Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Pazartesi 08 Şubat 2021 11:13

İHRACAT İKLİM ENDEKSİ GERİLEDİ

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye ihracat iklimi endeksi, Aralık ayındaki 50.5 seviyesinden Ocak'ta 49.9'a geriledi.

İhracat iklim endeksi geriledi

Endeks Nisan'da gördüğü veri tarihinin en düşük seviyesi olan 19.1'in ardından başladığı toparlanmayı sürdürerek Temmuz'da 50 seviyesindeki eşik değerin ilk kez üzerine çıkmış, daha sonra da 50 seviyesinin üzerinde yatay bir seyir izlemişti.

Kasım'da 48.9'a gerileyen endeks Aralık ayında ise 50.5'e yükselmişti.

Endekste eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm değerler ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

İSO'dan yapılan açıklamada, "Endeks, eşik değer 50.0’a yakın gerçekleşerek ihracat talep koşullarının yıl başında genel olarak yatay seyrettiğini gösterdi" denildi.

İSO raporuna göre Ocak'ta Türk imalat sektörünün en büyük ihracat pazarlarında farklı eğilimler gözlendi.

ABD'de ekonomik aktivite güçlü bir şekilde arttı. Avrupa'nın tek canlı pazarı, imalat sanayi üretiminin Eylül 2018'den beri en yüksek oranda arttığı Hollanda olurken, Birleşik Krallık'ta üretim belirgin bir düşüş kaydetti, Almanya ise sınırlı da olsa büyüme sağladı.

PMI endeksi tarafından takip edilen tüm ülkeler içerisinde en yüksek oranlı artışı ise Suudi Arabistan kaydetti.

IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Covid-19 salgını ve yayılmayı önlemeye yönelik kısıtlamaların boyutu, dünya genelinde talep koşullarını belirleyen temel unsur olmaya devam ediyor. Avrupa'nın birçok bölgesinde katı önlemler uygulanıyor ve bu durum Türk imalatçıların söz konusu pazarlara ihracat yapma kabiliyetini sınırlandırıyor" dedi ve ekledi:

"Diğer yandan, Ocak ayında ABD'de kaydedilen güçlü büyümenin bu zayıflığı telafi ettiği görülüyor. Aşı uygulamaları hızlandıkça, salgının talep eğilimleri üzerindeki etkisinin de giderek hafifleyeceğini umut ediyoruz."


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR