Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA
İTHALAT VE İHRACAT Perşembe 29 Aralık 2022 02:02

İHRACATÇI FİRMALARA YILDIZLI ÖDÜL

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 2021 yılı ihracat şampiyonları ödüllendirildi. 15 bine yakın üyesi bulunan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ev sahipliğinde gerçekleşen törende en fazla ihracat yapan firmalara "ihracatın yıldızları" ödülü takdim edildi. Bölgenin ihracat şampiyonu SANKO olurken, OBA Food Gıda ikinci, Altunkaya İnşaat Nakliyat üçüncü, Şölen Çikolata dördüncü, Gülsan Sentetik Dokuma ise beşinci oldu.

İhracatçı firmalara yıldızlı ödül

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), üretime, istihdama ve güçlü ihracata katkı sunan bölge şirketlerini “İhracatın Yıldızları Ödül Töreninde” buluşturdu. Törene; Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Milletvekilleri, TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, oda ve borsa başkanları, bürokratlar ve çok sayıda iş insanı katıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gönderdiği telgrafla katılım sağlarken, birçok bakan da yıldız ihracatçıları gönderdikleri mesajlarla tebrik etti.

 

Vali Davut Gül; Gaziantep’in en önemli sermayesi kardeşlik ve dostluğu

İhracatın Yıldızları Ödül Töreninde bir konuşma yapan Gaziantep Valisi Davut Gül, bölgenin ve Gaziantep’in Türkiye ihracatına katkısına değindi. Gül, şunları kaydetti: “Gaziantep üreten bir şehir. Diğer iller arasında parmakla gösterilen bir şehir. Kendi içerisinde, kardeşliği dostluğu barındıran ve bunu en önemli sermayesi olarak bilen bir şehir. Gaziantep’te ve bölgede üretim yapan, Gaziantep’in gelişmesine katkıda bulunan her bir firmamıza teşekkür ediyorum. Bu bayrak yarışında emeği geçen tüm başkanlarımıza, sanayicilerimize şükranlarımı sunuyorum.”

 

2022 İhracatı 12,3 milyar doları aşacak

GAİB’in Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise açılış konuşmasında pandemiden bu yana dünyanın karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklara dikkat çekti. Kileci; “Dünya son dönemde sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Önce pandemi, sonra Rusya-Ukrayna krizi, buna bağlı resesyon beklentisi piyasaları bozdu, değişime uğrattı. Ezberler bozuldu. Böyle bir ortamda biz bu bölgede bu rakamlara ulaştığımız için mutlu ve gururluyuz. Sektör ve ürün çeşitliliğiyle bölge insanımızın cesareti birleştiğinde ortaya çıkan tablo bizlere gurur veriyor. Bu ekonomik şartlarda hedeflediğimiz ihracat tutarına ulaştığımız için gururluyuz. Tüm ihracatçılarımızı can-ı gönülden tebrik ediyorum.” dedi.

2021 yılında 11,7 milyar dolar ihracat yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 1 Ocak – 26 Aralık 2022 tarihleri arasında 12,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye toplam ihracatına katkısı yüzde 6 seviyelerinde olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ihracat pazarları ise sırasıyla yüzde 42,5 ile Ortadoğu ülkeleri, yüzde 16,1 ile AB ülkeleri ve yüzde 14,2 ile Afrika ülkeleri. Güneydoğu hali hazırda 198 ülkeye, makine halıları, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri, ağaç ve orman ürünleri ile diğer gıda müstahzarları ihraç ediyor. 


ABONE OL