Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Cumartesi 09 Nisan 2022 10:48

GAZİANTEP'TEN 148 ÜLKEYE İHRACAT

Ocak-Mart döneminde Türkiye'nin beşinci büyük ihracatçı şehri olan Gaziantep'in ihracatı 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgenin Ocak-Mart dönemi toplam ihracatının ise 3,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan büyümenin yüzde 18,5 seviyelerinde olduğunu kaydetti.

Gaziantep'ten 148 ülkeye ihracat

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgenin Ocak-Mart dönemi ihracatı hakkında bilgi vererek Rusya-Ukrayna savaşının etkilerini değerlendirdi. Ahmet Fikret Kileci’nin verdiği bilgiye göre, Güneydoğu Anadolu Bölge ihracatı Ocak – Mart döneminde 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,5’lik artış gösterdi.  Bölgenin lider Türkiye’nin ise beşinci büyük ihracatçı şehri olan Gaziantep ise söz konusu ihracat içinde 2,6 Milyar dolar ile yer aldı.  

Bölge ihracatında en büyük paya sahip ülkeler ve ürün grupları hakkında da bilgi veren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Ortadoğu ülkelerinin yüzde 39,7 payla ilk sırada yer aldığını ifade ederken, AB ülkelerinin yüzde 18 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 17,2 payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti.  Ocak-Mart döneminde GAİB ve Gaziantep’ten 184 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Kileci, “Irak, ABD, Suriye, İtalya, İngiltere, Almanya, Libya, İsrail, Cibuti ve İran lider ihracat pazarlarımızı oluşturuyor. Makine halıları, iplikler ve kumaşlar, değirmencilik ürünleri, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, bakliyat ve diğer gıda müstahzarları ise ihracatını en çok yaptığımız ürün gruplarını oluşturuyor” dedi.

Pandemide ihracatı arttı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarih boyunca ticarette önemli bir lokasyon ve güvenlikli geçiş rotası olduğunu hatırlatan Ahmet Fikret Kileci, “Sonraki yıllarda bu etkisini kısmen yitirse de pandemiye rağmen güçlü ve güvenilir bir tedarikçi olduğunu gösterdi. Ortadoğu’da pazar payımız yüzde yetmişten kırk seviyelerine kadar düştü; ama Avrupa, Amerika, Afrika ihracat ağımıza katıldı. Bu durum daha fazla pazarda büyüme potansiyelini de beraberinde getirdi.  2021 yılında ihracatımızdaki büyüme yüzde 26,4 olarak kayıtlara geçti ve 11,7 milyar dolarlık ihracatla yılı kapattık. Aynı başarıyı yakalamak üzere azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Gaziantep – Kilis arasına organize sanayi bölgesi kurulacak

Pandemi temelli iktisadi zorluklar tam manasıyla bitmeden yaşanan Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Ahmet Fikret Kileci, şunları kaydetti: “Küresel çapta içinde bulunduğumuz atmosferde yaşanan belirsizlik ve dalgalanmalara rağmen Bölgemiz istikrarını sürdürerek ihracat potansiyelini artırıyor. Şubat ayında olduğu gibi Mart ayında da bir önceki yıla göre ihracat rakamlarımızı kayda değer oranda yukarı taşıdık.  Mart ayında bölge ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 18,8 oranında artarak 1,18 milyar dolar olarak gerçekleşti.”

Ahmet Fikret Kileci, konuşmasında bölgenin üretim ve ihracat gücünü arttırmak için yürütülen çalışmalara da değindi ve Gaziantep – Kilis lokasyonunda bir organize sanayi bölgesi kurulmasının planladığını kaydetti. Güneydoğu’nun başta Ortadoğu olmak üzere komşu coğrafyalar için bir lojistik merkezi haline gelmesinin önemine de değinen Ahmet Fikret Kileci, “Lojistik uluslararası ticarette son derece önemli bir husus. Karayolu ve havayolu lojistik yatırımları noktasında sorunumuz bulunmuyor, başarılı işlere imza atıldı; ama şimdi bunun denizyoluna bağlanan demiryolu yatırımlarıyla bütüncül bir hale getirilmesi gerekiyor. Bu noktada da güzel gelişmeler söz konusu. Güneydoğu, güvenilir yapısı, üretim ve dağıtım gücü ile dünya ticaretinden lojistik üst olarak daha fazla pay alabilir. Rusya -Ukrayna savaşı tedarikte yeni alternatiflere yönelimi arttırdı, biz bölge olarak bunu kendi lehimize kullanmaya çalışacağız.” diye konuştu.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR