Dolar $
32.48
%-0.09 -0.03
Euro €
34.77
%-0.6 -0.21
Sterlin £
40.56
%-0.59 -0.24
Çeyrek Altın
%
SON DAKİKA
Turizm Pazartesi 01 Şubat 2021 03:00

KIZIL NAMİBYA ÇÖLLERİ

Doğa aşığı mısınız? Roadtripleri sever misiniz? Jeeplerle uzun yollar yaparak çevreyi seyretmeyi, doğanın o güzel kokularını içinize çekmeyi ve gözlerinizin o harika diyarlarda bayram etmesini sever misiniz? O halde Nambiya'nın o kızıl çöllerini de çok seversiniz .

Kızıl Namibya Çölleri

Güney Afrika, Capetown’dan yola çıkarak Sossusvleiye kentine, yaklaşık 1400 km güneyden kuzeye maceralı doğru yol yaptık. Çölün vahşi hayvanlarıyla birlikte inanılmaz güzel doğa manzaraları bize eşlik etti. Geceyi ise Sossusvlei’deki Namib Naukluft National Parka vardık.  Bu geceyi yıldızları yorgan yaptığımız Sesriem D826 nolu yolun bulunduğu bölgedeki Dead Valley Lodge’da geçireceğiz. Çok heyecan verici bir gün ve yorgun bir gecenin anlatılmaz mutluluğuyla hemen uyumayı düşünüyoruz.  

Ama yol yorgunuyuz ve çok acıkmışız. Uykumuz bir den açılıyor. Sebebi gayet leziz. Namibya mutfağından çok leziz bir ziyafet bizi bekliyor. Deliksiz uyuyabilmek için bu güzel yemeği yememiz gerekiyormuş. 

Lodgeların manzarası

Ertesi sabah uyandığımızda lodgeların ne kadar güzel bir manzaraya sahip olduğunu görüyoruz milli parkın içinde güneşin doğusu ile etraftaki dağlar ve çöl kumları sarı ve kırmızı renklere bürünmeye başlıyor ve hava yavaş yavaş ısınıyor. Anlayacağınız güzel bir gün başlıyor. Sabah uyandığımda nasıl bir kahvaltı ile karşılaşacağımızı düşünmeye başladık. Ama çok güzel hatta bize özel bir Kahvaltıdan sonra heyecanla araçlarımıza binip Düne denilen artist kum tepelerinin olduğu bölgeye devam ediyoruz. Artık uçsuz bucaksız kum çölün içinde gidiyoruz. Her yer kum tepeleri ve renkli kum.  

Namibya’nın bu çölleri dünyanın en eski çölü. Yaklaşık 50-80 milyon yaşında. Çöl bugünkü halini yaklaşık 2 milyon yıl önce almış ve bir okyanusla birleştiği için coğrafi olarak çok özel bir konuma sahip. Sanki başka bir gezegende gibiyiz. Çöl 2000 km uzunlukta ve Atlantik Okyanusu’nun kıyıları ile birleşiyor. Rüzgârdan dolayı kumlar sürekli hareket ediyor ve çölün dünelerini (yani kum tepelerini)  biçimlendiriyor.

namibia-2

Yüksekleriyle ünlü

Buradaki dünler ayrıca bir özelliği de barındırıyor. Dünya çapında oldukça yükseklikleriyle ün kazanmışlar yaklaşık 300 – 400 metreye kadar yükselebiliyorlar. Bu size bir şey ifade etmiyor gibi gelse de çok heybetli ve ilgi çekici. Her bir kumulun arşiv numarası var ve içlerinde en ünlülerinden birisi 45 nolu düne. Biz de tabii ki bu 45 nolu kumula gittik.

Araçlarımızla hedefimize varınca uçsuz bucaksız kayalıklardan ve çöl kumlarından oluşan bir manzara ve tertemiz, mis gibi hava ile karşılaşıyoruz.  Gökyüzü azur mavisi, ve pırıl pırıl bir güneş. Kumullar kıpkırmızı ve rüzgârda uçuşan kum tepelerindeki kum taneciklerini görebiliyoruz. Ara ara kumda yetişen bazı bitkiler, sukkulentler ve taşlaşmış bitki fosilleri var.  Görüntüler muazzam mavi, kızıl ve toprak renkleri iç içe geçiyor.

Burası bir cennet

Fotoğraf çekmeyi sevenler için burası bir cennet. Elbette 45 nolu kum tepesine bir tırmanış yapmak istiyoruz. Fakat tırmanmak hiç de kolay değil çünkü sürekli kumun içine batıyorsunuz yürümek ve tırmanmak bir hayli güç istiyor. Yavaş yavaş yukarı doğru tırmanıyoruz, manzara git gide daha da güzelleşiyor. Burası dünyanın en ıssız bölgelerinden birisi.  Çünkü yaşam koşulları çok güç. 

Memeli hayvan olarak burada yaşayan ve ara ara rastladığımız özel bir antilop turu olan oryxi görüyoruz. Keçi ile Geyik karışımı bu hayvan o yörenin simgesi. 

namibia-1

Oryxler renkleri ile çevre ile harika bir uyum içindeler ve çok asil görünüyorlar. Bu antiloplar burunlarındaki özel bir soğutma sistemiyle neredeyse susuz yasayabiliyorlar. Bu özellik sayesinde bu çöllerde yaşam onlar için mümkün olabiliyor. Kum tepesinin üstünden manzaranın keyfini çıkardıktan sonra tekrar inişe geçiyoruz, bu olağanüstü güzellikleri görebilme fırsatımız olduğu için, yerliler tarafından hazırlanan küçük bir kutlama yapıyoruz.  Jeeplere binip çevreyi gezmeye devam ediyoruz. Kumlu yollarda gitmek pek kolay değil ama çok zevkli.  İleride harika bir ağaç görüyoruz, Burası tam keyif yapmak için bir yer. Çünkü bu uçsuz bucaksın kum Çölünde ağaç görmek bizi çok heyecanlandırdı. Bu olağanüstü doğal ortamda kısaca nefeslenip o güzellikleri içimize çekmek istiyoruz. Ağacın dalları çok geniş ve bir bakıyoruz ki ağacın içinde oldukça büyük bir baykuş oturuyor. Onu görmek neredeyse imkansız dalların arasında kamufle olmuş.  Ağacın gövdesi ve dalları ile aynı renkte olan kuşların evi olmuş o ağaç. Bu ağacın serinliği ile altında oturmak ve çevreyi izlemek bize o kadar haz veriyor ki anlatamam. 

Gezginlerle karşılaşıyoruz

Çevrede ara ara araçları ile yolu buraya düşen gezginler ile karşılaşıyoruz. Hatta bazıları araçları ile kumlara saplanıyorlar ve birbirlerine bu durumdan kurtulmak için yardımda bulunuyorlar. Bütün bir gün bu çölü geziyoruz, deyim yerindeyse altını üstünü getiriyoruz.

Akşam üstü ise bölge ile vedalaşıp yolumuza koyuluyoruz tekrar. Batıya doğru başka bir şehre Caprivi Strip’e doğru yol alıyoruz. Hedefimiz başka bir ülke Botswana. Ama bu ülkeyi size başka bir yazımda anlatacağım. Yolda ilerlerken yavaş yavaş bitki örtüsü değişiyor ve çölden sonra çalı ordusu savanna başlıyor. Hayvanlar alemi de hareketleniyor. Tek tek zürafalar karşımıza çıkmaya başlıyor. Bir de elbet buranın yerli kabileleri ile karşılaşıyoruz. Gerçekten en ilkel şartlarda burada çoluk çocuk yaşamlarını devam ettiriyorlar. Onlara ülkemizden getirdiğimiz kıyafetleri ve şekerlemeleri hediye ediyoruz. Mutluluklarını size anlatamam. Bu yaşadıklarımızın hepsi benim için çok etkileyici, gördüklerim muhteşemdi. İnsan düşünmeden edemiyor. Dünyanın dört bir yanında milyarlarca insan var. Ama hepsi başka bir heyecan ve yaşam becerisi içinde var güçleriyle yaşıyor. Bazen dudak büktüğünüz şeyler Afrika’daki insanlar için lüks. Afrika’daki oksijen ile fark etmeden yaşayan insanlar için başka ülke insanları bu hava için lüks. 

Namibya Notları

Namibya ya da resmî adıyla Namibya Cumhuriyeti, eski adıyla Güney Batı Afrika.

Batı sınırında Atlantik Okyanusu olan güney Afrika'da bir ülkedir. Kuzeyinde Zambiya ve Angola, doğusunda Botsvana, güney ve doğusunda Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınırı paylaşıyor.

namibia-3

Namibya'daki aktiviteler ve turistik yerler inanılmaz. Çok miktarda ilginç etkinlikler yapabileceğiniz bir imkan da sunuyor bize. 

Size hep çölü anlattım ama Namibya, çok sayıda farklı konaklama tesisi sunuyor. İster uygun fiyatlı pansiyonlar, ister kişisel misafir çiftlikleri, büyük pansiyonlar ve oteller veya doğa odaklı kamp alanları sizi bekliyor. Her alım gücünden ziyaretçi mükemmel bir tatil için doğru konaklama yerini bulacaktır.

Namibya, 11 farklı etnik gruba sahip çok kültürlü bir ülke. Namibyalıların çoğunun kültürü, orijinal gelenek ve modernitenin birleşmesiyle karakterize ediliyor. Bu çoğu zaman, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunamayan heyecan verici, karizmatik bir bireysel kültürü yansıtıyor.  

Manzara Namibya'nın belirleyici doğal varlığıdır. İnsanlar onu tanımlamak için her türden kelimeyi kullanırlar. Sossusvlei'de gün batımını görmeye gidin, günü Swakopmund'da bitirin. Damaraland'daki Himba kabilesini ziyaret etmeyi unutmayın.

Namibya yaklaşık 2.1 milyonluk bir nüfusa ve 824292 km²lik bir alana sahiptir. 

Vize almadan gitmeyin. Problem çıkarıyorlar. Yeşil Pasaportlar da dikkatli olmalılar. 

namibia-4