Dolar $
32.52
%-0.03 -0.01
Euro €
34.78
%-0.1 -0.03
Sterlin £
40.37
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4089.19
%0.54 21.61
SON DAKİKA
DÜNYA Pazartesi 02 Eylül 2019 07:56

EYLÜL'DE TÜRKİYE'YE GELECEK

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross bu hafta Türkiye'ye gelecek. Ross, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve sektör temsilcilerinin de katılacağı görüşmelerde bulunacak.

Eylül'de Türkiye'ye gelecek

Pekcan geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada Ross'un 6 Eylül'de Türkiye'ye geleceğini belirterek, "Sektörle beraber toplantılarımız olacak. Sektör temsilcileriyle biraraya geleceğiz ve bundan sonraki adımlarımızı konuşacağız" dedi.

Pekcan "...Zaman zaman bakanla gerek telefonla, gerek e-mail'le bu ticaret hacmini nasıl karşılıklı olarak artırabiliriz üzerine strateji geliştiriyoruz. Bir yol haritamızı da oluşturduk. Sektörleri seçtik, neler yapılması gerektiğini de oluşturduk" dedi.

ABD ile ikili ticarette yol haritası üzerinde çaışmaların devam ettiğini belirten Pekcan, "Bunlarla ilgili hem kendi çalışmalarımız var, hem de danışmanlık firmalarına yaptırdığımız çalışmalarımız var. Baktığımız zaman bu strateji planıyla 2030'da 75 milyar dolara 2035'te de 100 milyara çıkabiliyoruz. Ama belki daha önce de adımlar atılabilir" dedi.

Türkiye'nin ihracatının %50'sini gerçekşeştirdiği Avrupa'daki yavaş büyümeye, Ortadoğu'daki jeopolitik gelişmelere ve dünyada artan korumacılık önlemlerine de dikkat çeken Pekcan, "Yani dünyada ticaret zorlaşıyor. Bizim şu anda belki Türkiye'nin ihracatı hiç bu kadar zor bir dönemden geçmemişti" dedi.

Pekcan önümüzdeki dönemde bakanlık olarak birçok yasa tasarısını TBMM'ye göndereceklerini de belirterek, "Hal yasasını biz Külliyeye gönderdik, orada bütün bakanlıkların da oluruyla çıkması gerekiyor, komisyona gitmeden önce bütün bakanlıklardan teknik heyetlerin birkaç kere toplantısı oluyor, tabi bu toplantılara bölge milletvekilleri de katılıyor. Bizim hedefimiz orada, hem zayiatı azaltmak, hem gıda güvenliğini sağlamak, hem de üretici örgütlerini güçlendirerek üreticilerin üretici olduklarına pişman değil de memnun olacakları bir ekosistem yaratmak" dedi.

Pekcan elektronik çeki komisyona gönderdiklerini de balirterek, "Gümrüklerle ilgili bir yasamız vardı onu geçirdik, inşallah önümüzdeki hafta perakende yasası gelecek, arkasından ürün güvenliği, sonra hal yasası var, Rekabet Kurumu var, yani bizim bakanlık olarak taslaklarımız çok fazla, bir de serbest bölgelerle ilgili ihtisas serbest bölgeleri yasamız var" dedi.

ABONE OL