Dolar $
32.43
%-0.15 -0.05
Euro €
34.77
%0.14 0.05
Sterlin £
40.81
%0.31 0.12
Çeyrek Altın
3942.84
%-1.07 -42.04
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNDEM Pazartesi 15 Nisan 2024 10:00

HAFTALIK TEKNİK ANALİZ

İsrail'in İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısı ve sonrasında İran'dan gelen sert açıklamalar son dönemde bölgede tansiyonun yüksek seyretmesine neden oluyor.

Haftalık teknik analiz

İsrail’in İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısı ve sonrasında İran’dan gelen sert açıklamalar son dönemde bölgede tansiyonun yüksek seyretmesine neden oluyor. Bölgede artan tansiyon ve İran’dan yapılan misilleme açıklamaları sonrasında hafta sonu İran İsrail’e saldırı düzenledi. İsrail Ordusu, İran'ın İsrail'e yönelik insansız hava aracı ile saldırı başlattığını ve İsrail'in hava savunma sisteminin saldırıya karşı hazır durumda olduğunu açıkladı. İran devlet televizyonu da İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldığını açıkladı. Çin, İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırılarının ardından taraflara itidal çağrısında bulundu. Avrupa Birliği, İran'ın İsrail'e hava saldırısını kınadıklarını duyurdu. İran’ın operasyonu sürdürme niyetinde olmadıkları açıklaması ve şu aşamada İsrail’in karşı hamlede bulunmaması tansiyonu bir nebze düşürse de bölgeden gelecek haber akışları yakından izlenecektir. İran ve İsrail arasında doğrudan çatışmaların yaşanması ve karşılıklı saldırıların devam etmesi durumunda Ortadoğu'daki gerilimin hat safhaya taşınacağını ve bu durumun riskli varlıklarda satış baskısının derinleştirebileceğini değerlendiriyoruz. 

Yeni haftada ne konuşacağız?

Yeni haftaya başlarken jeopolitik riskler ön planda kalmaya devam edecek. Ukrayna – Rusya savaşı bir yandan devam ederken, son dönemde ise Ortadoğu’da artan İran – İsrail gerilimi ve bu bölgede yaşanabilecek haber akışları fiyatlamalar üzerinde volatiliteyi artırabilecek gelişmeler olarak karşımıza çıkmakta. İran – İsrail gerilimi sonrası enerji fiyatları yakından izlenecek olup, siyasi kanatlardan gelecek açıklamalar volatilitenin devamında etkili olabilir. Diğer taraftan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası olağan toplantıları hafta içerisinde gerçekleşecek olup, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan, toplantılara katılım sağlayacak. ABD tarafında bugün perakende satışlar verisi takip edilecek olup, yarın ise sanayi üretim endeksi ön plana çıkacak. Aynı zamanda Fed Başkanı J.Powell’ın konuşması izlenecek. Hafta genelinde ise ABD’de ikincil düzey veriler izlenecek. Euro Bölgesi’nde hafta genelinde tüketici enflasyonu, Zew ekonomik güven endeksi verileri ön planda olacak. Yurt içerisinde bu hafta bütçe dengesi, perakende satışlar ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi verileri dışında önemli bir veri akışı bulunmuyor.

Teknik takibimizde olan hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: SELEC, TTKOM, TURGS, VESBE

Kaynak Gedik Yatırım

ABONE OL