Dolar $
32.27
%-0.01 -0
Euro €
35.05
%-0.33 -0.11
Sterlin £
40.85
%-0.35 -0.14
Çeyrek Altın
4028.25
%0.11 4.18
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Salı 02 Mayıs 2023 02:47

GIDA KAYBI VE İSRAF ÖNLENMELİ

Üç yılı aşkın bir süredir devam etmekte olan "Orta Asya, Azerbaycan ve Türkiye'de Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması Projesi"nin kapanış toplantısında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), kilit ulusal paydaşlar ve ortak kuruluşlar, projeyi sonlandırmak, durum değerlendirmesi yapmak ve ülkelerin SKH 12.3 hedeflerini gerçekleştirme taahüdüne uygun daha sürdürülebilir ve dirençli ulusal gıda sistemleri için bir vizyon belirlemek üzere bir araya geldiler.

Gıda kaybı ve israf önlenmeli

Bu doğrultuda, FAO, hükümetler ve gıda işletmeleriyle yakın iş birliği içinde çalışarak, katılımcı ülkelerde gıda kaybı ve israfının nedenleri ve etkileri konusunda veri topladı ve mevcut politika ve yasal çerçeveleri de içeren ülke özelindeki şartları analiz etti. Stratejilerin oluşturulmasına katkı sağlayan bu bulgularla gıda kaybı ve israfının önlenmesi ve azaltılması için kapsamlı programları belirleyen bir çerçeve hazırlandı. Halen, bu stratejilerde önerilen spesifik operasyonal eylemler, daha genel olarak gıda kaybı ve israfının önlenmesi ve gıda ve tarımın geliştirilmesi alanlarındaki ulusal öncelikler ve ilgili girişimlerle uyumlu hale getiriliyor. 

‘Gıdanı koru’ kampanyası

Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda ve FAO iş birliğinde yürütülmekte olan “Gıdanı Koru” kampanyası sonucunda ise Türkiye’de her 4 kişiden 1’i kampanya hakkında bilgi sahibi oldu. Hanelerde yılda 664 milyon TL tasarruf edildi. Alışverişe planlı çıkan kişi sayısı arttı. Son Tüketim Tarihi (STT) ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) arasındaki fark bilinirliği %20 oranında arttı. Tüketiciler TETT’si geçmiş ancak tüketimi güvenilir durumdaki gıdaları çöpe atmayarak israfı azalttı. Yanlış porsiyon planlamasından kaynaklanan gıda israfı %22’den %13’e düştü. İsraf edilen gıdaların yeniden değerlendirilme olanı %45’ten %55’e yükseldi. Gıda atıklarından kompost yapım oranı %3’ten %6’ya çıktı. 

Toplantının açılış konuşmaları T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan ve FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu tarafından yapıldı. Kasımcan, projenin bağışçısı olmaktan gurur duyduklarını ve sonuçlarından mutluluk duyduklarını belirtti ve ekledi; “Bugün bu özel projenin kapanışı olabilir ama Türkiye ve bu projeden yararlanan diğer tüm ülkeler, gıda zincirinin her seviyesinde gıda kaybını ve israfını önlemeye devam edecek ve etmelidir.” 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR