Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
AA | Sürdürülebilirlik Perşembe 15 Şubat 2024 13:56

PLASTİKLER İNSAN SAĞLIĞINA TEHDİT

Doğada kalma süresi yüzyılları bulan plastikler, içeriklerindeki zararlı maddeler nedeniyle çevreyi ve insan sağlığını tehdit ediyor.

Plastikler insan sağlığına tehdit

Plastik kullanmak istemeyenler için yapımında nişasta ve selüloz ile yenilenebilir kaynaklardan üretilen polilaktik asit gibi maddeler kullanılan biyoplastik malzemeler seçenek oluyor.

Bitkisel yağlar, mısır nişastası, saman balyası, odun yongaları, yiyecek artıkları gibi yenilenebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen biyoplastikler, doğada kendiliğinden parçalanıyor ve buna "biyobozunurluk" deniliyor.

Doğal polimerlerden elde edilen biyoplastikler, petrol bazlı sentetiklerden farklı olarak doğadaki canlı organizmalardan edinilen polimerlerden üretiliyor. 

Bitkisel kaynaklı olan polisakkaritler. Endüstriyel olarak bitkisel kaynaklı mısır veya patatesten nişasta elde ediliyor, sonra bu nişastanın özellikleri çeşitli katkı maddeleri ilave edilerek değiştiriliyor, yumuşatıcı ekleniyor, ısıl açıdan kararlı olması için çeşitli katkı maddeleri ilave ediliyor. İşlenebilir nişasta denilen termoplastik nişasta elde ediliyor. 

Hayvan bazlı doğal polimerler genelde proteinler. Bunlara örnek olarak kolajen ve jelatin verilebilir.

ABONE OL