Dolar $
32.48
%0.28 0.09
Euro €
34.76
%0.32 0.11
Sterlin £
40.59
%0.01 0
Çeyrek Altın
4078.69
%0.58 23.11
SON DAKİKA
Sigorta Cuma 26 Şubat 2021 02:55

DİJİTAL SİGORTACILIĞI HIZLANDIRACAK DÜZENLEME

Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) düzenlediği "Dağıtım Kanalları Paneli" online ortamda gerçekleşti. Panelde konuşan SEDDK Başkanı Türker Gürsoy, "Uzaktan dijital yol ve yöntemlerle sigorta poliçesinin düzenlenmesinin önünü açacak bir düzenleme çalıştığımız konuların arasında en önemlisi" dedi.

Dijital sigortacılığı hızlandıracak düzenleme

Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) düzenlediği "Dağıtım Kanalları Paneli" çevrim içi gerçekleştirildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy etkinlikteki konuşmasında, "Doğru bilgilendirilmemiş her satış, sektör için kayba dönüşüyor. Önümüzdeki dönemde hizmet kalitesini en üst seviyeye taşıyan, sanal ortamda en doğru ve en güvenilir bilgiyi en hızlı şekilde verebilen aracılık faaliyeti güçlenecek" dedi.

Gürsoy, sigortalıların korunması ve piyasa disiplininin sağlanması açısından, şirketlerin sürdürülebilir, sağlıklı bir kurumsal yapıya kavuşması gerektiğini belirterek, bu yönde attıkları adımlardan birinin de asgari sermaye tutarlarının yaklaşık üç katına çıkarılması olduğunu söyledi.

Uzaktan poliçe en önemli konulardan

Gürsoy, şunları kaydetti: "Türk Ticaret Kanunu'nda yerini bulan Aydınlatma Yükümlülüğü'ne ilişkin düzenlemelerin yeniden gözden geçirilerek, sigortacılık faaliyetinin iş sürecinin tüm aşamalarında dijital süreçlerin kullanımına imkan verecek şekilde yazılı şekil şartlarını yeniden düzenleyecek, böylelikle uzaktan dijital yol ve yöntemlerle sigorta poliçesinin düzenlenmesinin önünü açacak bir düzenleme çalıştığımız konuların arasında en önemli olanlardan biri. Bugünden geleceğe bakarsak, pandemi süreci ile birlikte çok önemli bir değişim ve dönüşümden geçtiğimizin farkındayız." TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi'nin (SAİK) "Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme" raporunun önemli olduğuna dikkati çeken Gürsoy, bu çerçevede yapılan anket sonuçlarının sektörün geleceğine ilişkin önemli ipuçları verdiğini aktardı.

Güçlü sigorta sektörüne ihtiyaç var 

Sigorta sektörünün tüm yan etkileri ve asli etkileri ile bireye, topluma ve bulunduğu ülkeye ve sisteme faydası olan bir sektör olduğuna işaret eden Türkiye Sigorta Birliği  (TSB) Başkanı Atilla Benli ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Sağlam ve sürdürülebilir bir altyapının tesisi açısından, güçlü sigorta ve emeklilik sektörüne ihtiyaç var. Güçlü sigorta ve emeklilik sektörü için ise, güçlü ve dengeli bir dağıtım kanal yapısına ihtiyaç var. Türkiye'de sigorta ve emeklilik sektörünün sağlıklı şekilde büyümesinde ve sektörün doğru tanıtımında tüm dağıtım kanallarımız çok önemli katkılar sunmakta.

Sigorta Acenteleri İcra Komitesi'nin (SAİK) "Sigorta Acenteleri Dünya Uygulamaları Araştırma ve 2023 Vizyonu Belirleme" çalışmasına göre, acentelerin yüzde 55'i 500 bin TL'nin, yüzde 75'i ise 1 milyon TL'nin altında prim üretiyor. Acentelerde ortalama 3 kişinin çalışması ve bir poliçe için ortalama 15 dakika harcaması gibi tespitler dikkat çekici."

Gelişime ayak uyduramayan gerilerde kalır

Türkiye'nin sigorta ve emeklilik sektörü potansiyelinin diğer ülkelere göre çok daha yüksek olduğuna işaret eden Benli, "Son yıllarda hem hayat hem de hayat dışı tarafında sigorta açığını en hızlı kapatan ilk 10 ülke arasında Türkiye'de var. Türkiye'nin hayat dışında 19 yılda, hayat tarafında ise 25 yılda bu sigorta açığını kapatacağı raporlarda yer alıyor. Bu değerlerin gelişmiş ülkelerde hayat dışı için 3 yıl, hayat için ise 6 yıl olduğunu hesaba katarsak, Türk sigorta ve emeklilik sektörünün önümüzdeki 2 yılda daha kayda değer büyümesinin devam etmesini beklemek yanlış olmaz" diye konuştu. Benli, "Önümüzdeki yıllarda geleceği şimdiden hayal eden ve bu hayal paralelinde adımlarını atan hem sigorta şirketleri hem de dağıtım kanalları, bu başarı hikayesinin aktörleri olmaya devam edecekler. Bu değişime ve gelişime ayak uyduramayanlar ise çok gerilerde kalacak." dedi. 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR