Dolar $
32.49
%0.34 0.11
Euro €
34.83
%0.74 0.25
Sterlin £
40.53
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
4071
%0.39 15.52
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Pazartesi 25 Nisan 2022 06:49

METAL İHRACATINA KADIN ELİ DEĞECEK

Türkiye'nin geçen yılki 225,4 milyar dolarlık ihracatı içinde Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) payının 12,5 milyar dolar olduğunu belirten İDDMİB başkan adaylarından Ayşegül Çapan, "Türkiye'nin ihracatından aldığımız yüzde 5,5'lik payı yüzde 10'a çıkarmaya kararlıyız" dedi.

Metal ihracatına kadın eli değecek

Sedat YILMAZ

Türkiye 2022 yılında toplam ihracatını 250 milyar dolar üzerine çıkarma hedefiyle çalışırken dış ticaretin önemli kalemlerinden demir ve demir dışı metallerde ihracat gelirinin en az iki kat artırılması yolunda yeni yönetim ve projeler sahaya sürülüyor.

Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçı Birlikleri (İDDMİB) 28 Nisan’da yeni yönetim için seçime gidiyor. Geçmişten gelen güçlü yapıyı, daha ileriye taşımaya çalışacak başkan adayları tatlı rekabet, birlik ve beraberlik içinde teker teker projelerini açıklıyor.

İDDMİB, iki liste ile seçime gidiyor. Seçimlerde İhracat Dostluk Grubu’nun liderliğini Ayşegül Çapan yapıyor. Demir ve demir dışı metal sektörü için geliştirdikleri projelerin bütün sektörlere örnek olacağını belirten Ayşegül Çapan, yeni, farklı ve etkin projelerle başkan olmaya hazır olduklarını söylüyor.

Markalaşma ve katma değerli üretimle İDDMİB’deki 4,02 dolarlık kilo başına ihracatı daha üst seviyelere çıkarmayı öncelik yaptıklarını dile getiren Çapan Analiz’e verdiği röportajda, “Sektörün duayen ismi, başkanımız Tahsin Öztiryaki yönetim listemizde. Yönetim kurulumuz demir gibi isimlerden oluştu. Bütünleştirici ve şeffaf bir yönetimle örnek projelerimizi hayata geçireceğiz” diyor.

Yönetimde güçlü isimler var

Listesinde yer alan adayların her birinin sektörün önde gelen, deneyimli ve güçlü isimlerinden oluştuğuna dikkat çeken Ayşegül Çapan, “Benim başkan adayı olmam sektörümüzün duayen ismi sektörün ağabeyi olarak bilinen Tahsin Öztiryaki’nin teşvikleri sayesinde oldu. ‘Tecrübeyle Yeniden’ sloganı ile yola çıktık. Tahsin Bey de bizim listemizde yer aldı ve desteklerini her zaman yanımızda hissettik” ifadelerini kullanıyor.

Birlik içinde kendisine ‘demir gibi güçlü lider’ denildiğini belirten Ayşegül Çapan, “Halbuki bizim listemizde yer alan bütün yönetim kurulu üyeleri demir gibi güçlü isimler. Bu nedenle yapılan basın toplantımızda da ‘demir gibi kadro’ başlığı öne çıktı. Yani yeni döneme demir gibi bir yönetimle geliyoruz. Ve bütün yönetim olarak inanıyoruz ki; demir ve demir dışı metaller ihracatçı birlikleri ilk kez bir kadın başkanla çıktığı yolda büyük başarılara imza atacak” şeklinde konuşuyor.

Rekabette güçleniyoruz

Alüminyum sektöründe 50 yıllık bir şirketin 20 yıldır yöneticiliğini yaptığını ve 3 dönem İDDMİB yönetim kurulunda yer aldığını hatırlatan Ayşegül Çapan, yüzde 100 büyüme potansiyeli olan sektörün önündeki engelleri kaldırmaya talip olduklarını bildiriyor.

“Küresel ticaret devasa adımlarla büyürken Türk ihracatçısı da yeni denizlere yelken açıyor, kararlı bir şekilde gelişiyor, dünya ile rekabet ediyor” diyen Ayşegül Çapan, “En yalın ifadeyle diyebilirim ki, ekonomik ve siyasi manada dünyada yeni bir masa kuruluyor, oyunun kuralları baştan yenileniyor. Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatı, Sanayi 4.0, karbon ayak izi, metaverse, değişen Dünya Ticaret Teşkilatı, Değişime Zorlanan Birleşmiş Milletler Örgütü, Pandemi ve küresel savaş ihtimalleri içinden geçtiğimiz zorlu dönemin anahtar sözcükleri” diyor.

Türkiye’nin ihracat farkındalığını bir üst basamağa çıkarmak için çalışacaklarını dile getiren Ayşegül Çapan, “Elbette hep beraber farkındayız! İşte bu farkındalığın gereği olarak, ihracatın ülkemiz için ifade ettiği hayati önemine binaen sektörümüzü, hatta ihracatımızı, 2030’lu yıllara ve ötesine taşıyacak bir ekip oluşturduk ve bizi yüksek hedeflere ulaştıracak projeler ürettik” diye konuşuyor.

Hedefimiz 25 milyar dolar

Küresel ticaretin rekabeti yüksek ve zorlu şartlarda ciddi şekilde büyüdüğünü, ancak söz konusu süreçte Türk ihracatçısının da yüksek rekabet gücüyle ihracat denizinde önemli derecede boy gösterdiğinin altını çizen Ayşegül Çapan, “Bu ortamın avantajlarını daha iyi kullanıp, yüksek ihracatçı ülkeler arasında yerimizi alacağız” ifadesini kullanıyor.

Türkiye’nin geçen yılki 225,4 milyar dolarlık ihracatı içinde Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) payının 12,5 milyar dolar olduğunu belirten İDDMİB başkan adayı Ayşegül Çapan, “Türkiye’nin ihracatından aldığımız yüzde 5,5’lik payı yüzde 10’a çıkarmaya kararlıyız. Bu amaçla marka ve katma değerli ürün ihracatı ile kilo başına gelirimizi artırmak her zaman öncelikli konumuz olmaya devam edecek” diyor.

Yedi projeyle işe başlayacak

Projelerini açıklayan Ayşegül Çapan, 28 Nisan’daki seçimden sonra yönetime geldiklerinde; sektörel ihracat üsleri kuracaklarını, ihracatın tüm birimlerini harekete geçirecek İDDMİB Akedemi’yi ve sürdürülebilirlik doğrultusunda Yeşil İDDMİB’i oluşturacaklarını, İDDMİB Finans ile kazancın daha doğru kullanımını sağlayacaklarını, İDDMİB Tedarik ve İDDMİB 2030 ile yeni bir yol haritası çizerek dönüşüm gruplarıyla sanayinin ihtiyaçlarına cevap vermeyi planlayacaklarını belirtiyor.

Sektörün yatırım yapmaya hazır ve yüzde 100 büyüme potansiyeli olduğunu vurgulayan Ayşegül Çapan, “Ancak yatırım için arsa bulamıyor. Katma değerli üretim için makine parkına ayrılacak kaynaklar, tesis kurulumu için kullanılıyor. Biz; arsa ve bina temini TOKİ tarafından sağlanan, içinde eğitim üniteleri ve laboratuvarların da yer aldığı sektörel kampüslerin kurulması için girişimlerimizi başlattık. Sadece ihracata yönelik yatırım yapılabilecek bu alanları ülkemize kazandıracağız” diyor.

İhracatçı firma sayısı artacak

Ekonomide ihracatı tabana yaymak istediklerini ve ihracatçı firma sayısını artırma yolunda hızlı adımlar atacaklarını belirten Ayşegül Çapan, “Bütün alt sektörlerimizle ihracat yapan firma sayımız her geçen gün artıyor. Yeni ihracat yapmaya başlayan firmalarımızın yanında olacağız. İDDMİB Akademi ile onlara yeni pazarlarla tanışmaları için yollar açacağız. İhracata yönelik personel desteğinden, finansman yöntemlerine ve finansmana erişime kadar A’dan Z’ye her konuda eğitim desteği sunacağız” bilgisini veriyor.

Sürdürülebilirliğin tüm dünyanın gündeminde olduğunu dile getiren Ayşegül Çapan, “Sektörümüzün geri dönüşüm alanında öncülerden olmasını hedefliyor ve bu nedenle Sürdürülebilirlik Eylem Planı hazırlıyoruz. Eylem planımız ile sektörümüzün bütün yol haritası ve diğer sektörlere örnek olacak değişmez prensiplerini ortaya koyacağız” ifadelerini kullanıyor.

İhracatta en önemli sorunlarından birinin finansmana erişim olduğunu bildiklerini ve bu alanda çalışmalar yaptıklarını belirten Ayşegül Çapan, “Yönetimimizde kuracağımız İDDMİB Finans birimiyle her bir üyemizin bu konuyla ilgili talebiyle doğrudan ilgilenecek, kaynak sağlayıcılarla oluşturacağımız protokollerle üyelerimize özel imkanlar yaratacak, finansmanın doğru kullanımı için onları yönlendireceğiz” diyor.

İthal ikamede atak yapacak

Geliri yüksek ihracatta ilerlemenin yolunu “ithal ikame” olarak gösteren Ayşegül Çapan, “Hızla değişen ve gelişen dünyamızda, birinci derecede girdimiz olan hammaddenin yurt içinde üretilmesi aşamasına geçmek istiyoruz. Diğer taraftan İDDMİB Tedarik, tüm üyelerimizin hem yurt içinden hem yurtdışından uygun hammadde temini için özel olarak çalışacak bir birim olacak” şeklinde konuşuyor.

İhracatta güçlü yönetim ve projelerle yeni bir yol haritası belirlediklerini ve bu yolun dış ticarete önemli işlev getireceğine inandıklarını dile getiren Ayşegül Çapan, “Sadece göreve talip olduğumuz döneme yönelik değil çok daha ileriye dönük sektörel hedeflemelerimiz hazır. İDDMİB 2030 Eylem Planı ile sektörümüzün standart prensiplerini belirleyecek, ölçülebilir ve hesap verilebilir bir yol izleyeceğiz” diyor.

Yönetimde ve grubumuzda uzman üyeleri alanlarında lider vasıfta görevlendireceklerini ve farklı sektörlerdeki üyelerini de sisteme dahil edeceklerine dikkat çeken Ayşegül Çapan, “Oluşturacağımız ‘Dönüşüm Grupları’ sayesinde tüm sanayimizin spesifik başlıklardaki ihtiyaçlarına cevap verecek çözümleri üretecek, üyelerimizin yakın ve uzak gelecekte uyum sağlaması gereken konulara hazırlıklı olmalarını sağlayacağız” diye konuşuyor.

Bütünleştirici yönetim anlayışı

Ayşegül Çapan, yeni dönemi bütünleştirici bir anlayışla birlikte çalışarak, birlikte karar vererek, birlikte uygulayarak hayata geçireceklerini ve kendilerini bu nedenle  ‘İhracat Dostluk Grubu’ olarak tanımladıklarını söylüyor.

Ayşegül Çapan, “Sektörümüzün her paydaşı için şeffaf olacağız, daha önce de olduğu gibi her talebe, her soruya ve öneriye kulak vereceğiz. Yapacağımız her faaliyet her zamanki gibi hesap verilebilir ve üyelerimizin görüşlerine açık olacak” şeklinde konuşuyor.

İDDMİB’i holakratik yönetim yaklaşımı adı verilen; bir yönetim hiyerarşisine sahip olmak yerine, kendi kendini organize eden ekipler aracılığıyla yetki ve karar vermeyi dağıttığı kabul edilen, merkezi olmayan bir yönetim ve örgütsel yönetişim modeli ile yöneteceklerini belirten Ayşegül Çapan, “Böylece, sektörün ve tabanın sesi yönetime gelirken, yönetimin karar ve hedefleri de aynı şekilde sektöre ve tabana ulaşacak” bilgisini veriyor.


ABONE OL