Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Pazartesi 19 Şubat 2024 13:00

EN BÜYÜK 5 PETROL ŞİRKETİ UKRAYNA SAVAŞI SONRASI 281 MİLYAR DOLAR KâR ETTİ

Dünyanın borsaya kayıtlı en büyük beş petrol şirketi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin enerji fiyatlarında ve ev faturalarında çarpıcı artışlara yol açmasından bu yana çeyrek trilyon dolardan fazla kar elde etti.

En büyük 5 petrol şirketi Ukrayna savaşı sonrası 281 milyar dolar kâr etti

Global Witness'a göre "süper büyükler" (BP, Shell, Chevron, ExxonMobil ve TotalEnergies) savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana 281 milyar dolar (223 milyar £) kazandı.

İngiltere merkezli BP ve Shell ikilisi, çatışmanın başlamasından bu yana toplam 94,2 milyar dolar kar elde etti. Global Witness, bunun Britanya'nın art arda 17 ay boyunca tüm ev elektrik faturalarını karşılamaya yeteceğini tahmin ediyor.

2022'nin ikinci çeyreğinden bu yana 58,9 milyar dolar kar elde eden Shell, bu yıl yüksek kârlı petrol projelerine yeniden odaklanarak, düşük karbonlu çözümler biriminden 330 kişiyi işten çıkarmayı hedefliyor.

Geçen yıl iklim hedeflerini küçültmek için harekete geçen BP, çatışmanın başlangıcından bu yana 35 milyar dolar kar etti.

Avrupalı ve ABD'li büyük şirketler Chevron, ExxonMobil ve TotalEnergies toplam karı da 187 milyar dolara erişti.

Global Witness'ın kıdemli fosil yakıt araştırmacısı Patrick Galey, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, savaşın gölgesi altında yaşayan sıradan Ukraynalılardan, Avrupa'daki evlerini ısıtmak için mücadele eden hanelere kadar milyonlarca insan için yıkıcı oldu" dedi.

Patrick Galey'e göre bu analiz, ön saflarda ne olursa olsun, Ukrayna'daki savaşın asıl kazananlarının fosil yakıt devleri olduğunu gösteriyor.

Uluslararası nakliye şirketlerinin ve gıda maddesi tedarikçilerinin kârları da son iki yılda hızla arttı ve bu durum bazı ekonomistlerin acil durumlarda hedeflenen fiyat kontrolleri çağrısında bulunmasına yol açtı.

Fosil yakıt kâr makinesine yönelik artan kamuoyu öfkesine ve eleştirilere rağmen, önümüzdeki haftalarda mali yılın tamamına ilişkin rakamlar yayınlandığında, beş süper büyük şirketin 2023 yılında yatırımcıları 100 milyar dolardan (79 milyar £) fazla rekor ödemelerle ödüllendireceği tahmin ediliyor. .

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA), zayıf emtia piyasası fiyatlarının karların düşmesine neden olmasına rağmen şirketlerin bu yıl hissedarlara daha fazla ödeme yapma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

IEEFA'ya göre büyük petrol şirketleri, hissedarlarını temettü ödemeleri ve 2022'de 104 milyar dolar değerindeki hisse geri alımlarıyla zenginleştirdi.

Galey, "Kazançlarını artık yatırımcılara verilen yardımlara ve Avrupa'nın ihtiyaç duymadığı ve iklimin kaldıramayacağı daha fazla petrol ve gaz üretimine harcıyorlar. Bu, fosil yakıt endüstrisinin tüketicileri ve gezegeni hayal kırıklığına uğratmasının bir başka yolu” diye ekledi.

 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR