Dolar $
32.49
%-0.16 -0.05
Euro €
34.75
%-0.23 -0.08
Sterlin £
40.4
%-0.41 -0.16
Çeyrek Altın
3957.43
%-0.42 -16.53
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Salı 20 Nisan 2021 02:01

ÇİFTÇİ SALGINDA BİLE TOPRAKTAN KOPMADI

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Kovid-19 salgın sürecinde insanlığın, gıdanın ve tarımın önemini bir kez daha gördüğünü belirtti.

Çiftçi salgında bile topraktan kopmadı

Hasdemir, tohum dağıtım töreni için geldiği Afyonkarahisar'da, 3 bin 649'u endemik olmak üzere 12 binin üzerinde bitki türü bulunan Türkiye'nin, bu coğrafyada önemli bir tarım ülkesi olma özelliğini devam ettirdiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla Afyonkarahisar'da 8 yeni bitkisel üretim projesini başlattıklarını anımsatan Hasdemir, “Bu projelerin ana ekseninde de atıl durumda olan, nadasa bırakılan ve boş bırakılan arazileri tarıma kazandırmak üzere tohumu toprakla buluşturan projeleri hayata geçirdik” diye konuştu. Yüzde 75 hibeyle çiftçilere temin ettikleri tohumlarla ülke için önemli ihtiyaç olan, başta yağlı tohumlar olmak üzere ayçiçeği, ketencik, pelemir gibi yağlı tohumların üretimine başladıklarını kaydeden Hasdemir, şunları kaydetti: “Pandemi sürecinde insanlık gıdanın ve tarımın önemini bir kez daha gördü. Bu dönemde Türk çiftçisi evlerine kapanmayıp tarladan, topraktan geri durmayarak bir önceki yıla göre 90 milyon tondan fazla bitkisel üretim ile toplamda 126 ton bitkisel ürün elde etti. Bu üretimi daha da artırma hedefiyle yeni projeleri hayata geçirdik.”

Yeni projeler hedefliyoruz

Yine soya gibi ürünlerle çiftçilerin üretim yapmasına, sanayicinin de ihtiyaç duyduğu ham maddeyi temin etmesine yönelik sözleşmeli üretim projelerini hayata geçirdiklerini vurgulayan Hasdemir, “Afyonkarahisar sahip olduğu biyolojik çeşitlilikle önemli bir tıbbi aromatik bitkiler merkezi. Afyonkarahisar'da da biyolojik zenginlikleri ekonomik zenginliğe dönüştürmek üzere bir çok adım atıldı” değerlendirmesinde bulundu. Bu adımların çiftçilere yansıyacağını dile getiren Hasdemir, “Çiftçimizin ürettiği ürünleri katma değerli ürünlere dönüştürerek dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilecek projeleri inşallah başlatıyoruz. İlkbaharın bugünlerinde pandemi sürecinde daha fazla üretmek, daha fazla ürünü hasat etmek üzere şimdiden tohumu toprakla buluşturacak projelere imza atıyoruz” dedi. 



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR