Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Cumartesi 11 Kasım 2023 13:21

HEDEF 5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Dünya İhracatçılar Derneği (DİDER) Başkanı Şahin Bayram, Türkiye' nin İhracat Potansiyelinin arttığını belirterek, "Türkiye' nin coğrafi konumu, genç nüfusu ve dinamik ekonomisi ile büyük bir ihracat potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum. Özellikle son yıllarda yapılan teknolojik yatırımlar ve Ar-Ge çalışmalarıyla bu potansiyel daha da artmıştır" dedi. Şahin, Ev ve Mutfak Ekipmanları Sektörü'nün 2023 ihracat hedefi için 5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Hedef 5 milyar dolarlık ihracat

Lojistik maliyetlerinin yüksek olmasına değinen Şahin, “Global tedarik zinciri sorunları ihracatçılar için en büyük zorluklardan biridir” diye konuştu. İhracatçılar için dolar kurunun stabil ve öngörülebilir olmasının önemli olduğunu söyleyen Şahin, “Makul bir seviye belirtmek zordur, ancak ekonomik istikrarın sürdürülmesi için kurdaki aşırı dalgalanmalardan ihracatçılarımız olumsuz etkilenebilir” dedi.

“YENİ PAZARLARA GİRMEYE HAZIRLANIYORUZ”

Türkiye’nin ihracat potansiyeli hakkında değerlendirmelerde bulunan DİDER Başkanı Şahin Bayram, “Türk ihracatçılarımız pazarlarda, kaliteli ürünler, hızlı teslimat kabiliyeti ve müşteri odaklı yaklaşımlarıyla öne çıkmaktadır” diye konuştu. Ayrıca Şahin, “İhracatçılarımızın daha fazla global pazarda yer alabilmesi için eğitim seminerleri, uluslararası fuar organizasyonları ve B2B iş görüşmeleri düzenlemekteyiz. Ayrıca, yeni pazarlara giriş stratejileri üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle Dubai, Çin ve Hindistan' a daha fazla odaklanmayı planlıyoruz” dedi.

SAVAŞIN İHRACATA ETKİSİ

İsrail-Filistin Savaşı' nın ihracat üzerindeki etkilerini değerlendiren DİDER Başkanı Şahin Bayram, “Bu tür siyasi ve askeri çatışmalar, bölgesel ticareti sekteye uğratır .Nitekim yoğun olarak çalıştığımız bu bölgelerde, gerek lojistik faaliyetlerinin zorlaşması açısından gerekse ihtiyaç önceliklerinin değişmesinden dolayı iş hacmimiz zayıflamaya başlamıştır. Temennimiz bu savaş sürecinin ivedilikle son bulmasıdır.

“EN GÜÇLÜ RAKİP ÜLKE: ÇİN”

Ev ve Mutfak Ekipmanları Sektöründe en güçlü rakip olarak karşımıza çıkan ülkenin Çin olduğunu söyleyen DİDER Başkanı Şahin Bayram, 2022 verilerine göre sektörde öne çıkan diğer ülkelerin Hindistan ve Avrupa ülkeleri olduğunu belirtti.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR