Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Pazar 10 Mart 2024 18:00

ÇİN'İN SUNDUĞU FIRSATLAR YABANCI YATIRIMCIYI BEKLİYOR

Johnson&Johnson'ın Başkan Yardımcısı ve Çin Bölgesi Başkanı Song Weiqun, Çin Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, Çin'in yüksek seviyeli dışa açılma politikasını genişleterek istikrarlı, şeffaf ve öngörülebilir bir politika ortamı oluşturmasının kendileri için heyecan verici olduğunu ifade etti.

Çin'in sunduğu fırsatlar yabancı yatırımcıyı bekliyor

ABD merkezli sağlık ve ilaç şirketi Johnson&Johnson'ın Başkan Yardımcısı ve Çin Bölgesi Başkanı Song Weiqun, Çin'in başkenti Beijing'de devam eden "İki Toplantı" adı verilen Çin Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Daimi Komitesi yıllık toplantıları sırasında Çin Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, Çin'in yüksek seviyeli dışa açılma politikasını genişleterek istikrarlı, şeffaf ve öngörülebilir bir politika ortamı oluşturmasının kendileri için heyecan verici olduğunu ifade etti.

Song, İki Toplantı’da verilen dışa açılmanın genişletilmesine ilişkin sinyallerin Johnson&Johnson dahil yabancı işletmelere yeni gelişme fırsatları sunduğunu söyledi.

Küresel bir perspektiften bakıldığında yabancı sermayenin çekilmesinin nispeten durgun bir durumda olduğu görülüyor. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın verilerine göre, küresel çapta doğrudan yabancı yatırım 2023'te yüzde 18 oranında düştü. Bu nedenle tüm ülkeler daha çok yabancı sermaye çekmek için gayret ediyor. Çin yabancı sermaye nasıl çekecek ve çekilen yabancı sermayeleri nasıl kullanacak? Çin dışa açılmayı nasıl daha da genişletecek? İşte bu soruların yanıtları bu yılki hükümet çalışma raporunda.

Yabancı yatırımı teşvik eden endüstriler listesinin genişletilmesinden, yabancı yatırım hizmetlerinin güçlendirilmesine, Çin'e çalışmak, okumak ve seyahat etmek için gelen yabancılara sağlanan kolaylıkların arttırılmasına kadar, bir dizi hizmet önlemi, yabancı iş insanlarının Çin’e gelişlerini kolaylaştırırken, yatırım yapmaları ve iş kurmaları için önemli güvence sağladı.

Raporda, yabancı yatırım erişimi için negatif listenin daraltılmaya devam edileceği, imalat sektöründe yabancı sermayelerin erişimine yönelik kısıtlamaların tümüyle kaldırılacağı ve yabancı sermayenin telekomünikasyon ve sağlık gibi sektörlere erişimine yönelik kısıtlamaların azaltılacağı ortaya konuldu.

Pfizer Çin Bölgesi Başkanı ve Çin Yabancı Sermayeli İşletmeler Birliği Başkan Yardımcısı Peng Zhenke, bu önlemlerin, Çin’in dışa açılmayı daha da genişletme kararlılığını yansıttığı gibi, Çin’deki yabancı işletmelere güven, dünyaya da itici güç katacağını belirtti.

Raporda ayrıca, yabancı işletmelere yönelik ulusal muamelenin en iyi şekilde yerine getirileceği dile getirildi. Uzmanlara göre, adalet ve eşitliği yansıtan bu tedbirler, Çin hükümetinin yabancı işletmelerin sorunlarını çözmesine yardımcı olmak ve yabancı sermayeli projelerin hayata geçirilmesini hızlandırmak istediğini gösteriyor.

Yabancı yatırımlar, Çin'in modernleşme inşasındaki önemli bir güçtür. Son verilere göre, bu yılın ocak ayında Çin'de fiilen kullanılan yabancı sermaye aylık bazda yüzde 20,4 artışla 112 milyar 710 milyon yuana ulaştı; yeni kurulan yabancı işletme sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74,4 artışla 4 bin 588’e yükseldi.

Şu an küresel yatırım piyasasında durgunluk görülürken, Çin piyasası yabancı sermaye için neden hala cazip?

Verilere göre, son yıllarda Çin'deki doğrudan yabancı yatırımların getiri oranı yüzde 9 civarında olarak kaydedildi. Bu oran dünya genelinde oldukça yüksek bir seviyedir. Çin'deki yabancı yatırımlar, büyük getiriler elde etti. Bu da yabancı yatırımcının Çin'i tercih etmesinin en büyük nedeni olmalı.

HSBC Grubu Çin İcra Kurulu Başkanı Wang Yunfeng, dünya ekonomisinde karmaşıklık ve değişikliklerin yaşandığı bir dönemde, ekonominin sürekli toparlanması, ultra büyük piyasa ve derinden entegre edilmiş tedarik zinciri gibi Çin’in sahip olduğu avantajların, dünya çapındaki işletmelerin dikkatini çektiğini ifade etti.

Almanya'nın önde gelen şirketlerinden Bayer Grubu'nun Çin Bölgesi Başkanı Zhou Xiaolan, Çin'in yüksek seviyeli dışa açılma uygulamalarını genişletmesinin, başta Bayer olmak üzere yabancı işletmelerin Çin'e yatırım yapmasına ve Çin'de inovasyon ve gelişmeyi sürdürmesine uygun koşullar yarattığına dikkat çekti.

Geçen yıl Bayer'in Çin'deki ilk inovasyon merkezi Beijing’de faaliyete geçti. Bayer'in Hangzhou'daki yeni tedarik merkezinin bu yıl hizmete girmesi bekleniyor.

Son dönemde Çin-ABD Ticaret Odası ve Çin-Japonya Ticaret Odası tarafından düzenlenen anketlere katılan şirketlerin çoğunluğu, Çin'i öncelikli yatırım hedefi veya ilk üç yatırım destinasyonu olarak seçti.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR