Dolar $
32.58
%0.1 0.03
Euro €
34.91
%0.22 0.07
Sterlin £
40.65
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
3956.74
%-0.03 -1.11
SON DAKİKA
EKONOMİ Çarşamba 07 Ekim 2020 15:24

JEOPOLİTİK GERİLİM DOLARA REKOR KIRDIRDI

Dolar/TL, küresel risk iştahının canlı olmadığı bugün jeopolitik endişelerle yeni zirve olan 7.87'ye kadar yükseldi. TL, gelişmekte olan para birimlerinden bugün negatif ayrışarak değer kaybediyor.

Jeopolitik gerilim dolara rekor kırdırdı
Dolar/TL jeopolitik endişelerle 7.8'e yakın seviyelerde baskı altında kalmayı sürdürürken küres

TL'de dolar karşısında bugün yaklaşık %0.6 değer kaybı yaşanırken, benzer para birimlerinde %0.8'e kadar değer kazançları bulunuyor.

TL'de negatif ayrışmaya neden olan jeopolitik gelişmeler arasında son günlerde AB ile azalan tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimiv e S-400 sistemleri konusunda devam eden süreç yer alıyor.

Öte yandan Merkez Bankası (TCMB) likidite adımlarıyla piyasaya sağladığı fonlamanın maliyetini yükseltmeye devam ediyor. Dün itibarıyla ortalama fonlama maliyeti %11.45'e yükseldi. Gecelik faizler bankanın faiz koridorunun üst bandı olan %11.75'i de aşarak %12'nin üzerine çıkarken, bankanın sıkılaştırma adımları devam ediyor.

Küresel piyasalarda Asya borsaları Wall Street'teki zayıf seyrin aksine hafif yükseldi. Wall Street ABD Başkanı Donald Trump'ın Demokratlarla ekonomik canlandırma paketi müzakerelerini aniden iptal etmesinin ardından ekside kapanmıştı.

Dolar/TL 7.87'e kadar yükseldikten sonra saat 1022'de 7.8600/7.8625, euro/TL ise 9.2418/9.2458 seviyesinde bulunuyor. Sepet bazında TL ise aynı saatte 8.5509/8.5542 seviyesinde.

TCMB'nin dün açıkladığı verilere göre Türkiye'nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) 62.2 ile tarihi düşük seviyelere geriledi.

Bir bankanın Hazine işlemcisi, "Son günlerde jeopolitik tansiyonda AB ile ilgili endişeler diyaloğa yönelim nedeniyle azalmıştı. Ancak bu hafta itibarıyla hem Azerbaycan, hem de AB ile tansiyonda yeniden artış görülüyor. TCMB'nin sıkılaştırmayı %11.75 seviyesindeki gecelik faizinden daha yukarı çekmesine ilişkin adımlar önemli. Bu TL'de iyimserlik ya da en azından değer kaybını sınırlayacak bir etken olacak. Kısa vadede %12'yi aşan gecelik faizlerde artışın devamını bekliyoruz" dedi ve ekledi:

"Hazine'nin eurobond ihracına çıkmış olması oldukça önemli bir haber... Rakamlardan ziyade bu adımı, normalleşme sürecine ilişkin önemli. Hazine Şubat'tan beri bu ihraçlara çıkmıyordu. Öte yandan atılan birçok adım yabancı yatırımcıları ülkeden uzaklaştırıyordu. Bu adımı aynı TCMB sıkılaştırmaları, BDDK'nın swap kısıtlamalarını gevşetmesi kadar önemli görüyoruz. Türkiye ekonomisi için yeniden yabancı yatırımcıları girişlerini görmek önemli olacaktır."

JEOPOLİTİK GERİLİM YENİDEN ARTIYOR

Avrupa Komisyonu Türkiye hakkındaki yıllık değerlendirmesinde hukukun üstünlüğü, temel haklar ve yargı bağımsızlığı alanlarında gözlenen gerileme nedeniyle Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden uzaklaşmaya devam ettiğini belirtti.

Türkiye ise AB'nin "önyargılı, yapıcılıktan uzak ve çifte standartlı" yaklaşımını sürdürdüğünü belirterek raporda AB'nin yerine getirmediği sorumluluk ve taahhütlerine değinmedi yönünde eleştiride bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile dün yaptığı görüşmede AB liderler zirvesinde yayımlanan bildirinin Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerdeki sorunları aşmayı sağlayacak zeminden yoksun olduğunu söyledi.

Öte yandan yarın itibarıyla 1974 yılında Kıbrıs Harekatı sonrasında kapatılan Maraş'ın yeniden açılacak olmasının da ilişkilere etkisi piyasada tarafından izleniyor.

Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin gerilmesine neden olan, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin bugünlerde test edildiğine dair haberler de piyasada endişe kaynağı.

NATO müttefiki iki ülke arasındaki ilişki geçen sene Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemleri alması nedeniyle bozulmuş; ABD Türkiye'yi yaptırım uygulamakla tehdit ederken, F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı.

ABD S-400'lerin NATO sistemleri ile uyumsuz olduğunu ve F-35 savaş uçaklarının radara yakalanmama fonksiyonunu tehdit ettiğini iddia etmişti. Türkiye bu iddiaları reddederken, S-400'lerin birliğin savunma sistemine dahil edilmeyeceğini bildirmişti.

TCMB LİKİDİTE ADIMLARI

Piyasalarda TCMB'nin likidite adımları takip ediliyor. Piyasalardaki faizleri likidite adımlarıyla politika faizi olan %10.25'in üzerine taşıyan TCMB'nin adımları sonucu fonlama maliyetinin yükseleceği seviye, TL'nin çekiciliği açısından da gösterge oluşturuyor.

Gecelik faizler hakkında gösterge olan TLREF faizi %12 eşiğini aştı. TLREF faizi dün %12.07'e yükseldi. Bankacılar TCMB'nin gecelik faizleri %11.75 ile %13.25 arasına taşıyacağını ve ortalama fonlama maliyetinin de bu seviyelere kademeli yaklaşacağını tahmin ediyorlar.

Deniz Yatırım günlük raporunda, "Dolar/TL'de TL likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin seyrini takip edeceğiz. Jeopolitik haber akışının sakinlemesi sonrasında TCMB ve bilhassa BDDK hamlelerinin 7.65-7.50 civarında dengelenme yaratabileceği ihtimalini yüksek görüyoruz. Kısa vadeli eğilim ise dış piyasalardaki risk iştahı ekseninde gerçekleşebilir" görüşüne yer verildi.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise 500 baz puan civarında seyrediyor. 570 puandan düşüşe geçen CDS'te jeopolitik tansiyon nedeniyle düşüş sınırlı kalırken bugün saat 1026'da 498/508 seviyesindeydi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR