Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Pazartesi 19 Şubat 2024 14:01

İLERİ İŞGÜCÜ ÇİN EKONOMİSİNİN MOTORU

Batı basınının "Çin ekonomisi zorda, batıyor" şeklindeki açıklamalarına rağmen, Çin ekonomisinde yerden göğe değişimler devam ediyor. İleri üretim gücü yani ileri teknoloji ve yeni yükselen sektörler Çin ekonominin hızlı gelişmesine güç katıyor.

İleri işgücü Çin ekonomisinin motoru

Batı basınının “Çin ekonomisi zorda, batıyor” şeklindeki açıklamalarına rağmen, Çin ekonomisinde yerden göğe değişimler devam ediyor. İleri üretim gücü yani ileri teknoloji ve yeni yükselen sektörler Çin ekonominin hızlı gelişmesine güç katıyor.

Çok uluslu bir endüstriyel gaz tedarikçisi olan Air Products’ın yetkilisi Çin basınına, “Son yıllarda Çin’de yeni enerji araçları, yeni malzemeler ve üst düzey üretim gibi gelişmekte olan alanlarda güvenilir ve kaliteli endüstriyel gazlara ve ileri uygulama teknolojilerine olan talebin artmaya devam ettiğini gördük. İleri iş gücü, endüstriyel dönüşümün derinlemesine teşvik edilmesinde ve endüstriyel değerin serbest bırakılmasında büyük enerji içeriyor” diye konuştu.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Politbürosu, 31 Ocak’ta yeni niteliksel üretkenliğin geliştirilmesine odaklanan yılın ilk toplu çalışmasını gerçekleştirdi. Varılan ortak görüşe göre, devrim niteliğindeki teknolojik atılımlar, üretim faktörlerinin yenilikçi tahsisi ve derin endüstriyel dönüşüm ve iyileştirmenin yol açtığı bu gelişmiş verimlilik, Çin’in yüksek kaliteli gelişimi için güçlü bir itici güç haline geldi.

Air Products, Çin’in ileri iş gücünin gelişiminin tanığı ve katılımcısı olarak kabul ediliyor. Şirket, Çin’in hidrojen enerjisi taşımacılığı, hidrojen yakıtı, hidrojen metalurjisi ve hidrojen enerjisi toplulukları için uygulama teknolojileri geliştirmek üzere geçen yıl Zhejiang eyaletinde Asya Hidrojen Enerjisi Uygulama Araştırma ve Geliştirme Merkezi kurdu. Şirket yetkililerine göre, ileri işgücü ve enerjinin yeşil dönüşümü birbirini destekliyor ve ikisi arasındaki etkileşim yeni bir büyüme motoru oluşturacak.

Modernizasyonda güçlü ivme

Yeni enerjiden, kuantum bilgisayarlardan endüstriyel robotlara kadar Çin, gelişmekte olan stratejik endüstrilerin, gelecekteki endüstrilerin ve geleneksel endüstrilerin modernizasyonunda güçlü bir gelişme ivmesi göstererek, bir dönemde olan Çin ekonomisine sürdürülebilir ve sağlıklı kalkınma için yeni bir ivme kazandırdı.

KPMG China Consulting’in strateji sorumlusu Cai Wei, gelişmekte olan stratejik endüstrilerin ve gelecekteki ileri iş gücünün temel alanlarını oluşturduğunu belirtti. Bu endüstrilerin Çin’in GSYİH’sındaki oranı artmaya devam ediyor ve yeni enerji, bilgi teknolojisi ve biyolojik endüstriler gibi pazar segmentleri özellikle öne çıkıyor. Resmi veriler, 2022’de yeni nesil bilgi teknolojisi, üst düzey ekipman ve yeni enerji araçları gibi stratejik gelişmekte olan endüstrilerin katma değerinin Çin’in GSYİH’nda yüzde 13’ünden fazlasını oluşturacağını gösteriyor. Çin, ”14. Beş Yıllık Plan” döneminde bu oranı yüzde 17’nin üzerine çıkarmayı planlıyor.

Cai Wei, son yıllarda Çin’in yeni enerjili araç üretimi ve satışlarının önemli ölçüde arttığına, robotik kurulumunun istikrarlı bir şekilde geliştiğine, yeni malzeme endüstrisinin çıktı değerinin artmaya devam ettiğine ve üretken yapay zeka uygulamasının birçok endüstride hızla genişlediğine ve pazarın hızla büyüdüğüne işaret etti. Can Wei, basına “Bu başarılar ve eğilimler, Çin’in ileri iş gücünin geniş umutları olduğunu ve önümüzdeki yıllarda daha büyük ölçekli büyüme ve yenilik elde etmesinin beklendiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

İşgücünün geliştirilmesi

Merkezi hükümetten yerel düzeye kadar Çin, ileri işgücünün geliştirilmesini teşvik etmek için güçlü bir sinyal veriyor. Çin genelinde yeni yılda açıklanan bir dizi büyük proje var. Anhui eyaletinin Hefei şehrinde başlatılan büyük proje grubu arasında yeni enerji araçları, yeni nesil bilgi teknolojisi, fotovoltaik ve yeni enerji gibi projeler toplamın yüzde 80’inden fazlasını oluşturuyor.

Çinli ekonomistler, yeni kalitede üretkenliğin geliştirilmesinin anahtarının, yetenek kalitesinin iyileştirilmesi, sermaye birikimi ve teknolojik gelişme gibi faktörlerden ayrılmaz olan bilimsel ve teknolojik ilerlemede yattığını dile getiriyor.

Çin, 2023’te Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından yayınlanan Küresel İnovasyon Endeksi’nde 12. sırada yer aldı ve dünyanın en iyi 100 bilimsel ve teknolojik inovasyon kümesinin sayısı ilk kez dünyada birinci sıraya çıktı.

Kısa vadede GSYİH’daki ileri iş gücü oranının artmaya devam edeceği ve Çin’in ekonomik kalkınmasının kalitesinin artacağı bekleniyor. Yeni verimlilik kalitesinin yakın gelecekte Çin ekonomisinin yeni büyüme direği olması hedefleniyor.

Bir süredir Çin ekonomisi hakkında ”tüketimin gerilemesi”, “piyasa depresyonu”, “kalkınmada yavaşlama” gibi ifadeleri kullanılırken, Bahar Bayramı tatili sırasında tüketim konusunda insanların yüksek kaliteli ürün ve hizmetlere yönelik standartlarının artırdığı görüldü. Ekonomik veriler, Çin’in yurt içi tüketici harcamalarının toplam miktarının artmaya devam ettiğini, buna karşılık gelen tüketim yapısının da değiştiğini, eğlence tüketiminin oranının arttığını ve bunun da tüketici profilinde bir “değişime” yol açacağını gösteriyor.

Gişe hasılatları arttı

Sinema sektöründen bir örnek verelim. Çin’deki 2024 Bahar Bayramı sırasında gişe geliri tatilin ilk üç gününde 3,5 milyar yuanı (492,7 milyon ABD Doları) aşarak yıllık bazda yaklaşık yüzde 17 arttı.

Bu yıl 10-17 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen Bahar Şenliği dönemi, geleneksel olarak sinema bileti satışlarında kazançlı bir dönem olarak görülüyor. Sekiz günlük uzatılmış tatilin daha fazla sinemaseveri sinemalara çekmesi ve 2024 yılında Çin film pazarına güçlü bir başlangıç vaat etmesi bekleniyor.

10 Şubat’ta iddialı sekiz film gösterime girdi. Bunlar arasında, ünlü komedyen Jia Ling’in yönettiği ve başrolünü üstlendiği yerli komedi-drama “YOLO”, bu üçgünde 1,3 milyar yuan’ın üzerinde gelir elde ederek şu ana kadar en yüksek hasılat yapan film oldu. Bu başarı, vizyona girdiği ilk üç günde yaklaşık 1,2 milyar yuan hasılat yapan komedi filmi “Pegasus 2″yi kıl payı geride bıraktı. Yazarlıktan yönetmenliğe geçiş yapan ve yarış pilotu Han Han tarafından yazılan ve yönetilen film, 2019 Bahar Bayramı tatili hiti “Pegasus”un devamı niteliğinde.

Bahar Bayramı gişe sıralamasında “Boonie Bears: Time Twist” animasyonu, ilk çıkışından bu yana toplam 714 milyon yuan gelir elde ederek üçüncü sırayı aldı.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR