Dolar $
32.43
%0.18 0.05
Euro €
34.88
%0.07 0.02
Sterlin £
40.91
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
3917.26
%0 0.02
SON DAKİKA
Enerji Çarşamba 27 Aralık 2023 13:59

ENERJİDE 2023 BÖYLE GEÇTİ

Enerji sektöründe 2023'te petrol üretim kesintilerine, AB'nin Rusya'ya uyguladığı enerji yaptırımlarına tanıklık edilirken, Türkiye'de yerli doğal gaz üretimine başlandı, Rusya'dan Türkiye'ye ilk nükleer yakıtın gönderilmesiyle Akkuyu NGS "nükleer tesis" statüsüne kavuştu.

Enerjide 2023 böyle geçti

Enerjide 2023'te öne çıkan bazı gelişmeler şöyle:

1 OCAK

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik depolamada yatırım talebinin 230 milyar doları aştığını bildirdi.

3 OCAK

- Türkiye ile Bulgaristan arasında yılda yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar doğal gaz transferi sağlayacak işbirliği anlaşması imzalandı.

17 OCAK

- Türkiye'nin 3'üncü Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) olarak kullanılacak ve Saros FSRU Terminali'nde hizmet verecek gemi Akdeniz'e girdi. Toplam 180 bin metreküp LNG depolama kapasitesine sahip geminin günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesi bulunuyor.

- Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), bu yıl için küresel petrol talebine yönelik artış öngörüsünü sabit tuttu. OPEC'in aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla kıyasla günlük 2 milyon 220 bin varil artarak yaklaşık 101 milyon 770 bin varile ulaşması bekleniyor.

19 OCAK

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin hidrojen yol haritasını paylaştı. Dönmez, "Elektrolizör kurulu gücümüzü 2030'da 2, 2035'te 5 ve 2053 yılında 70 gigavata çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

30 OCAK

- Bakan Dönmez, Türkiye'nin 10 yıl süreyle Umman'dan yıllık 1,4 milyar metreküp gaz tedarik edeceğini bildirdi.

1 ŞUBAT

- OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, 5 Ekim 2022'de aldığı "2023'ün sonuna kadar üretimi günlük 2 milyon varil azaltma kararını" sürdüreceğini duyurdu.

4 ŞUBAT

- Bakan Dönmez, Bakü'de düzenlenen "Güney Gaz Koridoru 9. Danışma Kurulu Toplantısı" sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye'de doğal gaz dağıtım merkezi kurma çalışmalarında son noktaya geldiklerini ve bir yılda orada ilk ticareti başlatmayı hedeflediklerini bildirdi.

5 ŞUBAT

- AB ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan dizel ve sıvı yakıt gibi çeşitli rafineri petrol ürünlerine yönelik ithalat yasağı ve bu ürünlere tavan fiyat uygulaması başladı.

6 ŞUBAT

- Bakan Dönmez, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgedeki rafinerilerde ve depolarda akaryakıtla ilgili herhangi bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

9 ŞUBAT

- Dönmez, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından elektrik ve gaz faturalarının tahsilatını ertelediklerini duyurdu.

17 ŞUBAT

- Türk bayraklı ilk FSRU gemisi Ertuğrul Gazi, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle hasar gören hatların yeniden devreye alınması sürecinde gaz ihtiyacını karşılamak için tam kapasite çalıştı.

- EPDK, depremlerden etkilenen vatandaşların, afet bölgesinde ikamet edip etmemesine bakılmaksızın elektrik ve doğal gaz için yeni abonelik yaptırırken olağanüstü hal (OHAL) süresi boyunca güvence bedeli ödemeyeceğini bildirdi.

19 MART

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı işbirliğiyle, Eti Maden ve SSTEK şirketlerinin ortaklığında kurulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle yapıldı.

21 MART

- Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerinin tamamı ile Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde tüketicilerin elektrik ve doğal gaz tüketimlerine yönelik tahakkuk ve tahsilat işlemleri 31 Mayıs'a kadar ertelendi.

2 NİSAN

- Suudi Arabistan, günlük petrol üretimini mayıs ayından itibaren 500 bin varil azaltma kararı aldı.

5 NİSAN

- Karadeniz gazını karaya taşıyacak boruların deniz tabanına yerleştirme işlemi tamamlandı.

8 NİSAN

- EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı rüzgar ve güneş enerjisi alanında ilk ön lisansların verildiğini, böylece 1,5 milyar dolarlık yatırımın sahaya yansıyacağını bildirdi.

12 NİSAN

- Türkiye ile Bulgaristan arasında imzalanan 13 yıllık anlaşma kapsamında Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nden Bulgaristan'a ilk gaz sevkiyatı yapıldı.

15 NİSAN

- Almanya, yenilenebilir enerjiye geçiş kapsamında son 3 nükleer reaktörünü devre dışı bıraktı.

17 NİSAN

- Hidroelektrik santrallerinden günlük elektrik üretimi 294 bin 617 megavatsaatle yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

20 NİSAN

- Karadeniz Doğal Gazı Devreye Alma Töreni, Zonguldak Filyos Türkiye Petrolleri Limanı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla yapıldı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, "Vatandaşlarımızın evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğal gazı bir yıl süreyle ücretsiz veriyoruz. Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gazın bedeli bir yıl boyunca faturalardan düşürülecektir." dedi.

- Bakan Dönmez, Karadeniz gazının ilk keşiften üretime kadar dünyanın en kısa sürede yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, "Proje tam kapasiteye ulaştığında Türkiye'nin mevcut doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu tek başına karşılayacak." ifadelerini kullandı.

27 NİSAN

- Bakan Dönmez, ilk taze nükleer yakıtın gelmesiyle Akkuyu NGS'nin "nükleer tesis" statüsüne kavuştuğunu belirtti.

2 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cudi Gabar'da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğu müjdesini paylaştı.

- Avrupa'nın en büyük güneş santrali Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin (GES) resmi açılışı yapıldı.

6 MAYIS

- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Fatih Sondaj Gemisi'nin Amasra-3'te sondaja başladığını bildirdi.

- Avustralyalı lityum üreticisi Allkem ile ABD merkezli Livent, lider bir küresel entegre lityum kimyasalları üreticisi oluşturmak üzere 10,6 milyar dolarlık birleşme anlaşması yaptı.

11 MAYIS

- Bakan Dönmez, Karadeniz'de bulunan doğal gazla ilgili birinci faz işlemlerinin sürdüğünü, ikinci fazı 3 yıl içinde tamamlamayı planladıklarını bildirdi. Dönmez, bu sayede üretimi günlük 10 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe çıkarmış olacaklarını dile getirdi.

16 MAYIS

- Avrupa Birliği, üye ülkelerin ortak doğal gaz alımı için kurdukları yeni mekanizma çerçevesinde ilk teklifleri topladı.

18 MAYIS

- İtalyan petrol ve doğal gaz altyapı hizmeti şirketi Saipem ile TPAO'nun denizlerde arama ve çıkarma faaliyetlerini yürüten iştiraki TP-OTC arasında Sakarya Gaz Sahası'nın ikinci faz geliştirme işlemleri çerçevesinde mühendislik, satın alma, inşa ve kurulum sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Sözleşme kapsamında Saipem, Karadeniz'de denizin 2 bin 200 metre altına 175 kilometre uzunluğunda 16 inç çapında boru hattı inşa edecek. Proje 2024'ün yaz aylarında başlayacak.

20 MAYIS

- Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücü 10 bin megavat sınırını geçti. Türkiye'nin güneş enerjisinde 16 Mayıs itibarıyla 10 bin megavatı aşan kapasitesi 78 şehre yayılan santrallerden oluşurken, 35 ilde 100 megavatlık kapasitenin üzerinde güneş santrali bulunuyor.

21 MAYIS

- TPAO, Şırnak'ta terörden temizlenen Gabar Dağı'ndaki Şehit Aybüke Yalçın-2 (ŞAY-2) kuyusunda sondaj faaliyetlerine başladığını duyurdu.

25 MAYIS

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğine göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde, konut ve iş yeri yıkılan, ağır ve orta hasarlı hale gelen, acil yıkılacak olan elektrik ve doğal gaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedelleri silinecek.

16 HAZİRAN

- Türkiye'nin spot gaz ithalatı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 145 artarak yaklaşık 18 milyar 890 milyon metreküpe ulaştı.

19 HAZİRAN

- EPDK, Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) mekanizması kapsamında, Enerji Piyasaları İşletme AŞ'ye yapılan gerçek dışı bildirimler sebebiyle şirketlerden bugüne kadar yaklaşık 7,3 milyar lira tahsil edildiğini bildirdi.

26 HAZİRAN

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışının yasaklandığı kararnamenin süresini 2023 sonuna kadar uzattıklarını açıkladı.

3 TEMMUZ

- Suudi Arabistan, temmuzda gönüllü olarak uygulamaya koyduğu günlük 1 milyon varillik petrol üretim kesintisi kararını ağustos ayını da kapsayacak şekilde uzatma kararı aldı.

21 TEMMUZ

- Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Enerji'nin yüzde 50 hissesi TotalEnergies tarafından satın alındı.

15 AĞUSTOS

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 17 ildeki 29 araziyi rüzgar enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti.

20 AĞUSTOS

- BOTAŞ, Türkiye'nin doğal gazda merkez ülke olma vizyonu doğrultusunda Macaristan devlet şirketi MVM CEEnergy ile doğal gaz ihracatı anlaşması imzaladı.

26 AĞUSTOS

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, güneşte 10 milyar dolara yakın yatırımın sahaya yansıdığını bildirdi.

29 AĞUSTOS

- Kontrolmatik Teknoloji bünyesindeki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ'nin Lityum-İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası Polatlı'da açıldı.

25 EYLÜL

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı temel atma törenine katıldı. Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı üzerinden çıkış alan Iğdır Doğal Gaz Boru Hattı'nın devamı olarak Nahçıvan'a kadar 85 kilometrelik yeni boru hattı yapılacak. Yıllık 500 milyon metreküp taşıma kapasitesine sahip olacak boru hattı faaliyete geçtiğinde Nahçıvan'ın doğal gaz ihtiyacının tamamı karşılanacak.

27 EYLÜL

- BOTAŞ, Türkiye'den Romanya'ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğal gaz ihracatı için OMV Petrom ile anlaşma yapıldığını duyurdu.

- TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Sakarya Gaz Sahası'nda günde yaklaşık 4 milyon metreküp gaz üretildiğini bildirdi.

28 EYLÜL

- Türkiye, Moldova'ya günlük 2 milyon metreküp doğal gaz ihracatı için anlaştı. BOTAŞ, bölgede ve özellikle Moldova enerji piyasasında aktif rol oynayan East Gas Energy Trading şirketi ile doğal gaz ihracatı anlaşmasına imza attı.

- Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda küresel petrol arzına ilişkin endişelerle 97,69 dolara yükselerek yılın en yüksek seviyesini gördü.

29 EYLÜL

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Azerbaycan ile Türkiye arasında elektrik enerjisi ithalat ve ihracat altyapısının oluşturulmasını amaçlayan Türkiye-Azerbaycan Enterkonneksiyonu Projesi kapsamındaki faaliyetlerin, TEİAŞ ile AzerEnerji tarafından imzalanan yol haritasıyla hayata geçirileceğini bildirdi.

- TPAO, Fatih Sondaj Gemisi'nin, Karadeniz'deki yeni lokasyonu Filyos-1 kuyusunda sondaja başladığını bildirdi.

5 EKİM

- Küresel elektrik üretiminde bu yılın ilk yarısında rüzgar ve güneşin payı yüzde 14,3'e ulaşarak rekor kırdı. Kömürün elektrik üretiminde yüzde 36 pay aldığı bu dönemde, hidroelektrik üretimi kuraklık nedeniyle yüzde 8,5 ile tarihi düşüş yaşadı.

- Enerji Bakanı Bayraktar, Akkuyu NGS'nin ilk reaktörünü 29 Ekim 2024'te devreye almayı hedeflediklerini söyledi.

7 EKİM

- Rusya, Kazakistan üzerinden Özbekistan'a doğal gaz sevkiyatına başladı.

11 EKİM

- Bakan Bayraktar, Türkiye'nin yenilenebilir enerjide önemli yatırım planları olduğunu belirterek, "2035'e kadar güneş ve rüzgar enerjisinde kurulu gücümüzü her yıl 5 gigavat artırmamız gerekiyor. Güneş ve rüzgarda ilave yenilenebilir enerji kurulumumuz 12 yılda 60 gigavata ulaşacak." dedi.

16 EKİM

- Avrupa Birliği'nin (AB) doğal gaz depolama tesislerindeki doluluk oranı yüzde 97,89 ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

26 EKİM

- AB ülkelerinde, geçen yıl yaşanan enerji kriziyle birlikte bu yılın ilk yarısında konutlarda 100 kilovatsaat elektrik için ödenen ortalama tutar 28,9 avroya ulaşarak rekor kırdı.

1 KASIM

- Bakan Bayraktar, enerji ve maden ticaretini de kapsayacak uluslararası ticaret platformunu 2024'te İstanbul Finans Merkezi'nde kurabileceklerini ifade etti.

2 KASIM

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık AŞ'ye demir yoluyla LPG taşıma faaliyeti yapmak üzere lisans verdi. Böylece, Türkiye'de ilk kez demir yoluyla LPG taşıma faaliyeti lisanslandırılmış oldu.

- Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS'de tam ölçekli simülasyon merkezi devreye alındı.

7 KASIM

- Bakan Bayraktar, Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası güncelleme çalışmalarının tamamlandığını belirterek, "Rüzgar potansiyelimizin mevcut teknoloji ve şartlarda yaklaşık 100 bin megavat olduğunu, rüzgar türbini teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde 150 bin megavat seviyelerine kadar çıkabileceğini öngörüyoruz." dedi.

12 KASIM

- Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Irak'tan Türkiye'ye petrol ihracatının yeniden başlaması için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, petrol şirketleri ve Türkiye ile anlaşma sağlanacağını duyurdu.

15 KASIM

- İran Enerji Bakanı Ali Ekber Mihrabiyan, İran, Rusya ve Azerbaycan olarak 3 ülkenin elektrik nakil hattını birbirine bağlayacak proje üzerinde anlaştıklarını bildirdi.

- AB kurumları, 2030'dan itibaren Avrupa'nın petrol ve doğal gaz ithalatına metan emisyon sınırlamaları getirecek yasa tasarısında anlaştı.

16 KASIM

- Petrol Ofisi Grubu, bp'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonlarını satın almak üzere hisse alım sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

17 KASIM

- Rusya Enerji Bakanlığı, hükümetin benzin ihracatına yönelik yasağı kaldırdığını bildirdi.

- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılı bütçesi görüşüldü. Bakan Bayraktar, bakanlık olarak MTA, MAPEG, TENMAK, EPDK ve NDK ile birlikte teklif edilen toplam bütçe tutarının 2024 yılı için 61,96 milyar lira olduğunu bildirdi.

21 KASIM

- Bakan Bayraktar, Türkiye'nin, Cezayir ile mevcut LNG ithalatı anlaşmasının 3 yıl daha uzatıldığını açıkladı.

30 KASIM

- Brezilya'nın Ocak 2024 itibarıyla OPEC+ grubuna katılacağı duyuruldu.

- OPEC+ grubunun bazı üye ülkeleri, gelecek yılın ilk çeyreğinde günlük 2,2 milyon varillik gönüllü ek üretim kesintisine gitme kararı aldı.

4 ARALIK

- Bakan Bayraktar, 2024-2030 yıllarını kapsayan İkinci Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında ülkenin emisyonlarını toplam 100 milyon ton azaltmayı hedeflediklerini bildirdi.

- Bayraktar, Türkiye'nin toplam kurulu kapasitesinin 106 gigavat seviyesini aştığını ve yenilenebilir enerjinin payının yüzde 55'e ulaştığını belirtti. Türkiye'nin 2035'e kadar toplam kurulu gücünü 190 gigavata çıkarma hedefine dikkati çeken Bayraktar, "2030'a kadar şebekeye 10 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyoruz." dedi.

5 ARALIK

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Arslan Narin, Türkiye'de aktif petrol kule sayısının 66'ya yükseldiğini ve Türkiye'nin Avrupa'da arama faaliyetlerinin en yoğun olduğu ülke konumuna geldiğini bildirdi.

11 ARALIK

- TPAO'nun X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Şırnak Gabar Dağı bölgesinde, Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın sahalarında açtığımız toplam 23 kuyuda günlük 30 bin varil petrol üretime ulaştık. 2023 sonu hedefimiz günlük 35 bin varil petrol, 2024 sonu hedefimiz günlük 100 bin varil petrol." ifadelerine yer verildi.

12 ARALIK

- Akkuyu Nükleer AŞ, santralin ilk reaktörünün işletmeye alınması için NDK'den gerekli izni aldığını duyurdu.

18 ARALIK

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ve Macaristan'ın nükleer enerji alanı, yer altı doğal gaz depoları ve LNG terminalleri alanında iş birliği yapacağı bilgisini verdi.

- İngiliz enerji şirketi bp, Yemen'deki Husilerin ticari gemileri hedef almasının ardından Kızıldeniz'deki tüm tanker trafiğini durduracağını bildirdi.

21 ARALIK

- Afrika ülkelerinden Angola'nın, petrol üretim kotası konusunda yaşanan anlaşmazlık sonrası OPEC üyeliğinden ayrılma kararı aldığı bildirildi.

22 ARALIK

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının 2022'de yüzde 67,8'e düştüğünü bildirdi.

- Bakan Bayraktar, iklim değişikliğiyle mücadelenin en önemli araçlarından birinin karbon fiyatlaması olduğunu belirterek, "Önümüzdeki yıl emisyon ticaretini EPİAŞ bünyesinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz." dedi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR