Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Ekonomik Veriler Cuma 03 Mayıs 2024 10:00

NOT ARTIŞI YÜZDE 100 MÜ?

Wall Street, Fed Başkanı Powell'ın son enflasyon verilerinin merkez bankası yetkililerinin enflasyonun düşüşe devam edeceği konusunda rahat olmalarının muhtemelen beklenenden daha uzun süreceği anlamına geldiğini söylemesinin ardından ABD hisse senetleri sağlam kazanımlarla kapandı.

Not artışı yüzde 100 mü?

Wall Street, Fed Başkanı Powell'ın son enflasyon verilerinin merkez bankası yetkililerinin enflasyonun düşüşe devam edeceği konusunda rahat olmalarının muhtemelen beklenenden daha uzun süreceği anlamına geldiğini söylemesinin ardından ABD hisse senetleri sağlam kazanımlarla kapandı. Enflasyonun yapışkan olduğunun kanıtlanması ve işgücü piyasasının sağlam temeller üzerinde kalması nedeniyle piyasalar, Fed'in bu yılki faiz indirimlerinin zamanlamasını ve miktarını sürekli olarak azalttı. CME'nin FedWatch Tool'una göre, ilk faiz indiriminin yılın başında Mart ayında gerçekleşmesini bekledikten sonra piyasalar artık Fed'in Eylül ayında en az 25 baz puanlık faiz indirimi yapma ihtimalini %61 olarak görüyor. Kasım ayına ait oran %70 ve Aralık için oran %87.

ABD merkez bankası ayrıca, bu sürecin finansal piyasalarda aşırı stres yaratmamasını sağlamak için 1 Haziran'dan itibaren bilanço küçültme hızını yavaşlatacağını da söyledi. ABD ekonomik verileri, bugün açıklanacak olan istihdam verileri öncesinde işgücü piyasasının sıkılığını sürdürdüğünü diğer veriler ise işçi verimliliğinin ilk çeyrekte zayıf olduğunu gösterdi.

Asya borsaları bu sabah Apple yükselişi etkisinde... Apple'ın üç aylık geliri beklentilerden az düşerken CEO Tim Cook, gelir artışının bu çeyrekte geri döneceğini söyledikten sonra, 110 milyar dolarlık rekor hisse geri alım planı açıklaması yükselişin ana etmeni.

Japonya ve Çin’de piyasaların bugün kapalı olması nedeniyle takip edilecek veri olarak ABD tarım dışı istihdam verisinin kalması sonucu bölgesel ticaret faaliyetinin zayıf olması bekleniyor. Sonuç olarak MSCI'nın Japonya dışındaki AsyaPasifik hisselerini içeren en geniş endeksi %1,5 yükseldi.

Yaklaşık iki haftadır dünya forex piyasında gündem yen. Yen, büyük ölçüde Japonya'daki düşük faiz oranlarının fonları ülkeden ABD dahil diğer büyük ekonomilerdeki yüksek getirili varlıklara çekmesi nedeniyle on yılı aşkın bir süredir zayıflıyor. Yalnızca son üç yılda yen, dolara karşı değerinin yaklaşık %35'ini kaybederek Japon ihracatçılarının rekabet gücünü artırırken, ithalat faturasına da ciddi bir prim ekledi. Japon faiz oranlarının ABD faiz oranlarına karşı giderek artan indirimi, yatırımcıların BOJ müdahalesi riskine rağmen yen karşısında pozisyonlarını korumalarını teşvik ediyor.

Pazartesi günü dolar başına 160,245 ile 34 yılın en yüksek seviyesine dokunarak haftaya başlayan yen, ardından Avrupa açılışında tekrar 154,40 yene gerilemişti. Önceki müdahale turlarını saymazsak, dolar son yıllarda yalnızca birkaç kez bu kadar keskin bir düşüş yaşamıştı. Bu sabah da %0,55 artışla dolar başına 152,80'e yükseldi. Piyasalar Japonya’nın bu hafta en az iki gün yen için devreye girdiğinden şüpheleniyor ve BOJ'dan gelen veriler, Japon yetkililerin kuşatılmış yen'i savunmak için yaklaşık 60 milyar dolar harcamış olabileceğini ki bu, kabaca Eylül ve Ekim 2022'deki üç müdahale dönemine harcadıkları miktara denk geliyor - ve bu durumun dünya çapındaki ticaret masalarını Tokyo'nun gelecek hamlelerine karşı yüksek alarma geçirdiğini öne sürüyor.

Dolar endeksi bu sabah %0,35 düşüşle 105,34'e, euro ise %0,15 artışla 1,0725 dolara yükseldi. ABD Hazine tahvil getirileri, Fed ve ekonomik veriler sonrasında dalgalı seyrederken, gösterge ABD 10 yıllık tahvil getirisi 0,8 baz puan düşerek %4,583'e ve genellikle faiz oranı beklentileriyle uyumlu hareket eden 2 yıllık tahvil getirisi 5,2 baz puan düşerek %4,939'dan %4,8872'ye geriledi.

Bugün yurtiçinde önce Nisan ayı TÜFE verisini alacağız ki, yine Gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın katkısıyla aylık %3,40 artması, yıllık %70,10 seviyesinde çıkması bekleniyor, Akşam gün bitimine yakın da S&P’nin Türkiye için kredi notunu ve değerlendirme raporunu açıklaması bekleniyor. Burada tüm piyasa kredi notunun artacağı yönünde beklentiye sahip. Ama S&P’nin diğerlerine göre biraz daha siyasete ağırlık verdiğini de unutmamak lazım.

Manşet haberleri

Ticaret Bakanlığı, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu bildirdi.

Enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanuna göre, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğu sadece "IV. Grup" maden işletme ruhsatları açısından devam edecek. Böylece bunun haricindeki maden grupları açısından bu zorunluluk ve mevcut taksir yaptırımı kaldırılıyor. Düzenleme 28 Şubat 2024 tarihinden geçerli olacak.

S&P Global Ratings, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimi döngüsüne muhtemelen aralık ayında başlayacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Goldman Sachs'a göre jeopolitik ve faiz oranlarının gidişatına ilişkin belirsizliklerin yanı sıra borsanın Nisan ayındaki düşüşü yatırım uzmanlarını ürküttüğü için hedge fonlar giderek daha savunmacı hale geliyor.

Bank of America Corp.'tan Savita Subramanian, sağlam bir ekonominin ABD hisse senetlerindeki boğa piyasasını Fed'in faiz indirimleri olmadan da sürdüreceğini savundu.

ABD Ticaret Bakanlığı aralarında Türkiye'nin de olduğu 14 ülkeden alüminyum ekstrüzyon üreticileri ve ihracatçılarının ABD'ye alüminyum ekstrüzyonları rayiç değerin altında sattıklarına dair ön tespitini açıkladı.(Türkiye için %45,44- 602,72).

ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, Avrupa Merkez Bankası para politikası konusunda atacağı adımlar için toplantıdan toplantıya bir yaklaşım benimsemeye devam ettiğini bildirdi. "Belirli bir faiz oranı patikasına önceden taahhütte bulunmuyoruz." diye konuşan Lane, "verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşımın, para politikasının kalibrasyonunun mevcut belirsizliğin çoklu boyutlarını içermesini sağlamanın en iyi yolu olduğunu" söyledi.

ECB Yönetim Konseyi üyesi Yannis Stournaras'a göre; Avrupa Merkez Bankası borçlanma maliyetlerini bu yıl muhtemelen dört yerine üç kez düşürecek.

Şirket haberleri

ANELE… Şirket iştiraki Anel Engineering &Contracting Ltd. şirketive İngiltere'de mukim Shotton Mill Ltd. şirketi arasında Shotton Kağıt İşleme Fabrikası Projesi Mekanik ve Elektrik işleri sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmenin bedeli 154.000.000 GBP olup 2025 senesi içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

ATATP… Şirket 01.01.2023 – 31.12.2023 hesap dönemine ilişkin finansal tablolarının 6 Mayıs 2024 tarihinde kamuya açıklanması planlanmaktadır.

AVGYO… Samsun ili Çarşamba İlçesi Kirazbucağı Mahallesinde bulunan Çarşamba Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin mevcut kiracısı olan; Anadolu Terminal Hizmetleri A.Ş.'ye kiralanan otogarın aylık kira bedelinin, 09.03.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 200.000 TL+KDV olarak belirlenmesine, kira sözleşmesinin 1 yıl daha uzatılmasına karar verilmiştir.

AYGAZ… Şirket 01.01.2024 – 31.03.2024 hesap dönemine ilişkin finansal raporlarının 22 Mayıs 2024 tarihinde kamuya açıklanması planlanmaktadır.

EBEBK… 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla 235 tanesi geleneksel, 7 tanesi ise mini mağaza konseptinde olmak üzere Türkiye'de toplam 242 mağazaya sahip olan şirketin mağaza sayısı 30 Nisan 2024 tarihi itibarıyla 240 tanesi geleneksel, 7 tanesi mini olmak üzere 247'ye ulaşmıştır. 1 Nisan – 30 Nisan 2024 tarihleri arasında; 1 Van'da, 1 Bursa'da, 1 İstanbul'da, 1 Kırşehir'de ve 1 Çankırı'da olmak üzere toplam 5 mağaza açılmıştır.

FRIGO… Şirket'in 175.000.000 Türk Lirası olan mevcut Kayıtlı Sermaye Tavanı'nın 147.102.475 Türk Lirası olan çıkarılmış sermayesi ile kayıtlı sermaye tavanına yaklaşılmış olması ve şirketin büyüme potansiyeli nedeniyle 1.000.000.000 Türk Lirası'na arttırılmasına ve artırılan kayıtlı sermaye tavanı için Kurul'dan izin alınmasına; Kayıtlı sermaye tavanının izin süresinin bitişi, eş deyişle 2025 yılının sonu, beklenmeksizin artırılması teklif edildiğinden tavan izin süresinin uzatılması amacıyla artırılan yeni 1.000.000.000 Türk Lirası kayıtlı sermaye tavanı için 2024 – 2028 yıllarında 5 yıl süre ile geçerli olmak üzere Kurul'dan yeni bir süre izni alınmasına karar verilmiştir.

HALKB… 9 Ocak 2024 tarihinde kamuoyuna duyurduğu üzere, 27 Mart 2020 tarihinde Banka hakkında açılan tazminat talepli birinci hukuk davası (Owens davası) tüm yargı süreçleri tamamlanarak 8 Ocak 2024 tarihinde Halkbank lehine sonuçlanmıştır. 26 Temmuz 2023 tarihinde Banka aleyhine açılan tazminat talepli ikinci hukuk davasında (Hughes davası) ise ABD Güney New York Bölge Mahkemesi, Savcılığın talebine istinaden 1 Mayıs 2024 tarihinde verdiği karar ile Banka hakkındaki ceza davası sonuçlanana kadar söz konusu hukuk davasındaki tüm yargı süreçlerinin durdurulmasına hükmetmiştir. Dolayısıyla Banka hakkındaki ceza davasında nihai karar verilene kadar ikinci hukuk davası (Hughes davası) askıya alınmıştır. Diğer taraftan, ceza davasında ise Banka devlet dokunulmazlığı gerekçesiyle davanın reddedilmesi yönündeki temyiz süreci devam etmektedir. 28 Şubat 2024 tarihinde Birleşik Devletler İstinaf Mahkemesi İkinci Dairesi nezdinde sözlü savunma duruşması gerçekleşmiş ancak İkinci İstinaf Mahkemesi, konuya ilişkin henüz bir karar vermemiştir. İkinci İstinaf Mahkemesinin, Halkbank lehine bir karar vermesi halinde dava yargılamaya gitmeden düşecektir. Aleyhte karar vermesi durumunda ise Bankamız yasal itiraz haklarını kullanacaktır.

KZBGY… Marmaris'te bulunan Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projede 01 Nisan 2024 – 30 Nisan 2024 tarihleri arasında 330 adet devremülkün satışı gerçekleştirilmiş olup, bu satışlardan 206.680.268 TL ön satış cirosu elde edilmiştir. Projede bugüne kadar toplam 26.953 adet devremülk satışı gerçekleştirilmiş olup sözleşmesi yapılmıştır. Yapılan devremülk satışlarına ilişkin toplam KDV hariç 5.851.360.341 TL ön satış cirosu elde edilmiştir.

MEGAP… Şirket yönetim kurulu başkanı ve ana hissedarı Sayın Eda Özhan ile Kanada menşeili Astor Asset Management 3 Limited (Astor) arasında 2023 yılında imzalanan Stock Loan Agreement (Hisse Rehni Karşılığı Kredi Sözleşmesi) kapsamında, Sayın Eda Özhan şirket sermayesinde sahip olduğu 23.999.991 adet payını Astor'a rehin vermiştir. Azami tutarı 250.000.000 TL olan kredinin vadesi, ana para vade sonunda ödenmek üzere 120 ay (10 yıl) olup, kredi faizi aylık dönemler itibarıyla ödenecektir. Kredi dolayısıyla Şirket herhangi bir yükümlülük altına girmemekte olup, Şirket krediyi ödeme yükümlülüğü de bulunmamaktadır. Sayın Eda Özhan hisse rehni karşılığı kullanacağı krediyi, ortağı ve yöneticisi olduğu şirket ve diğer şirketlerinin finansman ihtiyaçlarında kullanmayı planlamaktadır.

MEKAG… Şirket %100 hissesine sahip olduğu bağlı ortaklığı Meka İthalat İhracat Pazarlama ve Ticaret A.Ş., Kuzey Amerika bölgesindeki bir şirketten beton santralleri ekipmanları siparişi almıştır. Sipariş bedelleri toplamı 547.667 ‘dir. Sipariş konusu beton santralleri ekipmanlarının üretimi ve tedariki Şirketimiz tarafından karşılanacak olup siparişlerin teslimatının Ağustos 2024 tarihine kadar tamamlanması planlanmaktadır.

SOKE… Şirket kayıtlı sermaye tavanının 438.000.000'dan 2.000.000.000 TL'na yükseltilmesine ve kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik süresinin 2024-2028 yılları arası olarak belirlenerek, gerekli başvuruların yapılmasına ve gerekli izinlerin alınması takiben yapılacak olan ilk Genel Kurul'da pay sahiplerinin onayına sunulmasına karar verilmiştir.

ULUUN… Şirket, tarımsal gıda faaliyetleri alanında büyüme hedefleri çerçevesinde tarımsal teknoloji yatırımları alanında da yer alarak ülkemizde sürdürülebilir tarımı destekleme hedefleri doğrultusunda; tarımda su tüketiminin ve karbon emisyonunun azaltılması ile onarıcı tarım uygulamaları aracılığıyla iklime dayanıklı ve maksimum verim sağlayan bir tarımsal değer zinciri oluşturmak için mühendislik çalışmaları gerçekleştiren Doktar Teknoloji A.Ş.'ne 15.732.000 TL tutarında yatırım yapılmıştır.

Pay alım satım haberleri

AKSA… EMNİYET TİCARET VE SANAYİ A.Ş… 02/05/2024 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 123,00 - 124,10 TL fiyat aralığından 40.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları/oy hakları %23,567567 sınırına ulaşmıştır.

ASGYO… ABDULKADİR KONUKOĞLU… 02/05/2024 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 14,00 - 14,00 TL fiyat aralığından 118.894 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları/oy hakları %49,30 sınırına ulaşmıştır.

DAGI… MAHMUT NEDİM KOÇ… 30.04.2024 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 8,24 TL fiyat aralığından 443.660 TL nominal değerli alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları/oy hakları %55,59 sınırına ulaşmıştır.

ERSU… MELİSA AKMAN İPEKER… 29/04/2024 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 47,70 - 50,40 TL fiyat aralığından 500.000 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları/oy hakları %20,17 sınırına ulaşmıştır.

GLYHO… MEHMET KUTMAN… 30/04/2024 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 13,34 - 13,34 TL fiyat aralığından 200.000 TL toplam nominal tutarlı alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları/oy hakları %34,74 sınırına ulaşmıştır.

HDFGS… HEDEF PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş… Şirketin kurucusu olduğu yatırım fonlarının portföylerindeki HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.(HDFGS) hisselerinin toplamı, 29.04.2024 tarihinde 10.600.000 TL nominal hisse satımı sonucunda %5 sınırından %3,58'e düşmüştür.

METUR… ERDAL BULUT… 30/04/2024 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 17,31 -17,33 TL fiyat aralığından 100,000 LOT alış işlemi tarafımca gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte şirket sermayesindeki payları/oy hakları 9,050,000 LOT ile %8,38 sınırına ulaşmıştır.

TAVHL… TEPE İNŞAAT SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ… 30/04/2024 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 225,50 – 228,70TL fiyat aralığından 71.673 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle şirket sermayesindeki payları/oy hakları %4,65 seviyesine ulaşmıştır.

Sermaye artırım haberleri

INFO… Mevcut 228.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin 1.000.0000.000 TL'lik kayıtlı sermaye tavanı içerisinde kalmak koşuluyla toplam 732.336.000 TL artırılarak 960.336.000TL'ye yükseltilmesine, çıkarılmış sermayesinin %321,20 oranında bedelsiz olarak artırılmasına karar verilmiştir.

HUNER… Mevcut 580.000.000 TL olan çıkarılmış sermayesinin yeni sermayesi 1.000.0000.000 TL'ye artırılarak; çıkarılmış sermayesinin %420 oranında bedelli olarak artırılmasına karar verilmiş ve SPK tarafından onaylanarak; bültende yayınlanmıştır.

PGSUS… Mevcut 102.299.707 TL olan çıkarılmış sermayesinin yeni sermayesi 500.000.000 TL'ye artırılarak; çıkarılmış sermayesinin %397,70 oranında bedelsiz olarak artırılmasına karar verilmiş ve SPK tarafından onaylanarak; bültende yayınlanmıştır.

YUNSA… Şirketin 500.000.000 TL kayıtlı sermaye tavanı dahilinde, 60.000.000 TL olan ödenmiş sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle %700 oranında artış ile 420.000.000 TL arttırılarak 480.000.000 TL'ye çıkarılmasına, yapılan sermaye artırımı nedeniyle oluşacak payların, mevcut pay sahiplerine sermayeye iştirakleri oranında bedelsiz olarak kayden dağıtılmasına oybirliği ile karar verilmiştir.

Temettü haberleri

GRSEL… Hisse başına net 0,1764705 TL temettü ödeme kararı almıştır.

KRVGD… Hisse başına net 0,5625 TL temettü ödeme kararı almıştır.

Genel kurul

10:30 Karsu Tekstil'in Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

10:30 Tarkim'in Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

11:00 Şekerbank'ın Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

11:00 Metemtur'un Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

14:00 Akenerji'nin Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

14:00 Trabzonspor'un Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilecek.

VBTS kapsamında işlem gören paylar

Pay piyasasında volatilite bazlı tedbir sistemi

PKART, SKTAS, ULUFA

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında PKART.E, SKTAS.E ve ULUFA.E payları 03/05/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 31/05/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Pay piyasasında volatilite bazlı tedbir sistemi

MMCAS

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında MMCAS.E payları 03/05/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 31/05/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, "piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması", "emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması" ve "emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması" uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Kaynak A1 Capital

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR