Dolar $
32.55
%0.1 0.03
Euro €
35
%0.03 0.01
Sterlin £
40.78
%-0.03 -0.01
Çeyrek Altın
4012.12
%0.5 19.67
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Pazartesi 07 Haziran 2021 02:56

TESCİLLİ BONCUK FASULYE MESAİSİ

Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen, kılçıksız olması ve dış yüzeyinin parlaklığından dolayı ilgi gören tescilli boncuk fasulyenin üreticileri, topraktan çıkan bitkinin sarılması için sırıklara iplikleme mesaisine başladı.

Tescilli boncuk fasulye mesaisi

İlçe merkezi ve köylerinde 2 bin 50 dekar alana ekilen boncuk fasulye, bakımı iyi yapılırsa dekar başına 950 kilogram civarında ürün veriyor. Üreticiler, bu yıl yaklaşık 2 bin ton rekolte bekliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, AA muhabirine, Bilecik genelinde ekonomik değere sahip 72 çeşidin yetiştirildiğini, bunlardan birinin "Pazaryeri boncuğu" adıyla tescillenen ürün olduğunu söyledi.

İlçenin rakımının yüksekliği ve hava sıcaklığının fazla olmamasının fasulyeye ayrı bir lezzet kattığını belirten Yoldaş, "Bu fasulye, kılçıksız ve dış yüzeyinin parlaklığından dolayı rağbet görüyor. İstanbul, Bursa, Eskişehir gibi çevredeki büyükşehirlere gönderilen ürünün, hasadın ilk döneminde yüksek fiyattan alıcı bulmasını öngörüyoruz." dedi.

Hasat ağustos ayında başlayacak

Yoldaş, Eskişehir'deki Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünce tescillenen ürünün getirisinin yüksek olmasından dolayı ilçe halkının fasulye ekimine ağırlık verdiğini dile getirdi.

Üretim aşamalarına ilişkin bilgi veren Yoldaş, şöyle devam etti:

"Ekilen tohumlar yaklaşık 15 gün içinde kardeşlenme dönemine girer. Sarmaşık bir bitki olduğundan bu duruma gelince 1,5-2 metre boyunda daha önceden hazırlanmış tesisata ip atarak 'ipe sarma' dediğimiz direkler arasına gerilen tellere bağlanır. Yaklaşık 1,5 ay içinde meyve vermeye başlar. Ağustos ayı içinde başlayan ürün verme işlemi, peyderpey eylül ayının sonlarına kadar devam eder."

Yoldaş, ayrıca çiftçilerin, büyük ilgi gördüğü için pazar payı artan bu ürünün satışında zorlanmadığını sözlerine ekledi.

Dereköylü üreticilerden Remziye Arı ise mayıs ayı başlarında Hıdırellez sonrası tarlaya tohumları ektiklerini, haziranda da yeşeren bitkiye iplikleme çalışması yaptıklarını anlattı.

Arı, "Eskiden ipleri fasulyenin köklerine tek tek bağlardık şimdi sadece toprağa bir çubuk ile bastırıyoruz kendisi sarılıp gidiyor. Allah nasip ederse 8 dekar fasulye ektik. Havalar uygun gider, iyi bakarsak güzel bir verim almayı umuyoruz." ifadelerini kullandı.


ABONE OL