Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Gastronomi Pazar 24 Aralık 2023 15:06

VEGAN PORSİYON TÜKETİMİ 2023'TE YÜZDE 67 ARTTI

Yeme içme sektöründe 12 marka ve 40'ın üzerinde restoranı ile faaliyet gösteren Akkomarka, 2023'ün en çok tercih edilen yiyeceklerini açıkladı. Restoranlarında yaklaşık 2,5 milyon misafir ağırlayan Akkomarka'nın tüm şubelerinde 25 bin porsiyondan fazla vegan yemek tüketildi. Türkiye'nin ilk vegan menü sunan et ve kebap restoranlarını bünyesinde bulunduran Akkomarka'nın diğer markalarında da vegan ürünler rağbet gördü.

Vegan porsiyon tüketimi 2023'te yüzde 67 arttı

Dünyada vegan yaşam şeklini seçen insanların sayısı her geçen yıl artıyor. Vegan-vejetaryen ürün ve hizmetleri uluslararası düzeyde etiketleme kuruluşu V-Label’in, Türkiye dahil 14 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği 2022 Vegan Gıda Pazarı araştırmasına göre, vegan olanların sayısı 79 milyona ulaştı. Üstelik bu sayı 2014 ve 2020 arasında Hollanda’da yüzde 645, Yunanistan’da yüzde 590, Türkiye’de ise yüzde 395 oranında yükseliş gösterdi. Dolayısıyla vegan ürünler de her geçen gün daha yoğun ilgi görüyor. 

 

“Vegan ürün çeşitliliğimizi arttıracağız”

 

12 markası ve 40’tan fazla restoranıyla hizmet veren Akkomarka’nın tüm şubelerinde 2023 yılında 25 bin porsiyondan fazla vegan ürün tüketildi. Bu sayı geçen yıl, 15 bindi. Veriler, Ali Ocakbaşı’ndan Ken Sushi&More’a farklı mutfaklarda hizmet veren Akkomarka restoranlarında, vegan ürünlere ilginin yüzde 67 arttığını gösteriyor. Akkomarka Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yeşilyurt, değişen yeme içme alışkanlıklarını yakından takip eden bir marka olarak, tüm misafirlerin isteklerine yanıt verebilmenin öncelikleri olduğunu söylüyor. Türkiye’nin ilk vegan menü sunan et ve kebap restoranları Ali Ocakbaşı ve Köşebaşı’nın Akkomarka bünyesinde olduğunu hatırlatan Yeşilyurt, “Misafirlerimizin yeme içme tercihlerine yanıt vermek ve onlara kusursuz bir deneyim sunmak, bizim için en öncelikli konular. Türkiye’de ilk defa vegan menü sunan kebap restoranlarının temsilcisi olmak ise, büyük bir gurur. Kebap markalarımız Köşebaşı ve Ali Ocakbaşı’nda bir ilki gerçekleştirerek; mezelerden fırın ürünlerine, kebap çeşitlerinden tatlıya kadar misafirlerimize tam bir vegan menü sunuyoruz. Gelecek dönemde istek ve talepler doğrultusunda ürün çeşitliliğimizi arttırmayı hedefliyoruz” diyor. 

 

2023 yılında 2,5 milyon misafir

 

Akkomarka restoranlarında ağırlanan misafir sayısı geçen yıla göre, 2,5 kat artarak 2023 yılında yaklaşık 2,5 milyona ulaştı. Köşebaşı ve Ali Ocakbaşı’nda toplam satılan kebap sayısı 350 binden fazla oldu. Snob şubelerinde satılan burger sayısı ise 150 binin üzerindeydi. Restoranlara gelen misafirler, 750 bin porsiyondan fazla meze ve 500 binden fazla lahmacun tüketti. 

 

2023’te İspanya’ya açıldı

 

1000’in üzerinde çalışanı bulunan Akkomarka; Türkiye, Özbekistan, Azerbaycan ve Hollanda’nın yanı sıra 2023 yılında Barcelona’da hizmete sunduğu Ali Ocakbaşı şubesiyle İspanya’da faaliyet göstermeye başlayan ilk Türk restoran grubu oldu. Ayrıca 2023’te Akdeniz mutfağından lezzetler sunan Bramble Brasserie markasıyla Amsterdam’daki dördüncü restoranını açtı. Akkomarko; İtalyan lezzetleri sunan Umberto, Adana ve Tarsus yöresi mutfağını insanlarla tanıştıran Köşebaşı ve Ali Ocakbaşı, geleneksel uzak doğu lezzetlerini şeflerinin yorumlarıyla özgün bir şekilde meraklılarıyla buluşturan Ken Sushi&More ve Yamo Sushi, sokak lezzetlerini gurme deneyimine dönüştürerek lezzet odaklı ürünler sunan Snob Street Food, Amsterdam’daki restoranı ve İstanbul’daki paket servis noktalarıyla steaklerden burger çeşitlerine en lezzetli et ürünlerini hazırlayan Mr. Meat, Akdeniz mutfağında usta olan Bramble Brasserie markalarıyla Türkiye ve dünyada gastronominde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca Anadolu yakasının gastronomik çıtası en yüksek yeni nesil meyhanelerinden biri olan Perihan Meyhane ve haftanın farklı günlerinde canlı müzik performanslarıyla misafirlerini ağırlayan Suadiye’deki Donkey de gastronomiyi eğlenceyle birleştiren iki Akkomarka markası olarak sektörde öne çıkıyor. All Day, farklı sektörlerde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara catering hizmeti sağlarken, en yeni markası Yemek Hazır ise yemek sipariş platformları arasında fark yaratıyor. 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR