Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
Haber Merkezi | Sürdürülebilirlik Pazar 25 Şubat 2024 16:31

OKYANUSLARA TATLI SU GİRİŞİ AKINTILARI YAVAŞLATABİLİR

İklim değişikliği ve sanayi devrimi gibi faktörleri göz ardı ederek gerçekleştirilen bir çalışma, Atlantik Meridyonel Devrilme Dolaşımı'na (AMOC) sadece tatlı su verilmesinin, bu akıntıyı yavaşlatabileceğini ortaya koydu.

Okyanuslara tatlı su girişi akıntıları yavaşlatabilir

Atlas Okyanusu’nda bulunan ve kuzeye sıcak su, güneye ise soğuk su taşıyan bir akıntı sistemi olan AMOC döngüsü sayesinde okyanuslardaki sıcaklık dengelenirken aynı zamanda okyanus yaşamının devamlılığı için gerekli besinler taşınıyor.

Yüzeye yakın sıcak suyun kutuplara doğru hareket etmesiyle başlayan döngüde, kuzeye doğru giden sıcak su giderek soğuyarak deniz buzullarını oluşturuyor. Bölgedeki su buz tuttukça da geriye kalan tuz, okyanustaki suyun tuzluluk oranını artırıyor ve bu durum akıntının güneye doğru hareket etmesine ve güneye daha soğuk sular taşımasına yol açıyor. Böylelikle AMOC döngüsü tamamlanıyor.

Çok yavaş bir şekilde gerçekleşen bu döngüde bir metreküp suyun kuşak boyunca yolculuğunu tamamlaması tahminen bin yıl alıyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) bu akıntı sisteminin geçen yüzyıla göre zayıfladığını aktarsa da akıntının yavaşlamaya devam edip etmeyeceğinin veya dolaşımın tamamen durup durmayacağının belirsiz olduğuna dikkati çekiyor.

Kurumun çalışmaları, küresel ısınma sonucu buzulların erimeye devam etmesi halinde okyanus sularına karışacak tatlı suların, akıntıyı oluşturan ana etmen olan tuz oranını etkileyeceğini ve akıntının sağladığı dengelerin değişebileceğini işaret ediyor.

Bu akıntıdaki değişimlerin gözlenip gözlenemeyeceği ise bilim camiasında çeşitli tartışmalara konu oluyor. Bilimsel araştırmaların yer aldığı Royal Society adlı internet sitesinde yayımlanan ve bu olasılığı irdeleyen bir makaleye göre AMOC akıntı sisteminin iklim değişikliği sebebiyle yavaşlayacağı yönündeki çıkarımların kapsamlı bir tarihi bulunuyor. 

Çalışmada AMOC'un gelecekte zayıflayıp zayıflamayacağı ya da zayıflamaya başlayıp başlamadığı yönündeki soruların kesin olarak yanıtlanmasının mümkün olmadığı belirtildi.


ABONE OL