Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Sanayi Çarşamba 03 Ocak 2024 11:38

DEPREM BÖLGESİNDE YENİ SANAYİ ALANLARI GELİYOR

Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla afet bölgesi ilan edilen illerde "sanayi alanı" olabilecek yerlerin belirlenmesi ve planlanması ile yerinde inşa edilecek veya güçlendirilecek iş yerlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Deprem bölgesinde yeni sanayi alanları geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Afet Bölgelerinde Sanayi Alanları ile Sanayi İşyerlerine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, 6 Şubat'ta meydana depremler dolayısıyla afet bölgesi olarak kabul edilen illerdeki sanayi alanı olabilecek yerlerin belirlenmesi, planlanması ile yerinde inşa edilecek veya güçlendirilecek işyerlerine ilişki usul ve esasların yanı sıra bu yerlere yapılacak başvurularda aranan şartlar ve muafiyetler belirlendi.

Buna göre, söz konusu yerlerde, orman sayılan alanlar hariç, afet bölgesi ilan tarihinden itibaren bir yıl, sanayi alanı olabilecek yerler, fay hattına mesafesi, zeminin elverişliliği, taşkın durumu ve yerleşim merkezine yakınlığı gibi kriterler gözetilerek Bakanlıkça tespit edilecek.

İlgili valilik, belediye, organize sanayi bölgesi (OSB), endüstri bölgeleri (EB) veya sanayi sitesi (SS) yapı kooperatifi tarafından da alanlar önerilebilecek. Söz konusu alana ait sayısal haritalar, uydu görüntüsü ve alan özellikleri Bakanlığa iletilecek ve uygun görülen alanlar için etüt çalışmalarına başlanacak.

Tespit edilen yerler, Cumhurbaşkanı Kararı ile sanayi alanı olarak belirlenecek.

Depremler dolayısıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen kesinleştirilmiş hasar tespit raporuna göre mevcut haliyle faaliyete devam edemeyeceğine karar verilen veya teknik olarak projenin bütünselliği açısından yıkılması gereken, imalat ve/veya tamiratla uğraşan iş yerlerinin ve OSB, EB ile SS içinde yer alan iş yerlerinin malikleri veya kiracıları, belirlenen sanayi alanlarında yapılacak iş yerleri için talepte bulunabilecek.

Birden fazla iş yeri zarar gören talep sahipleri bakımından sadece bir adet iş yeri bu yönetmelik kapsamında değerlendirilecek. Bu yönetmelik kapsamında yıkılan veya hasar gören iş yeri için talepte bulunanlar, başka bir iş yeri yapım/güçlendirme desteğinden faydalanamayacak.


ABONE OL