri çok daha pahalıya alacağı endişesi taşıyan tüketiciler, bir anlamda “stokçuluk” yapmaya çalışıyor. Hal böyle olunca talep artışı nedeniyle tüketim ürünlerine gelen zam kaçınılmaz oluyor.  

Banka faizlerinin ortalama yüzde 53, enflasyonun da yüzde 67’leri aşması, seçimin ardından faizlerin daha da yüksek seviyeye gelebileceği endişesine neden oluyor. Hazine ve Maliye

Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Enflasyonu artıracak adımları atmayız” açıklamalarına rağmen tüketiciler “fiyatlar daha da artacak” endişesi ile stokçuluk yapıyor. Parası olan nakit, olmayan ise kredi kartı ise alım yapıyor. Uluslararası çevrelerde de yerel seçimlerin ardından Türkiye’de enflasyonun daha da artacağı görüşü hakim durumda. Uluslararası çevreler de yıllardır yükselen fiyatlar nedeniyle zaten zor durumda olan Türk halkının daha fazla mağdur olacağını düşünüyor.

 

Döviz kuru artacak iddiası

 

Nisan ayı itibarıyla döviz kurunda önemli artışlar olacağı iddiaları ortaya saçılırken, bu nedenle vatandaşların zam beklentileri de artıyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün yaptığı değerlendirmede şunları söylemişti: “Geçen sene mayısta Türk lirası mevduat faizleri yüzde 30'lar civarında. Şu andan yüzde 53-54 civarı. O gün itibariyle beklenen enflasyona göre eksi reel faiz var. Politika faizi zaten yüzde 8,5'tu. Şu anda piyasa diyor ki '12 ay sonra enflasyon yüzde 36,7 olacak.' Bunu ben söylemiyorum. 70 reel ve finans sektörü uzmanı söylüyor. Bunu bir gazete istismar etmiş: 'Gizli rapor ifşa oldu. İşte kur şuraya çıkacak.' Yalanlardan biri bu. Halbuki 'gizli raporlardan ifşa oldu' yalanı Merkez Bankasının 70 finans ve reel sektörü uzmanına 'Siz 2024'ün sonunda veya bir yıl sonra kuru nerede bekliyorsunuz?' sorusuna cevabı, sanki seçim sonrası olacakmış gibi paketlenmiş. Bakın bunlar iyi niyetli olamaz. Lira şu anda cazip. Niye? Eğer yüzde 50'nin üzerinde faiz alıyorsanız, eğer piyasa önümüzdeki 12 ay enflasyonu yüzde 40'ın altında görüyorsa bu 'reel getiri var' demektir. Enflasyon konusunda kafalar karışık. Mart ayında Enflasyon Raporu açıklanacak, mayısa kadar yükselmeye devam edecek. Yükselen yıllık enflasyon, düşen aylık enflasyon. Peki önemli önemli olan 12 aylık enflasyon değil mi? Geçmiş 12 aylık enflasyonun yatırım kararlarında bir anlamı yok. Önemli olan gelecek 12 ay. Şimdi gelecek 12 ay piyasa yüzde 36,7 görüyor. Gelecek 24 ayda ise yüzde 20'li rakamları konuşuyoruz. Piyasadan bahsediyorum. İlave maliye politikasıyla birlikte belirsizlik bandı içerisinde olacağımıza inanıyorum. Olmayacağımıza inanırsak ilave tedbirler alırız. Bu da Merkez Bankasının uhdesinde olan bir konu.”

 

Spekülatif yönlendirmelere itibar etmeyin

 

Şimşek, “Vatandaşların, spekülatif amaçlı yönlendirmelere itibar etmemesinin kendi menfaatlerine olacağını düşünüyorum. Şu anda oturup, nerede iki kuruşu varsa gidip verimli olmayan alanlarda yatırıma yönlendiren bir kesim var. Biz sırf birileri istiyor diye, spekülatif amaçlı pozisyon aldı diye, Türk lirasının programı bozucu düzeylerde aşırı değersizleşmesine izin vermeyiz” ifadelerini kullanmıştı. 

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR